Nowy interfejs dla liczników energii

klew

PawelGawel wrote: Sat Sep 21, 2024 9:23 am wyglada dokladnie tak jak w pierwszym poscie tego tematu. Tak - zgoda - jest napisow duzo. Az za duzo. Poco komu jakies przesuniecia wektorowe i inne cuda na codzien ? Jakby to zalezalo ode mnie to ja bym zrobil definiowalny widok na zasadzie 10 ptaszkow - co zaznaczone to pokazuj - co nie to nie. Na cholibe mi tyle cyferek jak uzywam tylko 10% . Oczywiscie ktos inny bedzie uzywal innego zestawu cyferek - no ale zostal ubogacony cala sciana i musi patrzec na wszystko.
We wcześniejszym poście odwołałeś się do poprzedniej wersji aplikacji, więc założyłem że chodzi o układ tekstu na stronie a nie o zawartość, która w większości nie uległa zmianie.
Szczegółowego wyboru poszczególnych pól bym tutaj nie robił, ale może jakiś przełącznik "uproszczony widok/szczegółowy widok" by tu był przydatny
lukasz06

Troszkę kobyła się robi. Moim zdaniem takie szczegóły powinny być w chmurze, a nie w apce. Jak często to sprawdzacie chyba nie codziennie 😁?
ramar4

lukasz06 wrote: Sat Sep 21, 2024 11:58 am Troszkę kobyła się robi. Moim zdaniem takie szczegóły powinny być w chmurze, a nie w apce. Jak często to sprawdzacie chyba nie codziennie 😁?
Dokladnie tak jak mówisz jest tego za dużo dla zwykłego użytkownika może tak jak klew pisze widok zaawansowany i uproszony by się przydał
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
1×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
robertklepacki94

Ja osobiście uważam że taki widok uproszczony i szczegółowy już jest. Uproszczony to energia czynna pobrana którą widać na liście w aplikacji, ewentualnie teraz można wybrać moc czynną i tyle. Bo nikt pewnie nic innego nie sprawdza codziennie, a jak chce sprawdzić to klika w szczegóły licznika.

Teraz wszyscy piszą że kobyła, a rok temu większość marudziła i pisała że ,,Wykresy napięcia a może wybór wyświetlania na na głównej liście, a może coś innego, a może kąt fazowy bo w zakładzie mi się przyda''

Wszystkim nie dogodzisz ale lepiej mieć więcej funkcji niż mniej !
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
robgold

Mnie brakuje na pierwszy dużym ekranie odpowiednią czcionką trzech napięć na L1,L2,L3.
Pobór mocy, pobrane oddane może być już ukryte w szczegółach.
Last edited by robgold on Sun Sep 22, 2024 9:22 pm, edited 1 time in total.
Robert Błaszczak

robertklepacki94 wrote: Sat Sep 21, 2024 1:05 pm Ja osobiście uważam że taki widok uproszczony i szczegółowy już jest. Uproszczony to energia czynna pobrana którą widać na liście w aplikacji, ewentualnie teraz można wybrać moc czynną i tyle. Bo nikt pewnie nic innego nie sprawdza codziennie, a jak chce sprawdzić to klika w szczegóły licznika.

Teraz wszyscy piszą że kobyła, a rok temu większość marudziła i pisała że ,,Wykresy napięcia a może wybór wyświetlania na na głównej liście, a może coś innego, a może kąt fazowy bo w zakładzie mi się przyda''

Wszystkim nie dogodzisz ale lepiej mieć więcej funkcji niż mniej !
Też tak uważam.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan

robgold wrote: Sat Sep 21, 2024 3:12 pm Mnie brakuje na pierwszy dużym ekranie odpowiednią trzcionką trzech napięć na L1,L2,L3.
Co to jest "trzcionka"?
YoMan

YoMan wrote: Sat Sep 21, 2024 9:44 pm
robgold wrote: Sat Sep 21, 2024 3:12 pm Mnie brakuje na pierwszy dużym ekranie odpowiednią trzcionką trzech napięć na L1,L2,L3.
Co to jest "trzcionka"?
Jak chyba cos nie kontaktowałem jak to pisałem :D

czcionka oczywiście :)
Konarads

Witam. Posiadam kilka liczników energi do monitorowania instalacji fotowoltaiki. Byłem zachwycony z tych urządzeń. Z niezawodności, dokładności pomiarów i z rewelacyjnej aplikacji. Z wielkim zdziwieniem otworzyłem nową apke do liczników bo wszystko za co ja ceniłem przepadło. Pragnę nadmienić ze z uwagi na specyfikę moich instalacji wymagają one stałego dozoru który realizowałem tymi licznikami i apka jest uzywana kilkanascie razy dziennie. Wprawdzie wszystkie dane nadal są dostępne ale prostota i łatwość dostępu do najważniejszych informacji zniknęła. Szkoda że nia ma opcji wyboru powrotu do popr,edniej wersji.
klew

Konarads wrote: Fri Sep 27, 2024 8:17 pm Witam
Mógłbyś trochę dokładniej opisać w jaki sposób korzystasz z liczników i je przeglądasz?
Który parametr jest dla Ciebie najważniejszy?

Wcześniej dostawaliśmy dużo głosów, że czcionka w liczniku jest zbyt mała i osoby z gorszym wzrokiem miały problemy z odczytaniem danych.
Wiele osób też zgłaszało, że domyślnie wyświetlanie parametrów fazy 1 jest mało wygodne, bo woleliby widzieć domyśle podsumowanie trzech faz.

Poza tym, z nowym wyglądem przyszło też trochę nowych funkcji, jak np możliwość zmiany parametru wyświetlanego domyślnie na liście kanałów, możliwość ustawienia domyślnego bilansowania międzyfazowego na: arytmetyczne, wektorowe lub godzinowe. Wykresy zyskały dużo nowych możliwości wyświetlania danych.
Wkrótce będzie tam dodanych jeszcze więcej nowości, które trudno było zmieścić w starym interfejsie.

Return to “Nowości”