Zaproszenie do testów Auraton/Supla

cinas

Już jedzie Fedexem - jutro będzie
Mmof

serwis@lars.pl wrote: Tue Oct 01, 2024 4:55 pm
Mmof wrote: Fri Sep 27, 2024 8:07 am @serwis@lars.pl a takie małe pytanie kiedy zacznie się wysylka zestawów do testów?
Dziś już udało się wysłać większość zestawów do testów więc jutro można się ich spodziewać😁.
Tak widziałem dzięki czekam z niecierpliwością 😄
robertklepacki94

@serwis@lars.pl czy do systemu poasują głowice o oznaczeniu AURSMH2312030?
Bo na allegro można spotkać głowice apus i smart ale rozumiem że to nie to samo ?
Ewentualnie dajcie namiary gdzie można kupić w dobraj cenie :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
cinas

Sprzęt dotarł .
Czy bramka działa na serwerach produkcyjnych czy tylko na testowym ?
Podłączyłem do srv68 i nie widzę bramki

Po czasie bramka widoczna
Last edited by cinas on Wed Oct 02, 2024 8:33 am, edited 1 time in total.
klew

cinas wrote: Wed Oct 02, 2024 8:07 am Sprzęt dotarł .
Czy bramka działa na serwerach produkcyjnych czy tylko na testowym ?
Podłączyłem do srv68 i nie widzę bramki
Działa na produkcyjnych.
Gołej bramki w aplikacji jeszcze nie widać. Aktualnie znajdziesz ją w Cloud i tam też są przyciski do parowania urządzeń.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
cinas

Testy na szybko na biurku
Pod połączeniu z cloud całość konfiguracji jest z cloud

Łączymy termostat ( czujnik temperatury ) z kanałem wykonawczym na listwie
Fajnie iż można powiązać i rozłączyć funkcje jednoczesnego uruchomienia pompy i styku bez napięciowego
Reakcja jest bardzo szybka ( włącz wyłącz ) na listwie

Pytanie czy system zadziała bez dostępu do internetu ?
Zadziała harmonogram ?

Wyłączenie bramki z zasilania i ponowne włączenie i system nie działa
Kontrolki supla i auraton nie świecą , połączenie z internetem jest , box jest widoczny z cloud
Aktuaie czekam 9 minut i brak połączenia
klew

cinas wrote: Wed Oct 02, 2024 8:58 am Testy na szybko na biurku
Jakie masz urządzenia? Listwę Multizone Controller (Floor Heating Controller FHC ) i co do tego? Heat Monitor (HM)?
cinas wrote: Wed Oct 02, 2024 8:58 am Łączymy termostat ( czujnik temperatury ) z kanałem wykonawczym na listwie
Fajnie iż można powiązać i rozłączyć funkcje jednoczesnego uruchomienia pompy i styku bez napięciowego
Reakcja jest bardzo szybka ( włącz wyłącz ) na listwie
Listwa FHC ma 8 wyjść (termostatów w Supli) i one sterują wyjściem na pompę i piec. Załączanie i wyłączanie wyjść jest realizowane z opóźnieniem.
Do wyjść można podłączyć też inne termostaty (dodane do bramki Box) - wtedy sterowanie jest realizowane od razu.
Natomiast jeśli masz HM, to nie ustawiaj mu włącznika pompy i pieca. W takiej konfiguracji HM z reguły służy jako pomiar temperatury dla termostatów na listwie (ustaw termometry w termostatach z FHC na termometr z HM) oraz jako źródło nastawy temperatury (w tym celu trzeba ustawić "nadrzędny termostat" w termostatach z FHC na termostat z HM).
Stan "grzanie" samego HM-a nie ma tutaj znaczenia i do poprawnej pracy nie powinien sterować wyjściami na FHC.
cinas wrote: Wed Oct 02, 2024 8:58 am Pytanie czy system zadziała bez dostępu do internetu ?
Zadziała harmonogram ?
Tak, wszystkie urządzenia w obrębie Boxa będą pracować poprawnie, włącznie z programem tygodniowym na termostatach.
cinas wrote: Wed Oct 02, 2024 8:58 am Wyłączenie bramki z zasilania i ponowne włączenie i system nie działa
Kontrolki supla i auraton nie świecą , połączenie z internetem jest , box jest widoczny z cloud
Aktuaie czekam 9 minut i brak połączenia
A kontrolka zasilania świeci? Jeśli świeci, a pozostałe nie, to nie wiem co tam mogło się stać. Spróbuj wyłączyć i włączyć zasilanie ponownie. Tylko podczas włączania zasilania, nie wciskaj przycisków.
cinas

klew wrote: Wed Oct 02, 2024 9:12 am
Jakie masz urządzenia? Listwę Multizone Controller (Floor Heating Controller FHC ) i co do tego? Heat Monitor (HM)?
Tak Listwę FHC i Monitor HM

klew wrote: Wed Oct 02, 2024 9:12 am A kontrolka zasilania świeci? Jeśli świeci, a pozostałe nie, to nie wiem co tam mogło się stać. Spróbuj wyłączyć i włączyć zasilanie ponownie. Tylko podczas włączania zasilania, nie wciskaj przycisków.
Kontrolki były wyłączone ( wyłączyły się po wyłączeniu zasilania ) w konfiguracji

Dodaję termostat nadrzędny i mamy komunikat

Code: Select all

Główny termometr musi być ustawiony by termostat działał.
Dodałem termometr jako główny z HM wyjście - Rozumiem iż tak ma być ?
Widzę iż bez dodania termometru głównego działa - więc komunikat jest mylny jak mamy dodany termostat nadrzędny
Czy jest gdzieś do ustawienia czas po jakim się załączy/wyłączy pompa od sygnału grzej ?
klew

cinas wrote: Wed Oct 02, 2024 10:25 am
klew wrote: Wed Oct 02, 2024 9:12 am A kontrolka zasilania świeci? Jeśli świeci, a pozostałe nie, to nie wiem co tam mogło się stać. Spróbuj wyłączyć i włączyć zasilanie ponownie. Tylko podczas włączania zasilania, nie wciskaj przycisków.
Kontrolki były wyłączone ( wyłączyły się po wyłączeniu zasilania ) w konfiguracji
Samo nic nie powinno się przestawiać. Setki razy wyłączałem i włączałem tą bramkę i nigdy nic takiego się u mnie nie wydarzyło ;). Daj znać, gdyby problem się powtórzył.
cinas wrote: Wed Oct 02, 2024 10:25 am Dodaję termostat nadrzędny i mamy komunikat

Code: Select all

Główny termometr musi być ustawiony by termostat działał.
Dodałem termometr jako główny z HM wyjście - Rozumiem iż tak ma być ?
Czy jest gdzieś do ustawienia czas po jakim się załączy/wyłączy pompa od sygnału grzej ?
FHC nie ma wbudowanych termometrów, na podstawie których może sterować temperaturą w strefach grzewczych. Dlatego w każdym pomieszczeniu powinien być zamontowany termometr (Temperature Indoor) albo HM (bo też ma wbudowany termometr).
Do każdego termostatu w FHC trzeba ustawić jakiś termometr, na podstawie którego będą pracowały poszczególne strefy grzewcze. Jeden termometr można przypisać do wielu termostatów/stref.

Funkcja "termostat nadrzędny" to forma wspólnego sterowania nastawą temperatury. Przykładowo mam duże pomieszczenie z dwoma obiegami podłogówki i jeszcze grzejnik do tego. Montuję tam HM na ścianie, Głowicę na termometr i dwie strefy z FHC.
Dla Głowicy oraz dwóch stref z FHC, ustawiam "termostat nadrzędny" na HM, oraz "termometr główny" na termometr z HM.
Następnie na Głowicy ustawiam "włącznik pompy", oraz "włącznik źródła ciepła lub chłodu" na odpowiednie kanały z FHC.
W efekcie mam w apce widoczny "jeden termostat" (z HM) i nim mogę zmieniać nastawę na Głowicy i dwóch strefach z FHC. Sterowanie przyciskami na HM też ustawi nam nastawę na powiązanych urządzeniach.
cinas

klew wrote: Wed Oct 02, 2024 10:44 am
Samo nic nie powinno się przestawiać. Setki razy wyłączałem i włączałem tą bramkę i nigdy nic takiego się u mnie nie wydarzyło ;). Daj znać, gdyby problem się powtórzył.
Wiem dlatego się zdziwiłem :)
klew wrote: Wed Oct 02, 2024 10:44 am Funkcja "termostat nadrzędny" to forma wspólnego sterowania nastawą temperatury. Przykładowo mam duże pomieszczenie z dwoma obiegami podłogówki i jeszcze grzejnik do tego. Montuję tam HM na ścianie, Głowicę na termometr i dwie strefy z FHC.
Dla Głowicy oraz dwóch stref z FHC, ustawiam "termostat nadrzędny" na HM, oraz "termometr główny" na termometr z HM.
Następnie na Głowicy ustawiam "włącznik pompy", oraz "włącznik źródła ciepła lub chłodu" na odpowiednie kanały z FHC.
W efekcie mam w apce widoczny "jeden termostat" (z HM) i nim mogę zmieniać nastawę na Głowicy i dwóch strefach z FHC. Sterowanie przyciskami na HM też ustawi nam nastawę na powiązanych urządzeniach.
Fajna funkcja iż można użyć jednego czujnika temperatury do kilku termostatów

Już widzę zastosowanie go układu grzejniki i podłogówka w jednym pomieszczeniu
HM steruje grzejnikami i obwodem nr 1 i wyjściem HC pompa i styk bez napięciowy
Czujnik temperatury z HM steruje Obwodem nr 2 i wyjściem HC styk bez napięciowy
Uzyskujemy temperaturę np 22' wyłączamy grzanie na obwodzie nr1
A obwód nr 2 ( podłoga ) grzeje np do 22,3 korzystamy z jednego czujnika temperatury

Kolejny przykład np mamy zawór 3D w układzie CO i możemy 1 obwodem obniżyć temperaturę np na grzejnikach ( wysyłamy informację do sterownika zaworu 3d) a drugim obwodem kontrolujemy "przegrzanie pomieszczenia" jak przekroczy wartość to zamyka np siłownik od podłogówki założony na zawór przy grzejniku ( on działa tylko zamknij i otwórz )

Return to “Nowości”