Modyfikacja termostatu
-
Hej, dało by się tak zmodyfikować apkę aby nie można było wysuwać prawo/lewo funkcji włączenia/wyłączenia termostatu a także niewidoczny przycisk "power" w widoku szczegółowym?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Możesz rozwinąć trochę myśl?
W bieżącej wersji nie ma takiej konfiguracji. Można dodać na jakichś warunkach, ale musiałbyś trochę rozwinąć do czego by to miało służyć.
-
Chce żeby termostat był cały czas aktywny bez możliwości zał/wył. Chce podłączyć grzałkę do bojlera ale poprzez moje zewnętrzne sterowanie. Termostat suplowy ma mieć trzy zadania: pokazać w apce aktualną temperaturę w bojlerze i sterować przekaźnikiem który dałby tylko sygnał do innego zewnętrznego przekaźnika oraz dać możliwość zmiany zadanej temperatury. Niepotrzebne żadne harmonogramy itp itd. Próbowałem to ogarnąć warunkowaniem ale już aby zmienić temp trzeba by wchodzić w konfigurację a z apki to zrobić łatwiej i estetyczniej
-
Nie rozumie na czym polega problem z przyciskiem power i wysuwanymi włącz/wyłącz używam trzech termostatów w tym jeden w boilerze tak jak ty i nigdy mi się nie zdarzyło przez przypadek włączyć/wyłączyć żadnego z termostatów. Swoją drogą ja używam harmonogramów żeby wyłączyć grzanie boilera w nocy i złączać rano. Mam w boilerze zainstalowaną grzałkę 6kw gdzie płytka z termostatem bezpośrednio załącza stycznik grzałki, dodatkowo boiler jest jest zabezpieczony osobnym wyłącznikiem termicznym festo który wyłącza stycznik grzałki gdyby z jakiś powodów termostat suplowy zawiódł (co jeszcze się nie zdarzyło) też na początku bawiłem się w różne ustawienia grzania aż znalazłem taki który jest już nie zmieniany od długiego czasu u mnie jest to 70stopni. Nie wiem czemu wykluczasz harmonogramy one się przydają można ustawić sobie wyższą temperaturę grzania w określonych godzinach (na przykład pora kompania) wtedy na pewno wody ciepłej nie zabraknie. Zawsze możesz ukryć termostat żeby nie był widoczny aplikacji i stworzyć sobie link bezpośredni odczytu temperatury boilera i ustawić go tak żeby był widoczny w aplikacji wtedy będziesz widział samą temperaturę bez termostatu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Fajnie jak by był można wyłączyć przyciski włącz wyłącz w zależności od identyfikatora dostępu
Pozwalamy na obsługę termostatu komuś ale nie aby mogła wyłączyć lub włączyć
Pozwalamy na obsługę termostatu komuś ale nie aby mogła wyłączyć lub włączyć
-
Trochę mnie to dziwi bo albo komuś pozwalamy na obsługę termostatu albo nie ale rozumie że macie taką potrzebę, swoją drogą ciekawi mnie ile jest osób z taką potrzebą
-
Już tłumaczę: u mnie wodę w zasobniku CWU ogrzewa pompa ciepła i solar. Grzałka to wyjście awaryjne gdyby z jakichś powodów te dwa główne źródła nie ogrzały wody. Chodzi o to że grzałka ma być włączona "na żądanie" i wyłączona automatycznie po osiągnięciu zadanej temperatury w zasobniku. Już dawno zrobiłem tak że mam sterowanie poprzez przekaźniki, do tego tani chiński termostat, Shelly 1 zasilany 12V + DS. Tylko takie rozwiązanie ma pewnego rodzaju minus w postaci dwóch sond: jedna z termostatu druga to DS. Korzystając z dobrodziejstw rozwijającej się Supli czyli termostatów można to uprościć do jednej sondy DS. Jednym słowem termostat Suplowy ma zastąpić ten sprzętowy z osobną sondą dlatego niepotrzebne mi zdalne wł/wył termostatu i hamonogramy i tryby pracy termostatu.
Cały układ działa tak że jak jest poniżej zadanej temp to można włączyć grzałkę zdalnie lub lokalnie z panelu sterowania. W przypadku przekroczenia zadanej temp włączenie grzałki skutkuje natychmiastowym jej wyłączeniem.
-
Może nie rozumiem problemu ale u mnie grzałka elektryczna działa na podobnej zasadzie. Po prostu ustawiłem termostat grzałki na temperaturę 2° niższą niż trzyma piec gazowy i po problemie. Jeżeli coś się stanie z gazem to kąpiel w 38 zamiast 40 nie zrobi mi szoku tylko lekki dyskomfort, chociaż i tak bateria termostatyczna jest ustawiona zawsze na 38 więc to jest tylko kwestia temperatury wody w zasobniku i w punktach gdzie nie ma termostatycznej baterii. Jak grzałka odpali to dostaje powiadomienie więc wiem żeby sprawdzić piec. Niepotrzebny żaden termostat w aplikacji, to działa automatycznie w tle
YoMan
-
Przeczytaj jeszcze raz uważnie mój post Grzałka jest wlączana "na żądanie" a nie ma chodzić non stop w automacie.
-
U mnie nie chodzi. Włącza się kiedy temperatura spadnie zbyt nisko bo nie mam potrzeby sprawdzać i pilnowac czy trzeba wlaczac. Ale skoro tak to zrób przekaznik szeregowo i go ukryj w apce.
YoMan