No to zaczynamy testowanie.
Głowica założona na zawór bez problemu (nie musiałem stosować przejściówek).
Sparowałem głowicę z monitorem w kilka sekund. Wszystko przebiegło OK, ale zacząłem podejrzewać, że mam popsuty silniczek (sterowanie w głowicy). Problem, który tutaj miałem był spowodowany moim gapiostwem i niedoczytaniem. Klapka MUSI być zamknięta, inaczej nie zadziała. Mądrzejszy o to doświadczenie postanowiłem podłączyć bramkę.
A tu zonk

Nie rozgłasza sieci, nie idzie dodać do Supli. Sprawdziłem na komputerze, trzech telefonach i tablecie. Nigdzie nie było nowej sieci.
I teraz najlepsze. Po pół godzinie i ok. 10 resetach boxa pokazała się sieć Auraton. Wtedy poszło już wszystko z górki. Może jest faktycznie tak, jak pisał ktoś wcześniej i występował jakiś konflikt kanałów z moim domowym WI-FI.
Następnie zabrałem się za konfigurację termostatów. Tutaj już zajrzałem na Forum i wiele się wyjaśniło po przeczytaniu kilku pierwszych postów. Po aktualizacji aplikacji i pobawieniu się konfiguracją jest już tak, jak chcę. Jeden termostat z temperaturą odczytywaną z monitora.
Jeśli nic się nie zmieni, to w weekend startuję z sezonem grzewczym. Będę testował.
Dla porównania dojdzie "chińczyk" na zigbee i głowica sterowana elektronicznie z dosyć zaawansowanymi funkcjami (programy, czujnik otwarcia okna, odkamienianie itp.) oraz zwykła głowica termostatyczna (Ferro). Pomieszczeń mam sporo, wszystkie osuplowane (termometry, higrometry), więc powinno być miarodajnie.
A teraz moje uwagi:
1. Wiem, że w instrukcji jest informacja o zamknięciu klapki na baterie w głowicy (w aplikacji tez pojawia się ikonka), ale można by było na klapce nakleić naklejkę z info, że bez jej założenia głowica nie działa (to tylko sugestia).
2. Nie wiem jak w oprogramowaniu bramki jest realizowana sprawa wyboru kanału, ale można by było zrobić jakieś skanowanie wolnych kanałów (jeśli rzeczywiście to jest powodem braku widoczności sieci).
3. Dlaczego nie jest aktywne GUI konfiguracji podczas normalnej pracy urządzenia? Teraz muszę wprowadzać je w tryb konfiguracji i łączyć się z rozgłaszaną przez nie siecią, aby coś zmienić. Może tam i dużo do zmiany nie ma, ale zawsze można by było zrobić to szybciej.
4. Głowica dosyć głośno pracuje. Inne, które posiadam są znacznie cichsze. Nie wiem, jak to będzie słyszalne w nocy podczas normalnej pracy?
5. Pytanie o żywotność baterii. Zarówno tych w monitorze, jak i głowicy. Na ile (oczywiście mniej więcej) powinny realnie wystarczyć? I dodatkowo, czy urządzenia były testowane z akumulatorkami (1,2V)?