Zaproszenie do testów Auraton/Supla

Mmof

@Zibi_007 Odpowiem jeżeli chodzi o akumulatorki w instrukcji piszę że nie powinno się stosować ze względu na zbyt niskie napięcie.

A moje pytanie jest takie do Ciebie bo to ja miałem takie problemy z bramką sieć pokazała mi się i mogłem dodać bramkę dopiero w samochodzie gdzie nie było żadnej sieci Wi-Fi a czy teraz jak już jest bramka dodana to jak ją dołączysz od sieci ma problemy z ponownym połączeniem się bo ja musiałem przenieść bramkę. Moim zdaniem jest bardzo podatna na zakłócenia bo jak leżała 1,5m do routera tylko obok było kilka ESP włączonych to już nie było szans na ponowne połączenie jej z Wi-Fi.
pzygmunt

Zibi_007 wrote: Wed Oct 02, 2024 10:56 pm 2. Nie wiem jak w oprogramowaniu bramki jest realizowana sprawa wyboru kanału, ale można by było zrobić jakieś skanowanie wolnych kanałów (jeśli rzeczywiście to jest powodem braku widoczności sieci).
Mam wątpliwości czy to ta przyczyna. Będziemy się temu przyglądać.
Zibi_007 wrote: Wed Oct 02, 2024 10:56 pm 3. Dlaczego nie jest aktywne GUI konfiguracji podczas normalnej pracy urządzenia? Teraz muszę wprowadzać je w tryb konfiguracji i łączyć się z rozgłaszaną przez nie siecią, aby coś zmienić. Może tam i dużo do zmiany nie ma, ale zawsze można by było zrobić to szybciej.
Masz na myśli 192.168.4.1 ?
Wszystko co tam jest (poza wifi i adresem serwera) jest dostępne z poziomu cloud.supla.org.
LukiSpajder

A czy będziemy się przenosić z dyskusją to tych subtemat :

Teraz tak mam pytanie :
Mam dwie głowice , ustawiłem korektę temperatury w cloud czy głowicą to przechwyci i bierze to pod uwagę przy ustawianiu otwarcia . Bo mi dziwnie mało otwiera głowice przy temperaturze o 1 stopień od zadaniem. Powinno otworzyć głowice więcej niż tylko 10% .
Tak więc jak to jest ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

LukiSpajder wrote: Thu Oct 03, 2024 7:25 am A czy będziemy się przenosić z dyskusją to tych subtemat :
Myślę, że po fazie testów.
LukiSpajder

pzygmunt wrote: Thu Oct 03, 2024 7:31 am
LukiSpajder wrote: Thu Oct 03, 2024 7:25 am A czy będziemy się przenosić z dyskusją to tych subtemat :
Myślę, że po fazie testów.

Oki czyli śmiało można pisać tu o wszystkim 😁
klew

Teraz tak mam pytanie :
Mam dwie głowice , ustawiłem korektę temperatury w cloud czy głowicą to przechwyci i bierze to pod uwagę przy ustawianiu otwarcia . Bo mi dziwnie mało otwiera głowice przy temperaturze o 1 stopień od zadaniem. Powinno otworzyć głowice więcej niż tylko 10% .
Tak więc jak to jest ?
Do Głowicy nie da się obecnie ustawić korekty temperatury (wynika to z protokołu komunikacyjnego).
Na chwilę obecną, będzie trzeba tą opcję zablokować po stronie Supli, aby w Głowicy nie dało się tego przestawiać - sprawdzimy też, czy po stronie protokołu da się dodać taką opcję.
W HM jest podobny problem.

Głowice pracują wg algortymy PID, który się "uczy". Także tam nie ma żadnego "powinno", tylko trzeba jej dać chwilę czasu i powinna dobrze zacząć pracować.
tgaweda

Cześć,

bardzo mi miło gościć w gronie testerów. Do testowania wybrałem zestaw:
AURATON Temperature Sensor
AURATON Radiator Controller Valve

Stan początkowy: Radiator Controller Valve w aplikacji pokazuje temperaturę pochodzącą od siebie samego ;) (Radiator Controller Termometr).
Zmieniłem ustawienie w Cloud Termometr Główny na AURATON Temperature Sensor (czujnik zewnętrzny) i od tego momentu Radiator Controller Valve pokazuje temperaturę z czujnika zewnętrznego. Przywracam ustawienia Termometru głównego na Radiator Controller Termometr i nie jestem w stanie wrócić do odczytu temperatury z czujnika zamontowanego w głowicy.
klew

tgaweda wrote: Thu Oct 03, 2024 8:20 am Cześć,

bardzo mi miło gościć w gronie testerów. Do testowania wybrałem zestaw:
AURATON Temperature Sensor
AURATON Radiator Controller Valve

Stan początkowy: Radiator Controller Valve w aplikacji pokazuje temperaturę pochodzącą od siebie samego ;) (Radiator Controller Termometr).
Zmieniłem ustawienie w Cloud Termometr Główny na AURATON Temperature Sensor (czujnik zewnętrzny) i od tego momentu Radiator Controller Valve pokazuje temperaturę z czujnika zewnętrznego. Przywracam ustawienia Termometru głównego na Radiator Controller Termometr i nie jestem w stanie wrócić do odczytu temperatury z czujnika zamontowanego w głowicy.
Tak to działa :). Głowica będzie raportować pomiar z termometru zewnętrznego, jako swój. Z tego co pamiętam, to po kilku godzinach (?) bez aktualizacji z zewnątrz, wróci do własnych pomiarów.
klew

Zibi_007 wrote: Wed Oct 02, 2024 10:56 pm Dla porównania dojdzie "chińczyk" na zigbee i głowica sterowana elektronicznie z dosyć zaawansowanymi funkcjami (programy, czujnik otwarcia okna, odkamienianie itp.) oraz zwykła głowica termostatyczna (Ferro). Pomieszczeń mam sporo, wszystkie osuplowane (termometry, higrometry), więc powinno być miarodajnie.
Dodam tylko, że Głowica Auratona ma też funkcję "odkamieniania" (polega to na otwarciu/zamknięciu zaworu co jakiś czas, aby nie gromadziły się tam osady). Programy tygodniowe też są dzięki Supli :).
Czujnik otwarcia okna też przez samą Suplę jest wspierany, choć tutaj tego obecnie się nie ustawi. Gdyby Auraton dodał czujniki otwarcia okna (nowe urządzenia), to bez problemu można by je wykorzystać do pracy z termostatami. Chcemy też w przyszłości dodać możliwość pracy lokalnej między różnymi "urządzeniami Supli" i wtedy byłaby możliowść użycia dowolnego czujnika otwarcia okna do sterowania termostatem - ale to na razie w nieokreślonych planach na przyszłość jest.
Zibi_007 wrote: Wed Oct 02, 2024 10:56 pm 3. Dlaczego nie jest aktywne GUI konfiguracji podczas normalnej pracy urządzenia? Teraz muszę wprowadzać je w tryb konfiguracji i łączyć się z rozgłaszaną przez nie siecią, aby coś zmienić. Może tam i dużo do zmiany nie ma, ale zawsze można by było zrobić to szybciej.
Żadne urządzenia oficjalne Supli nie mają włączonego trybu konfiguracyjnego (czyli nie ma dostępu do lokalnego www). Praktycznie pełną konfigurację zrobisz za pośrednictwem Clouda. Na lokalnym www jest też obecnie problem z ustawianiem niektórych paremtrów dla termostatów, o czym była mowa wcześniej w tym wątku. Także na chwilę obecną temat poprawy www mam zanotowany i polecam używać wyłącznie konfiguracji przez Cloud.
Zibi_007 wrote: Wed Oct 02, 2024 10:56 pm 5. Pytanie o żywotność baterii. Zarówno tych w monitorze, jak i głowicy. Na ile (oczywiście mniej więcej) powinny realnie wystarczyć?
U mnie orginalne baterie z zestawu dość szybko "padły". Nie potrafię powiedzieć, jak długo pracowały, ale maks. 2 miesiące. Potem wymieniłem na nowe baterie i od czerwca (4 miesiące) poziom baterii zszedł do 65%. Także w moim odczuciu jest ok :). Z tym, że u mnie to są testy na biurku.
klew

Robert Błaszczak wrote: Wed Oct 02, 2024 4:48 pm W Cloud w kanale termostatu pojawiła się możliwość wyboru czujnika temperatury jako termometru głównego. Przy ustawieniu głównego czujnika wbudowanego w głowicę widzimy w aplikacji temperaturę mierzoną przez głowicę w kanale termostatu oraz kanał temperatury z bezprzewodowego czujnika temperatury. Przy wyborze czujnika bezprzewodowego jako czujnika głównego widzimy w aplikacji kanał temperatury z ikonką grzejnika oraz na kanale termostatu temperaturę z czujnika bezprzewodowego. Jednak obie wartości są takie same. Czy jest to celowe, czy jakiś błąd?
To celowe. Tzn. tak zachowuje się Głowica.
viewtopic.php?p=186510#p186510

Return to “Nowości”