stary vitodens i supla

Hobo

Czy ktoś z kolegów ma wiedzę w temacie jak wyżej, tzn. jakiego elementu wykonawczego użyć do sterowania piecem?
nie chodzi mi o element który będzie 'wpięty' pomiędzy zasilaniem a gniazdkiem a ten który steruje jego włączaniem.

piec ten ma wyprowadzony przewód który równocześnie zasila aktualny element sterujący; domyślam się że przewód L będzie trzeba rozdzielić ale nie mam pojęcia czy przekaźnik ma być bezpotencjałowy...?

a przy okazji - jakiego elementu użyć jako czujnika temperatury na zewnątrz?
-------------------------------------------------------------------------------
Jeśli nie uważałeś jak robiłeś to rób jak uważasz.
Jeśli uważałeś to bądź pewny tego co zrobiłeś.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jaki konkretnie model i z którego roku ?
Może masz instrukcję do niego ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Hobo

co najmniej 10-letni vitodens 200, z instrukcją może być kiepsko, aktualnie podłączony sterownik tybox ale z racji wysokich napięć w instalacji ('dzięki' PV) prawdopodobnie uległ awarii.
pzygmunt

Tam raczej masz po prostu załączanie pieca 0/1. Suplowy termostat + termometr powinny załatwić sprawę.
Hobo

czyli zamiennik zwykłego włącznika światła? to wskazuje na przekaźnik bezpotencjałowy...
Pietras81
Been thanked: 1 time

Ja mam sterownik tybox pewnie troszkę nowszy model ale jest z niego sygnał beznapieciowy tak jak Przemek napisał. Po taniości musisz mieć przekaznik z modułem esp wraz z termometrem dobrze by było żeby było to esp32. Na bogato kup GKW-01 i zastąpić tym obecnego tyboxa.
https://pietras-81.aqi.eco/
Hobo

Dzięki za pomoc, wszystko się potwierdziło gdy zdemontowałem element sterujący przy piecu - na odwrocie jest skrócona rozpiska podlączenia.
Co do użycia GKW - fajne ale w momencie gdy ktoś planuje modernizacje albo w ogóle wykonanie instalacji smart od nowa - ja nie mam na niego miejsca; poza tym przyzwyczajony do przenośności tyboxa nie potrafiłbym się zdecydować na umiejscowienie.
Ale wpięcie pieca w ekosystem da inne możliwości związane z pozostałymi elementami jak np. czujniki temperatury w pomieszczeniach i reakcje na zmiany, ew. dodatkowo głowice termostatyczne ale tych akurat nie mam w ekosystemie.
pzygmunt

jaku2k
Has thanked: 1 time

Piece Viessmanna umożliwiają odczyt/sterowanie za pomocą podczerwieni (diody są umieszczone z dwóch stron literki V).
Hobo

pzygmunt wrote: Thu Oct 03, 2024 7:14 pm https://www.auraton.pl/oferta/inteligentny-dom-smart - działa z Suplą
Na ww stronie jest informacja że wymagana jest do współpracy bramka 'Auraton BOX' - nie ma jej nawet na stronie producenta; a może zmieniła nazwę?
jaku2k wrote: Thu Oct 03, 2024 7:32 pm Piece Viessmanna umożliwiają odczyt/sterowanie za pomocą podczerwieni (diody są umieszczone z dwóch stron literki V).
Sterowanie - jakim sterownikiem? Pilota nie było w zestawie...
Pytam z ciekawości, dla innych czytelników bo u mnie to nie zda egzaminu - piec jest w piwnicy, więc raczej nikt nie będzie sterował tym manualnie (pilotem)

Return to “Pomoc”