YoMan wrote: ↑Wed Oct 02, 2024 9:19 pm
W teorii dobrze uspany układ przy wybudzaniu co 60min powinien wytrzymać na ogniwie 18650 jakies 3 lata ... chyba wystarczy?
Attiny np. 85 + HC12, 18650 3000mAh wysyłanie wiadomości co 15min. czas pracy ok. 35 miesięcy
Attiny np. 85 + HC12, 3xAAA wysyłanie wiadomości 1 x na dobę (np. czujnik zalania info o stanie baterii w czujniku) - 34 - 48 miesięcy w zależności od jakości baterii
W teorii dobrze uspany układ przy wybudzaniu co 60min powinien wytrzymać na ogniwie 18650 jakies 3 lata ... chyba wystarczy?
Attiny np. 85 + HC12, 18650 3000mAh wysyłanie wiadomości co 15min. czas pracy ok. 35 miesięcy
Attiny np. 85 + HC12, 3xAAA wysyłanie wiadomości 1 x na dobę (np. czujnik zalania info o stanie baterii w czujniku) - 34 - 48 miesięcy w zależności od jakości baterii
No to jest lepiej niż dobrze. U mnie czujnik ruchu WiFi (na Tuya) - 2xAAA (tanie marketowe) to jakieś 2 miesiące. Czujnik ruchu Zigbee (2xAAA) działa już pół roku, pokazuje 45% baterii. Czujnik ruchu Zigbee (1xCR2032) wytrzymał równe 80 dni. Akurat czujniki ruchu są w miejscach, gdzie się wzbudzają kilka razy dziennie. Czujnik temperatury i wilgotności na WiFi (bez wyświetlacza) na 2xAAA pada po 3-4 miesiącach (odczyt co godzinę). Mam jeszcze kilka czujników temperatury i wilgotności na BT (łączą się z siecią przez bramkę), zasilane CR2032, ale tu jest loteria. Jedne działają już pół roku na jednej baterii, drugie padają po miesiącu.
Zibi_007 wrote: ↑Thu Oct 03, 2024 6:54 pm
U mnie czujnik ruchu ...
No czujniki ruchu są aktywne cały czas więc faktycznie jeśli chodzi o czas działania to się nie poszaleje za bardzo. Przy czujnikach ruchu to osobiście pomyślałbym o stałym zasilaniu z jakimś małym bateryjnym UPS. Kiedyś kupiłem takie całkiem fajne na akumulatorek 18650. Można jak dobrze pamiętam wybrać napięcie zasilania w przypadku utraty zasilania. Jak Cie to interesuje mogę odszukać link gdzie kupiłem.
Mnie symulacja nawet wychodziło na dłużej (jeszcze nie działa u mnie 3 lat ) na attiny+hc - nawet jakies 4-5lat. Pewnie nie biorę pod uwagę utraty energii samej z siebie. Ale jak dodałem czujnik to się robi ok. 2-3 lat
YoMan
Zibi_007 wrote: ↑Thu Oct 03, 2024 6:54 pm
U mnie czujnik ruchu ...
No czujniki ruchu są aktywne cały czas więc faktycznie jeśli chodzi o czas działania to się nie poszaleje za bardzo. Przy czujnikach ruchu to osobiście pomyślałbym o stałym zasilaniu z jakimś małym bateryjnym UPS. Kiedyś kupiłem takie całkiem fajne na akumulatorek 18650. Można jak dobrze pamiętam wybrać napięcie zasilania w przypadku utraty zasilania. Jak Cie to interesuje mogę odszukać link gdzie kupiłem.
Jeśli to nie kłopot i byś znalazł, to chętnie rzucę okiem na ten sprzęt.
YoMan wrote: ↑Thu Oct 03, 2024 9:21 pm
Mnie symulacja nawet wychodziło na dłużej (jeszcze nie działa u mnie 3 lat ) na attiny+hc - nawet jakies 4-5lat. Pewnie nie biorę pod uwagę utraty energii samej z siebie. Ale jak dodałem czujnik to się robi ok. 2-3 lat
Tak... zgadza się. A dokładnie to ciężko wyliczyć. Ja zrobiłem sobie taki kalkulator w excelu i uwzględniłem niby upływnośc na wskutek czasu bo inna jest dla LiIon a inna dla AAA. Ale czasy działania tak jak piszesz
Dla @Zibi_007... https://pl.aliexpress.com/item/10050063 ... pt=glo2pol
Działa to tak że trzeba wybrać płytkę dopasowaną do zasilacza. Za płytką dajemy stabilizator na napiecie takie jak była bateria np 3.3V czy 5V czy ile akurat trzeba. Do płytki podłącza się 18650 lub inne ogniwo LiIon3,7V. Płytka działa jako UPS. Jak nie ma zasilania to się przełącza na 18650 i daje na wyjście napięcie takie jakie się wybierze płytkę. Ja to dawałem do czujnika radiowego alarmu w garażu. W czujniku jest Lora i STM32. Przy przełączeniu na zasilanie z akumulatora nie ma niespodzianek typu restart mikrokontrolera itp. Super sprawa...
A jeszcze dodam że akumulator jeśli pracuje przy braku zasilania to się oczywiście później też ładuje jak napięcie wraca.
YoMan wrote: ↑Thu Oct 03, 2024 9:21 pm
Tak... zgadza się. A dokładnie to ciężko wyliczyć. Ja zrobiłem sobie taki kalkulator w excelu i uwzględniłem niby upływnośc na wskutek czasu bo inna jest dla LiIon a inna dla AAA. Ale czasy działania tak jak piszesz
Dla @Zibi_007... https://pl.aliexpress.com/item/10050063 ... pt=glo2pol
Działa to tak że trzeba wybrać płytkę dopasowaną do zasilacza. Za płytką dajemy stabilizator na napiecie takie jak była bateria np 3.3V czy 5V czy ile akurat trzeba. Do płytki podłącza się 18650 lub inne ogniwo LiIon3,7V. Płytka działa jako UPS. Jak nie ma zasilania to się przełącza na 18650 i daje na wyjście napięcie takie jakie się wybierze płytkę. Ja to dawałem do czujnika radiowego alarmu w garażu. W czujniku jest Lora i STM32. Przy przełączeniu na zasilanie z akumulatora nie ma niespodzianek typu restart mikrokontrolera itp. Super sprawa...
A jeszcze dodam że akumulator jeśli pracuje przy braku zasilania to się oczywiście później też ładuje jak napięcie wraca.
Chyba wemos c3 ma to już na pokładzie. Dołączasz ogniwo 18650 i panel pv i masz urządzenie perpetum mobile pierwszego stopnia.
Edit: ładowanie mają: s3, c3pico, d32, d32pro
Last edited by YoMan on Thu Oct 03, 2024 10:11 pm, edited 1 time in total.
YoMan
YoMan wrote: ↑Thu Oct 03, 2024 10:06 pm
Chyba wemos c3 ma to już na pokładzie. Dołączasz ogniwo 18650 i panel pv i masz urządzenie perpetum mobile pierwszego stopnia
jakiś moduł C3 ma. Nie pamiętam który. Esp32 Lolin też. Ale jak się uzbiera tego wszystkiego, a nie ma na pokładzie obsługi ogniwa to coś trzeba zaradzić. A jak się zrobi coś że jest dwa albo trzy mikrokontrolery w urządzeniu to już nie ma wtedy wyjścia, tylko takie coś...
Zibi_007 wrote: ↑Thu Oct 03, 2024 10:18 pm
Dzięki! Kupiłem dwie wersje (5V i 12V). Jak przyjdzie to potestuję. Trzeba dobrać coś za 40gr to wysyłka jest za darmo
Ja kupowałem 9V. i na płytke wchodziłem napięciem 9V a później właściwy stabilizator. Jak wejdziesz napięciem 5V a zechcesz mieć 3.3V to już zwróć uwagę jaki stabilizator będziesz wkładał. DropOut stabilizatora musisz mieć poniżej 1,7V