WeMos D1 mini sterowanie bramą garażową Beninca JM.3 5B

RAMJET

Witam
Może ktoś ma sposób: WeMos D1 nie łączy się ponownie z siecią WiFi po przerwie w zasilaniu. Zauważyłem, że dzieje się tak tylko jak kontaktron jest zwarty. Przy rozwartym łączy się bez problemu. Poza tym wszystko działa OK (otwiera i zamyka bramę oraz wskazuje otwarcie i zamknięcie w aplikacji. Problem jest tylko gdy nastąpi przerwa w zasilaniu. Kontaktron podłączony jest pod GPIO 15 – D8 z 5V.
Będę wdzięczy za każdą podpowiedź
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
myszektbg

Nie za dużo na ESP 5V skoro powinno być z 3,3V ?
A druga sprawa musisz zmienić pin na inny bo ten w przypadku stanu wysokiego i uruchomienia, ESP nie wystartuje:
"SPI (CS) Boot fails if pulled HIGH"
RAMJET

myszektbg wrote: Mon Aug 19, 2024 7:08 pm Nie za dużo na ESP 5V skoro powinno być z 3,3V ?
A druga sprawa musisz zmienić pin na inny bo ten w przypadku stanu wysokiego i uruchomienia, ESP nie wystartuje:
"SPI (CS) Boot fails if pulled HIGH"
Zmieniłem napięcie na 3,3V Sprawdziłem pozostałe piny - kontaktron prawidłowo działa tylko pod GPIO 15 – D8. Na innych pinach WeMos startuje prawidłowo, ale nie działa właściwie czujnik otwarcia bramy
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

A zmieniłeś w ustawieniach softu na Wemosie GPIO dla czujnika otwarcia?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
RAMJET

Robert Błaszczak wrote: Tue Aug 20, 2024 4:43 am A zmieniłeś w ustawieniach softu na Wemosie GPIO dla czujnika otwarcia?

Oczywiście za każdym razem jak zmieniałem pin to również zmieniała GPIO pod niego. Na niektórych pinach bez kontaktronu aplikacja pokazywała brama zamknięta (oczywiście bez zmiany - odwrócona logika). Np. na D2 i D0 przy podłączeniu na krótko raz pokazywał raz nie. Zawieszał się i przy podłączonym kontaktronie brak reakcji - przy fizycznie otwartej bramie w aplikacji widniała brama zamknięta. Tylko na D8 czy na krótko czy przy kontaktronie wskazania aplikacji były prawidłowe - Żadnego mrugania, zawieszania się. Jak D8 i 3,3V było zwarte apka informowała zamknięcie bramy i przy rozwarciu styków otwarcie. Wpinałem również rezystory np. 4,7K - mniejsze, większe nic nie pomagało.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

RAMJET wrote: Tue Aug 20, 2024 8:46 am
Robert Błaszczak wrote: Tue Aug 20, 2024 4:43 am A zmieniłeś w ustawieniach softu na Wemosie GPIO dla czujnika otwarcia?

Oczywiście za każdym razem jak zmieniałem pin to również zmieniała GPIO pod niego. Na niektórych pinach bez kontaktronu aplikacja pokazywała brama zamknięta (oczywiście bez zmiany - odwrócona logika). Np. na D2 i D0 przy podłączeniu na krótko raz pokazywał raz nie. Zawieszał się i przy podłączonym kontaktronie brak reakcji - przy fizycznie otwartej bramie w aplikacji widniała brama zamknięta. Tylko na D8 czy na krótko czy przy kontaktronie wskazania aplikacji były prawidłowe - Żadnego mrugania, zawieszania się. Jak D8 i 3,3V było zwarte apka informowała zamknięcie bramy i przy rozwarciu styków otwarcie. Wpinałem również rezystory np. 4,7K - mniejsze, większe nic nie pomagało.
Nie podawaj na GPIO 3,3V tylko GND. Czyli do jeden przewód czujnika podłącz do GND w Wemosie a drugi przedów np. do D1.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
RAMJET

robertklepacki94 wrote: Tue Aug 20, 2024 9:06 am
RAMJET wrote: Tue Aug 20, 2024 8:46 am

Nie podawaj na GPIO 3,3V tylko GND. Czyli do jeden przewód czujnika podłącz do GND w Wemosie a drugi przedów np. do D1.
Dzięki bardzo działa wszystko jak powinno. Próbowałem już wcześniej sterować GND kontaktronem ale nie działało - pewnie wybrałem nieprawidłowy pin i już nie poszedłem dalej w tym kierunku. Uparłem się na sterowanie + (błąd). Teraz wybrałem D2 i GND Działa super.
Jeszcze raz dzięki za pomoc Pozdrawiam
kofek_111

Miałbym prośbę o udostępnienie schematu podłączenia WEMOSA, krańcóweki wsadu do niego.
Z góry wielkie dzięki.
Lomax1983
Has thanked: 1 time

kofek_111 wrote: Sun Oct 06, 2024 8:16 pm Miałbym prośbę o udostępnienie schematu podłączenia WEMOSA, krańcóweki wsadu do niego.
Z góry wielkie dzięki.
Bez tytułu.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Ogólna dyskusja”