SBW i 3 bramy

lukaszlk

Witam,

Prosiłbym o poradę bardziej doświadczonych.

Obecnie mam jedną bramę wjazdową oddaloną od domu o jakieś 50m gdzie zasięg WiFi jest ale minimalny i napewno nie na tyle stabilny żeby pozwolił modułowi na stabilne działanie. Mam napęd FAAC 414 LONG podłączony pod domofon EURA skrętka i mam dwie wolne żyły skrętki.

1.Tu pojawia się pierwsze pytanie co do którego chciałem się upewnić- w takim wypadku najlepiej umieścić moduł bramowy w domu i podłączyć go przy użyciu 2 wolnych żył a zasilanie zapewnić zewnętrznym zasilaczem? Jeżeli tak to zasilacz 24V?

2. Druga kwestia to właśnie jestem na etapie budowy garażu dwustanowiskowego i kopania do niego prądu. W obydwu bramach będzie napęd king gates elevo 620 i również chciałbym tam podłączyć dwa moduły.
Najbardziej w sumie zależałoby na tym aby w do każdej bramy podłączyć po module ale czy jest możliwość późniejszego ustawienia automatyzacji w stylu- otwarcie bramy garażowej wyzwala otwarcie bramy wjazdowej i analogicznie zamkniecie jednej wyzwala zamknięcie drugiej?

3. Kable jakie puścić- w garażu również słabo będzie z zasięgiem WiFi, będzie on oddalony o jakieś 15m od domu- jedyne wyjście to puścić wraz z kablem prądowym kable do zasilenia modułów aby znajdowały się one w domu w zasięgu WiFi- czy na dwa moduły wystarczy puścić skrętkę czy przynajmniej 4 żyły po 1.5 i dodatkowe zasilacze dla każdego modułu znajdujące się w domu?

Z góry dzięki za pomoc
pzygmunt

1. Możesz tak zrobić ale nie będziesz widział czy brama jest otwarta/zamknięta. Kolejna konsekwencja to taka, że nie będą działały automatyzacje.

2. Wystarczy Ci SBW-02. Możesz napisać reakcję, na otwarcie/zamknięcie bramy co może wyzwolić zamknięcie/otwarcie innej.

3. Sugeruję nadmiarowo skrętkę.

Myślę, że warto pomyśleć o sieci Mesh i objęciu bram zasięgiem wifi.
lukaszlk

Czyli idealnym rozwiązaniem byłoby objęcie wszystkich bram zasięgiem WiFi z montażem modułu przy bramie wjazdowej a nie w domu i wtedy dodanie kontaktronów do każdej z nich co pozwoliłoby sterować bramą wjazdową w połączeniu z bramą garażową? Czy nie ma opcji ustawienia reakcji typu: otwarcie bramy wjazdowej wyzwala otwarcie bramy garażowej jeżeli kontaktron w garażowej wskazuje pozycję zamkniętą itd? I jeżeli jest taka opcja to rozumiem zadziała ona tylko przy otwarciu bramy z pozycji aplikacji a na otwarcie przy pomocy pilota nie będzie już tej reakcji?
pzygmunt

Bramą możesz też sterować z pilota. Możesz z dodatkowego przycisku. Tworzenie reakcji (której zresztą nie ma) na rozkaz sterujący mija się z celem ponieważ będziesz miał wyjątki. Możesz sobie zrobić scenę... "Otwórz, bramę i za chwile otwórz kolejną" ale do tego też potrzebujesz czujniki. W Twoim przypadku problemem jest brak wystarczającego okablowania dlatego najsensowniejszym będzie zwiększenie zasięgu wifi.
lukaszlk

Rozumiem, w takim razie temat odpuszczam bo nawet przy użyciu repeatera zasięg nie dochodzi do bramy wjazdowej a jeżeli kontaktrony są obowiązkowe aby automatyzacją sterować dwiema bramami to pozostanę przy sterowaniu nimi pilotami, ale i tak dzięki za pomoc.

Return to “ZAMEL SBW-01”