scena włączania światła przy podnoszeniu rolte

BrodaS

Witam posiadam trzy sterowniki, wszystkie działają w supli (jeden obsługuje 2 rolety garażowe a dwa pozostałe światła w garażach) chciałbym aby przy naciśnięciu przycisku otwórz rolety zapalało się światło w garażu a przy ich opuszczaniu gasiło - garaz 1 gasi światła 1 a garaż 2 światła 2. Niestety wszelkie próby spełzły na niczym w związku z czy zwracam się o pomoc do mądrzejszych. Czy da się to jakoś uruchomić? Rolety chodzą na ZAMEL SRW-02M a światła na Sonoff Basic R2.
Mmof

Tak ustaw sobię reakcję na roletach kiedy osiągnie określoną pozycję czyli zamknięta 100% włącz światło i analogicznie z gaszeniem.
BrodaS

Bardzo dziękuję za podpowiedź - zadziałało idealnie :D
Mmof

BrodaS wrote: Thu Sep 19, 2024 10:08 am Bardzo dziękuję za podpowiedź - zadziałało idealnie :D
Nie ma za co kto pyta nie błądzi 😉
vcs

Witam,

podepnę się pod temat, bo zbliżony.

Akurat jestem przed montażem dwóch rolet garażowych z sterowaniem na pilota (nie mam pojęcia co dostanę do sterowania RC, ale raczej jakiś automat z aluprofu - pilot potraktuje jako awaryjny z którego nie zamierzam korzystać, a chciałbym coś z rozwiązań około supli).

Dlatego też zastanawiam się jakimi urządzeniami zrealizuje poniższy scenariusz.

Scenariusz nr. 1
Otwarcie bramy garażowej nr. 1 za pomocą pilota rc lub aplikacji wi-fi podnosi bramę nr. 1 i włącza dwa przekaźniki pierwszy do światła wew. drugi do światła zew.
Zamknięcie bramy garażowej nr. 1 za pomocą pilota rc lub aplikacji wi-fi zamyka bramę nr. 1. wyłącza światło wew. po 5 sekundach, a zew. po 15sekundach.
Oczywiście dla 2 bramy scenariusz podobny.
Nie wiem czy dobrze myślę ale wyrzucił bym fabryczne rozwiązanie albo z niego zrezygnuje.
Wtedy użył bym SRW-02M, co rozwiąże mi sterowanie wi-fi oraz przyciski natynkowe do manualnego sterowania wewnątrz.
Następnie w samej supli obsłużę opóźnienia i sterowanie oświetleniem np. Sonoff Basic R2.

Tylko nie znam urządzenia pod obsługę RC i WiFi by gadało z Supla.
Kolejny problem, że w razie braku internetu chciałbym podnieść roletę, bo to garaż wolnostojący bez dodatkowego wejścia - zostaje zwijanie rolety mechaniczne.
Kolejny problem, że oświetleniem wew. też chciałbym sterować, po co mam świecić przy otwartym garażu w dzień, a jeśli miałbym taką potrzebę chciałbym wymusić z ręki, podobnie po co włączać zew. oświetlenie przy otwieraniu w dzień.
Kolejna problem oświetlenie zew. z czujką ruchu? Pytanie czy łatwiej nie dać dwóch lamp z wbudowaną czujką oraz sterowana z sonoff.

Dziękuje za ew. sugestie, jeszcze to jest w fazie przemyśleń.
Realizacja jest hobbystyczna taki gadżet :)
Lector

vcs wrote: Tue Oct 08, 2024 9:46 am Witam,

podepnę się pod temat, bo zbliżony.

Akurat jestem przed montażem dwóch rolet garażowych z sterowaniem na pilota (nie mam pojęcia co dostanę do sterowania RC, ale raczej jakiś automat z aluprofu - pilot potraktuje jako awaryjny z którego nie zamierzam korzystać, a chciałbym coś z rozwiązań około supli).

Dlatego też zastanawiam się jakimi urządzeniami zrealizuje poniższy scenariusz.

Scenariusz nr. 1
Otwarcie bramy garażowej nr. 1 za pomocą pilota rc lub aplikacji wi-fi podnosi bramę nr. 1 i włącza dwa przekaźniki pierwszy do światła wew. drugi do światła zew.
Zamknięcie bramy garażowej nr. 1 za pomocą pilota rc lub aplikacji wi-fi zamyka bramę nr. 1. wyłącza światło wew. po 5 sekundach, a zew. po 15sekundach.
Oczywiście dla 2 bramy scenariusz podobny.
Nie wiem czy dobrze myślę ale wyrzucił bym fabryczne rozwiązanie albo z niego zrezygnuje.
Wtedy użył bym SRW-02M, co rozwiąże mi sterowanie wi-fi oraz przyciski natynkowe do manualnego sterowania wewnątrz.
Następnie w samej supli obsłużę opóźnienia i sterowanie oświetleniem np. Sonoff Basic R2.

Tylko nie znam urządzenia pod obsługę RC i WiFi by gadało z Supla.
Kolejny problem, że w razie braku internetu chciałbym podnieść roletę, bo to garaż wolnostojący bez dodatkowego wejścia - zostaje zwijanie rolety mechaniczne.
Kolejny problem, że oświetleniem wew. też chciałbym sterować, po co mam świecić przy otwartym garażu w dzień, a jeśli miałbym taką potrzebę chciałbym wymusić z ręki, podobnie po co włączać zew. oświetlenie przy otwieraniu w dzień.
Kolejna problem oświetlenie zew. z czujką ruchu? Pytanie czy łatwiej nie dać dwóch lamp z wbudowaną czujką oraz sterowana z sonoff.

Dziękuje za ew. sugestie, jeszcze to jest w fazie przemyśleń.
Realizacja jest hobbystyczna taki gadżet :)
Pójdzie to ogarnąć ale na Supla Script, aby jedna lub druga brama zapała oświetlenia, jak obie będą na 100% zamknięte w tedy zgasi się światło. Można dołożyć jakiś dodatkowy moduł z krańcówkami aby mieć 100% pewności ze bramy się zamknęły.
Jak piszesz jeżeli to roleta to SRW-02m ogarnie obie bramy, tylko pytanie co za sterownik będzie i czy pójdzie dodać sterowanie zewnętrzne.

Zadaj pytanie firmy, czy bramami będziesz mógł sterować z dodatkowych klawiszy założonych w garażu. Zwijanie mechaniczne też musisz ogarnąć z firmą, bo tu już nie ma znaczenia jakie będzie sterowanie tylko trzeba jakoś wysprzęglić silnik. Jak to będzie jak w roletach domowych to kiepsko to widzę.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos

Return to “Ogólna dyskusja”