Zaproszenie do testów Auraton/Supla

klew

QLQ wrote: Mon Oct 07, 2024 7:56 pm Nie rozumiem tego... temperatura w pomieszczeniu ponad 22stC glowica na 17stC ale nadal grzeje. Termometr ustaw8ny na z4wnetrzny Auraton nie ten w glowicy...masakra!
Screenshot_20241007_215522_SUPLA.jpg
Napiszesz coś więcej? Co robiłeś z Głowicą wcześniej? Jakie były nastawy? Czy wcześniej Głowica pracowała prawidłowo? Udało Ci się znaleźc przejściówkę do swojego grzejnika? Klapka dobrze zamknięta?
pzygmunt

klew wrote: Tue Oct 08, 2024 7:05 am
LukiSpajder wrote: Tue Oct 08, 2024 3:00 am Jeśli chodzi o dodawanie w aplikacji nowych urządzeń to po wybraniu tryb automatyczny - od razu wywala taki komunikat zdjęcie nr1.
Z poziomu aplikacji nie można przejść do ustawień systemowych w trybie ręcznych zdjęcie nr2 - wszystko dotyczy iOS . Może to wrzucić w dział aplikacja . Po wejściu w wi fi łączy się bez problemu i dodaje nowe urządzenie
Może ktoś potwierdzić , może tylko u Mnie coś nie tak .
Na iOS kreator dodawania urządzeń nigdy chyba nie działał super dobrze. To są raczej ogólne problemy z Suplą na iOS, a nie nic związanego z Boxem.
Zgadza się. Tryb automatyczny nigdy na iOS dobrze nie działał.
YoMan

Potwierdzam, znajomy jak ma dodać nowe urządzenie to bierze telefon androida od żony bo na jabłku rzadko kiedy przechodzi :)
YoMan

Zamykając temat iOS w tym wątku jeśli chodzi o automatyczne dodawanie to nie korzystam ale nie jestem pewien na 100% ale chyba pierwsze parowanie boxa zrobiłem w automacie i się dodał - dlatego też pomyślałem że może coś po aktualizacjach 😉

Resztę tematów zgłoszę w odpowiednim wątku 😁
QLQ

klew wrote: Tue Oct 08, 2024 7:07 am
QLQ wrote: Mon Oct 07, 2024 7:56 pm Nie rozumiem tego... temperatura w pomieszczeniu ponad 22stC glowica na 17stC ale nadal grzeje. Termometr ustaw8ny na z4wnetrzny Auraton nie ten w glowicy...masakra!
Screenshot_20241007_215522_SUPLA.jpg
Napiszesz coś więcej? Co robiłeś z Głowicą wcześniej? Jakie były nastawy? Czy wcześniej Głowica pracowała prawidłowo? Udało Ci się znaleźc przejściówkę do swojego grzejnika? Klapka dobrze zamknięta?
Problem rozwiązany. Błędna kalibracja. Obecnie gkowica reaguje prawidłowo
W instrukcji głowicy jest źle opisana sygnalizacja błędu kalibracji. Nie co 1 sek sygnał a co 0,5 sek.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
Beholder

Kolejne z spostrzeżenia z testów BOX 24.10.02 + HM + FHC:
1. Pierwsza konfiguracja i parowanie BOX + HM była na ver. 24.10 wszystko ok. poza tym co wcześniej pisałem.
2. Aktualizacja BOX do 24.10.02 sparowałem FHC zaktualizowała się do 2.13 ale nie mogłem sparować HM bezpośrednio na obieg więc zrobiłem factory reset na FHC i wtedy udało sie sparować HM na obieg. Pojawił się kolejny problem FHC nie chciała się parować z bramką (według mnie BOX miał zapisaną listwę i nie chciał sparować drugi raz, chociaż aktualizacja miała to chyba naprawić). Factory reset na bramce, HM finalnie też trzeba było wyczyścić żeby się sparował.
3. W cloud prawdopodobnie w trakcie dodawania FHC, przez przypadek wyłączyłem rejestrację i zaraz wznowiłem. Kanały były dodane ale configi nie mogły się wczytać, po pół godzinie dalej brak konfiguracji. Ponownie uruchomiłem BOX, od razu skonfigurowało kanały
4. W cloud nie mogę przypisać termometru (tego z HM ani tez z FHC) do żadnego Termostatu wyskakuje komunikat jak poniżej
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mmof

Beholder wrote: Tue Oct 08, 2024 5:37 pm Kolejne z spostrzeżenia z testów BOX 24.10.02 + HM + FHC:
1. Pierwsza konfiguracja i parowanie BOX + HM była na ver. 24.10 wszystko ok. poza tym co wcześniej pisałem.
2. Aktualizacja BOX do 24.10.02 sparowałem FHC zaktualizowała się do 2.13 ale nie mogłem sparować HM bezpośrednio na obieg więc zrobiłem factory reset na FHC i wtedy udało sie sparować HM na obieg. Pojawił się kolejny problem FHC nie chciała się parować z bramką (według mnie BOX miał zapisaną listwę i nie chciał sparować drugi raz, chociaż aktualizacja miała to chyba naprawić). Factory reset na bramce, HM finalnie też trzeba było wyczyścić żeby się sparował.
3. W cloud prawdopodobnie w trakcie dodawania FHC, przez przypadek wyłączyłem rejestrację i zaraz wznowiłem. Kanały były dodane ale configi nie mogły się wczytać, po pół godzinie dalej brak konfiguracji. Ponownie uruchomiłem BOX, od razu skonfigurowało kanały
4. W cloud nie mogę przypisać termometru (tego z HM ani tez z FHC) do żadnego Termostatu wyskakuje komunikat jak poniżej
Ja po aktualizacji też miałem problemy z dodaniem urządzeń HM , RC ,HC ale jak zrobiłem faktory na wszystkim i sparowałem wszystko według instrukcji poszło bez problemów czyli w pierwszej kolejności skojarzyłem wszystkie urządzenia Auraton a później je dodałem do Bramki dalej nie było problemów ale ja nie mam FHC. A dodatkowo jak doczytałem to np. HC ma ograniczoną ilość skojarzeń i tu był problem bynajmniej u mnie nie mogłem nic więcej skojarzyć ze sobą musiałem usunąć poprzednie skojarzone urządzenia.
Last edited by Mmof on Tue Oct 08, 2024 7:17 pm, edited 1 time in total.
Beholder

Z tego co kojarzę to HM ma trzy sloty pamięci na sparowane urządzenia. Bardziej chodzi mi o to, że w finalnym komercyjnym produkcie factory reset jednego elementu nie powinien generować tak dużego chaosu w systemie i konieczności robienie ustawień fabrycznych we wszystkich urządzeniach. Dalej ma problem z przypisaniem termometru @klew czyżby jednak configi dobrze się nie załadowały i dlatego nie mogę przyporządkować termometru.
Beholder

cd uwag:
w apce brak termometru (nie można przypisać w cloud) na termostacie obiegu numer 1 ale reaguje na temperaturę z HM który był wcześniej sparowany z tym jednym obiegiem tzn. załącza grzanie na FHC w zależności od nastawy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Beholder wrote: Tue Oct 08, 2024 5:37 pm 2. Aktualizacja BOX do 24.10.02 sparowałem FHC zaktualizowała się do 2.13 ale nie mogłem sparować HM bezpośrednio na obieg więc zrobiłem factory reset na FHC i wtedy udało sie sparować HM na obieg. Pojawił się kolejny problem FHC nie chciała się parować z bramką (według mnie BOX miał zapisaną listwę i nie chciał sparować drugi raz, chociaż aktualizacja miała to chyba naprawić). Factory reset na bramce, HM finalnie też trzeba było wyczyścić żeby się sparował.
Box składa się z konfiguracji po stronie Supli i po stronie Auratona. Ogólnie "supla" odparowuje wszystkie urządzenia, które pojawią się na liście Auratona, jeśli nie ma ich po stronie "supli". Także FHC nie mogło być sparowane z Boxem, jeśli nie było widać kanałów FHC w Supli.
Oczywiście nie wykluczam tutaj jakiegoś błędu, ale prędzej podejrzewałbym, że jednak coś było nadal sparowane po stronie urządzeń Auraton i to powodowało problemy.
Factory reset Boxa aktualnie czyści jedynie dane po stronie Supli. Odparowywanie urządzeń jest robione wg opisu powyżej, co jest następstwem factory resetu :).
Beholder wrote: Tue Oct 08, 2024 5:37 pm 3. W cloud prawdopodobnie w trakcie dodawania FHC, przez przypadek wyłączyłem rejestrację i zaraz wznowiłem. Kanały były dodane ale configi nie mogły się wczytać, po pół godzinie dalej brak konfiguracji. Ponownie uruchomiłem BOX, od razu skonfigurowało kanały
"Rejestracja urządzeń" w Supli nie ma znaczenia przy parowaniu urządzeń do bramki.
Beholder wrote: Tue Oct 08, 2024 5:37 pm 4. W cloud nie mogę przypisać termometru (tego z HM ani tez z FHC) do żadnego Termostatu wyskakuje komunikat jak poniżej
W kanałach z FHC jest jeden termometr. Na screenie nie jest on ustawiony, a ogólnie bramka ustawia go na sztywno. Nie sprwadzałem tego jeszcze u siebie, ale czy u Ciebie ten termometr jest normalnie w Cloud widoczny i ma funkcję "termometru"?

Czy mógłbyś podać adres mailowy Twojego konta i id urządzenia dla Auraton Box u Ciebie? Wtedy moglibyśmy pobrać z bazy danych konfigurację i sprawdzić dokładnie co tam się poustawiało. Jeśli to jest dla Ciebie ok, to prześlij dane w wiadomości prywatnej.
Beholder wrote: Tue Oct 08, 2024 6:30 pm Bardziej chodzi mi o to, że w finalnym komercyjnym produkcie factory reset jednego elementu nie powinien generować tak dużego chaosu w systemie i konieczności robienie ustawień fabrycznych we wszystkich urządzeniach.
To jest cecha urządzeń z systemu Auraton Smart. Też na początku byłem trochę zdziwiony tym zachowaniem i nie mogłem się połapać w tym co z czym już parowałem, a co z czym jeszcze nie. A w przypadku resetu jednego urządzenia robiły się konieczne resety kolejnych urządzeń.
Natomiast przestało mi to przeszkadzać, jak przestałem się tym bawić :P. Rozumiem że testy i ogólnie pierwszy kontakt z urządzeniami powoduje, że tego typu rzeczy robi się często, natomiast później sie już do tego nie wraca.
Beholder wrote: Tue Oct 08, 2024 6:51 pm cd uwag:
w apce brak termometru (nie można przypisać w cloud) na termostacie obiegu numer 1 ale reaguje na temperaturę z HM który był wcześniej sparowany z tym jednym obiegiem tzn. załącza grzanie na FHC w zależności od nastawy.
Tak, samo FHC pamięta wcześniej wysłany pomiar temperatury. Jest to jeden z otwartych tematów, które chcę wyjaśnić i jakoś rozwiązać.
Obecnie Supla pokaże brak pomiaru i błąd, ale FHC pracuje wg wcześniej ustawionego pomiaru.
Możliwe też, że ma pobraną temperaturę z HM, zanim został FHC sparowany z Boxem. Natomiast to nie będzie się aktualizować, bo komunikacja bezpośrednia jest realizowana wyłącznie gdy nie ma kontaktu z centralką Box (czy też Pulse).

Return to “Nowości”