Opcja awaryjna w przypadku awarii modułu WiFi

aone

Hej,

padł mi (chyba) moduł WiFi SUPLA. Co chwile jest jako "rozłączony".
Tym samym czas wdrożyć wyjście awaryjne, które dawno temu miałem wdrożyć jak zastanawiałem się co w takim przypadku ;)

Jakie macie pomysły w moim przypadku, gdzie dostęp mają osoby "postronne", czyli nie są to wyłącznie znajomi itp.?
Mój przypadek to napęd do bramy. Dostęp mają kierowcy różnych firm.

Myślałem a module Bluetooth - trzeba się sparować, czyli mniej wygodne, ale właśnie powinna to być opcja awaryjna, więc to byłoby ok, ale nie znam modułu, który umożliwiłby mi parowanie za podaniem hasła, a nie mogę zostawić bramy ogólnodostępnej ;)

Jakieś propozycje?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Zawsze w krytycznych miejscach można dać dwa moduły Wi-Fi :P

Odnośnie dostepu, to Supla ma call.supla.io - ustawiasz konkretne numery telefonu, które mają dostęp. Można dać czasowo, czy też zgodnie z harmonogramem.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
aone

@klew będzie działało jak moduł WiFi jest w stanie rozłączenia?
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

aone wrote: Thu Oct 10, 2024 12:13 pm @klew będzie działało jak moduł WiFi jest w stanie rozłączenia?
Nie będzie. Moduł musi być online.
Szukaj problemów w wewnętrzenj sieci lub w zasięgu WiFi, spróbój zresetować router.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
aone

Zasięg WiFi 80% (widoczny jak nie jest w stanie rozłączenia - antena zewnętrzna), router działa, bo podgląd monitoringu jest
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

aone wrote: Thu Oct 10, 2024 12:19 pm Zasięg WiFi 80% (widoczny jak nie jest w stanie rozłączenia - antena zewnętrzna), router działa, bo podgląd monitoringu jest
To że inne urządzenia działają niznaczy że router nie powoduje problemu. Mogły się adresy MAC ,,zblokować" lub inne cuda. Zresetuj i zobaczy.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Sprawdz czy masz najnowsze firmware jeżeli nie to zaktualizuj.

https://updates.supla.org/

Jak problem będzie dalej występował, w momencie braku połączenia przełącz moduł w tryb konfiguracyjny i zobacz co masz w "last state".
aone

Poprawiłem przewód w antenie zewnętrznej. Zabrakło cierpliwości i nie chciało mi się kilku minut czekać aż "załapie", więc od razu zresetowałem router.

Minęła doba, na razie działa, ale nie wiem który z powyższych kroków pomógł :)

W każdym razie - NIE TO JESTEM TEMATEM WĄTKU
Szukam ciekawego rozwiązania "opcji awaryjnej"
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

aone wrote: Fri Oct 11, 2024 7:58 am Poprawiłem przewód w antenie zewnętrznej. Zabrakło cierpliwości i nie chciało mi się kilku minut czekać aż "załapie", więc od razu zresetowałem router.

Minęła doba, na razie działa, ale nie wiem który z powyższych kroków pomógł :)

W każdym razie - NIE TO JESTEM TEMATEM WĄTKU
Szukam ciekawego rozwiązania "opcji awaryjnej"
Opcja awaryjna na jaką sytuację? W temacie pisałeś o awarii urządzenia, więc to najlepiej dać zapasowe urządzenie ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
aone

Wolałbym, żeby to było inne urządzenie ;)
Mamy WiFi: może paść albo moduł SUPLA, albo router lub też brak internetu. Wszystko powiązane.

Moduł BT z opcją hasła byłby chyba najlepszy.

Staram się unikać fizycznego rozwiązania, jak np. pozostawienie ukrytego pilota do bramy po prostu gdzieś ;)

Return to “Pomoc”