Czyli jednak coś na rzeczy może być ... czy to kwestia do @pzygmunt?klew wrote: Fri Oct 11, 2024 3:55 pm
Coś mi świta, że to było poprawione w lokalnym mqtt na mSLW. Możliwe że mqtt z serwera jeszcze tego nie ma.
DIMMER - pamięta stan zamiast załącz
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
YoMan
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
A dla mnie i mojej żony nie, o to przykład, jak to u mnie w domu działa.mmiikk wrote: Fri Oct 11, 2024 10:36 am Dla mnie raczej oczywiste jest ze dimmer powinien się załączać z ostatnią wartością sciemnienia
Mamy w łazience światło ściemnialne z poziomu tylko telefonu.
Żona idzie podaje 230V z przycisku. Lampa zaświeca się na 100%. Ustawia sobie nastrojowe światło do kąpieli na 5%. Ogólnie ciemno jak w dupie, ale niech ma. Skończyła nastrojową kąpiel, wracamy do normalności, więc pstryk na przełączniku, odcina 230V, to co dawało łunę zdycha z powodu braku prądu. Kolejny pstryk, lampa zaświeca się na 100% możliwości. Można spokojnie przejrzeć się w lustrze. Nikt w tych ciemnościach nie szuka telefonu żeby rozjaśnić ponownie. Wystarcza tylko jeden klik z przycisku który zawsze jest w tym samym mejscu, przymocowany do ściany od lat, nie zmieniający pozycji, w razie nagłej sytuacji dostępny na już, natychmiast. Kolejna zaleta mojego rozwiązania jest taka że nie muszę pamiętać o tym żeby rozjaśnić po nastrojowym oświetleniu. Nie muszę w nocy idąc do kibelka bez telefonu krzyczeć "ŚWIATŁO", bo g.... widzę i informować o tym fakcie pozostałych domowników. No i oszczędzam prąd, bo mi moduł nie pracuje przy braku 230V.
-
Gitman
To ustaw sobie dwu klik na 100% jasności i nie będziesz musiał szukać telefonu
-
Patryk
Mam identycznie, tylko w sypialni.Duch__ wrote: Fri Oct 11, 2024 6:01 pmA dla mnie i mojej żony nie, o to przykład, jak to u mnie w domu działa.mmiikk wrote: Fri Oct 11, 2024 10:36 am Dla mnie raczej oczywiste jest ze dimmer powinien się załączać z ostatnią wartością sciemnienia
Mamy w łazience światło ściemnialne z poziomu tylko telefonu.
Żona idzie podaje 230V z przycisku. Lampa zaświeca się na 100%. Ustawia sobie nastrojowe światło do kąpieli na 5%. Ogólnie ciemno jak w dupie, ale niech ma. Skończyła nastrojową kąpiel, wracamy do normalności, więc pstryk na przełączniku, odcina 230V, to co dawało łunę zdycha z powodu braku prądu. Kolejny pstryk, lampa zaświeca się na 100% możliwości. Można spokojnie przejrzeć się w lustrze. Nikt w tych ciemnościach nie szuka telefonu żeby rozjaśnić ponownie. Wystarcza tylko jeden klik z przycisku który zawsze jest w tym samym mejscu, przymocowany do ściany od lat, nie zmieniający pozycji, w razie nagłej sytuacji dostępny na już, natychmiast. Kolejna zaleta mojego rozwiązania jest taka że nie muszę pamiętać o tym żeby rozjaśnić po nastrojowym oświetleniu. Nie muszę w nocy idąc do kibelka bez telefonu krzyczeć "ŚWIATŁO", bo g.... widzę i informować o tym fakcie pozostałych domowników. No i oszczędzam prąd, bo mi moduł nie pracuje przy braku 230V.
Używam tam DIW-01.
I żeby to tak działało, jestem zmuszony do korzystania z wyłącznika bistabilnego, bo na monostabilnym tego nie można (na dzień dzisiejszy) zrealizować.
viewtopic.php?p=119263#p119263
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Wyglada na to że problemem jest nie do końca właściwe podłączenie dimmera. Powinien być za zasilaczem. Po drugie nie każdy wycelował tak w moc światła. Ja standardowo odpalam na 70% bo max jest za jasno i używam tylko przy goleniu. Po trzecie właśnie w nocy nie chce żeby mi max walnął po gałach tylko ma się lekko podświetlić i nie obudzić wspólspacza. Po czwarte gdyby był podłączony za zasilaczem miałbyś wielokliki. Rozumiem, że mogło się tak już nie dać ale nie róbmy z "obejscia problemu" reguły.
BTW: z tą oszczędnością to chyba nie do końca tak jest. U mnie zasilacze na cały dom biorą raptem 20W a wiecej oszczędzam nie świecąc na 100%
YoMan
-
Gitman
Fakt jakąś zaćmę miałem to piszącRobert Błaszczak wrote: Fri Oct 11, 2024 6:53 pm Nie ustawi dwukliku, bo fizyczny łącznik załącza zasilanie dimmera.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Wg mnie nie ma tutaj co o preferencjach rozmawiać. Do jednego zastosowania jedno, do innego inne.
Obecnie mamy trzy stany po utracie zasilania: przywróć, włącz i zostaw wyłączone.
Myślę że tutaj po prostu potrzebna jest kolejną opcja: włącz na 100%,
Dorzucę taki wariant do biblioteki
Obecnie mamy trzy stany po utracie zasilania: przywróć, włącz i zostaw wyłączone.
Myślę że tutaj po prostu potrzebna jest kolejną opcja: włącz na 100%,
Dorzucę taki wariant do biblioteki
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Krzysiek, to może zrób Włącz na xxx%. Będzie można wtedy ustawić wartość, jaka danemu użytkownikowi pasuje.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl