RNW-01 jako interfejs sygnalizacyjny
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Tutaj ZAMEL ma niewiele do gadania w tym temacie. To leży po stronie oprogramowania.djalex wrote: Tue Oct 15, 2024 5:44 pm Jak w tytule, pytanko czy ktoś w Zamel pomyślał by była możliwość wykorzystać go jak INW-01 (krańcówki). Bo na razie to tylko wyzwalacz niestety![]()
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
To wasz produkt i pod niego jest dobierany soft. Funkcjonalność krańcówek w supli jest więc nie rozumie czemu miałoby to być zależne od softu. Skoro ta funkcja jest w INW to dlaczego nie ma w RNW??
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
W tej wersji oprogramowania nie było to zaimplementowane. Tam jest sterowanie 230V i z założenia limitowaliśmy to funkcjonalnie do podłączenia przycisków dedykowanych pod takie napięcie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Yepestis
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 3 times
Pewnie dlatego że RNW-01 jest na 230V a takim napięciem z założenia nie steruje się krańcówkami.djalex wrote: Wed Oct 16, 2024 4:47 am To wasz produkt i pod niego jest dobierany soft. Funkcjonalność krańcówek w supli jest więc nie rozumie czemu miałoby to być zależne od softu. Skoro ta funkcja jest w INW to dlaczego nie ma w RNW??
-
djalex
Chce podłączyć pompy żeby widzieć w apce czy pracują czy nie. Skoro RNW przyjmuje na wejście 230V to nie widzę problemu żeby zamiast "sterować" innym urządzeniem pokazywało stan.klew wrote: Wed Oct 16, 2024 8:35 am Z ciekawości: co tam chcesz podłączyć?
Na pewno są czujki ruchu dające sygnał na 230 V.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Detekcja napięcia - fajny pomysł. Tylko pamiętaj, że RNW wykrywa zarówno L jak i N. Jeśli tam będzie podłączony jakiś odbiornik i tylko odłączysz wcześniej L, to może się okazać, że przewód wchodzący do RNW będzie wykrywany jako "N" i z detekcji zasilania będą nicidjalex wrote: Wed Oct 16, 2024 9:56 amChce podłączyć pompy żeby widzieć w apce czy pracują czy nie. Skoro RNW przyjmuje na wejście 230V to nie widzę problemu żeby zamiast "sterować" innym urządzeniem pokazywało stan.klew wrote: Wed Oct 16, 2024 8:35 am Z ciekawości: co tam chcesz podłączyć?
Na pewno są czujki ruchu dające sygnał na 230 V.
Proponuję podłączyć i sprawdzić czy RNW będzie generował Wyzwalacze "Włączony", "Wyłączony" - ustaw sobie na Wyzwalaczach powiadomienia "pompa włączona" i "pompa wyłączona" i sprawdź czy to działa zgodnie z oczekiwaniem.
Ja ogólnie też nie widzę problemy, aby było tam pokazywanie stanu. Natomaist musimy na dodanie tej funkcji znaleźć czas. A z tym jest zawsze krucho
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
djalex
Mam sterowanie pompy cyrkulacyjnej i pompy ładującej zasobnik CWU zrealizowany poprzez sterownik Siemens LOGO, wyjścia sterują cewkami styczników pod które są podpięte pompa i lampka sygnalizacyjna. Chciałbym się równolegle do wyjścia ze stycznika podpiąć z RNW i wtedy sygnalizacja byłaby i w rozdzielnicy i zdalnie w apce. Wiem że to można obejść: na przekaźnik a niskim napięciem np na INW ale.... to wymaga dodatkowo zasilacza, przekaźnika i miejsca na szynie - i tu problem bo go brak. A RNW by uprościł sprawę i można go w wolna przestrzeń w rozdzielnicy upchnąć. Gdyby tylko potrafił to co INW.....
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jeszcze raz: RNW wykrywa zarówno L jak i N. Jeśli tam będzie podłączony jakiś odbiornik i tylko odłączysz wcześniej L, to może się okazać, że przewód wchodzący do RNW będzie wykrywany jako "N" i z detekcji zasilania będą nici.djalex wrote: Wed Oct 16, 2024 10:36 am Mam sterowanie pompy cyrkulacyjnej i pompy ładującej zasobnik CWU zrealizowany poprzez sterownik Siemens LOGO, wyjścia sterują cewkami styczników pod które są podpięte pompa i lampka sygnalizacyjna. Chciałbym się równolegle do wyjścia ze stycznika podpiąć z RNW i wtedy sygnalizacja byłaby i w rozdzielnicy i zdalnie w apce. Wiem że to można obejść: na przekaźnik a niskim napięciem np na INW ale.... to wymaga dodatkowo zasilacza, przekaźnika i miejsca na szynie - i tu problem bo go brak. A RNW by uprościł sprawę i można go w wolna przestrzeń w rozdzielnicy upchnąć. Gdyby tylko potrafił to co INW.....
Także pewnie te obecne styczniki jedynie odłączają L od pompy.
INW również wykrywa + i -.
Także istnieje szansa, że w obu przypadkach trzeba by tam podpiąć dodatkowy przekaźnik, który poda sygnał do RNW/INW.
Ale nie mam pewności jak to zadziała. Z elektroniki jestem noga.
Najlepsze suple dla Twojego domu