boneIO - ciekawy sterownik

Gitman

klew wrote: Thu Oct 17, 2024 12:05 pm
Gitman wrote: Thu Oct 17, 2024 11:53 am i to jest powód dla którego dla mnie takie potwory nie mają racji bytu w razie jakiegokolwiek awarii ciemność w całym domu. Dodatkowo na początku autorzy potwora obiecują pełne wsparcie dla softu już niedługo.... już prawie..... a potem kontakt się urywa i radź sobie sam człowieku jak ktoś jeszcze jakoś ogarnia programowanie to pół biedy a jak nie to jest w du....pie :lol:
BoneIO (na bazie ESP) oficjalnie chyba tylko na ESPHome. Nie kojarzę, aby ktoś gdziekolwiek obiecywał "pełne wsparcie" na Supli.
Nie kojarzę też, aby z kimś z BoneIO się kontakt urwał.

GG jest świetnym projektem, ale ogólnie nie wyobrażam sobie "oficjalnego pełnego wsparcia" dla jakiegokolwiek urządzenia w oparciu o "darmowy soft".
Jak to mówi licencja GNU:
This program is distributed in the hope that it will be useful,
but WITHOUT ANY WARRANTY;

Niniejszy program rozpowszechniany jest z nadzieją, iż będzie on
użyteczny - jednak BEZ JAKIEJKOLWIEK GWARANCJI

Wsparcie, utrzymanie, gwarancja itd - to jest coś za co się płaci. Hobbystycznie można coś zrobić, ale nie da się takim modelu czegoś stale utrzymywać.
Skoro ktoś to sprzedaje za nie małe pieniądze i pisze że prace trwają nad wprowadzeniem supli na urządzenie więc jest to dla mnie jakieś zapewnienie że jak kupię urządzenie to wszystko będzie działać.
viewtopic.php?p=143583#p143583
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Gitman wrote: Thu Oct 17, 2024 12:54 pm Skoro ktoś to sprzedaje za nie małe pieniądze i pisze że prace trwają nad wprowadzeniem supli na urządzenie więc jest to dla mnie jakieś zapewnienie że jak kupię urządzenie to wszystko będzie działać.
viewtopic.php?p=143583#p143583
"Prace trwają" nie brzmi jak "obiecanie pełnego wsparcia już niedługo" :P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
edm
Been thanked: 2 times

Panowie. Po krótce odniosę się do dyskusji.
Już dość dawno temu kupiłem 2 sterowniki BoneIO z założeniem używania supli. Naturalnie przed zakupem komunikowałem się z Kamilem współtwórcą BoneIO, który zapewniał mnie, że będzie soft supla dla BoneIO. Na początku mowa była o sofcie dedykowanym, co miało miejsce. A w późniejszym czasie miało powstać wsparcie z poziomu Gui Generic. Niestety soft dedykowany jest mocno ograniczony w zasadzie tylko przekaźniki on/off i kilka krańcówek na sztywno. Także z utęsknieniem czekałem na pojawienie się wsparcia GG, którego reklamować nie trzeba. W międzyczasie finansowo wsparłem kilka razy projekt GG, tyle mogłem zrobić.
No i się doczekałem :). Jednak jak się okazało GG dla BoneIO jest również mocno ograniczone i nie oferuje wyboru opcji / funkcji, które są dostępne w GG :cry: , z których słynie GG. W stosunku do pierwszego softu dedykowanego w GG doszła możliwość obsługi 1Wire i I2C, a reszta pozostała na sztywno, bez możliwości edycji / zmian. Dobrze to ujął @YoMan "Droga ozdoba rozdzielni :( trochę impas :(".

Nie mam pretensji do @krycha88, gdyż nie byłem stroną, nie wiem jakie były ustalenia z twórcami BoneIO. Jednak z mojego punktu widzenia niesmak pozostał.
Czasem korzystam z GG na innych urządzeniach. Wiem, że to dzieło hobbystów, pasjonatów DIY i nie ma mowy o gwarancji, reklamacji, zrozumiałe.

Chcąc choć trochę powiększyć możliwości softu dla BoneIO, w stosunku do tego co oferuje GG, pytałem tu i ówdzie.
Oferowałem około 1500 zł, niektórzy z Was mogą to potwierdzić ;). Moja propozycja jest nadal aktualna, kwota może podlegać negocjacji. Jednak jak będzie zbyt wysoka, zrezygnuję z realizacji, supla to bardziej dla mnie hobby i są pewne granice. Szczegóły do dogadania. A soft będzie można publicznie udostępnić żeby inni skorzystali.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

edm wrote: Thu Oct 17, 2024 2:33 pm Chcąc choć trochę powiększyć możliwości softu dla BoneIO, w stosunku do tego co oferuje GG, pytałem tu i ówdzie.
Oferowałem około 1500 zł, niektórzy z Was mogą to potwierdzić ;). Moja propozycja jest nadal aktualna, kwota może podlegać negocjacji. Jednak jak będzie zbyt wysoka, zrezygnuję z realizacji, supla to bardziej dla mnie hobby i są pewne granice. Szczegóły do dogadania. A soft będzie można publicznie udostępnić żeby inni skorzystali.
Czego za taką kwotę oczekujesz od softu?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

pzygmunt wrote: Wed Apr 06, 2022 3:48 pm Jak dostarczycie nam egzemplarz testowy to możemy przygotować przykładowy firmware/kod do tego.
Nawet Przemek deklarował że może przygotować jakiś firmware ale chyba nic z tego nie wyszło.
krycha88
Been thanked: 5 times

edm wrote: Thu Oct 17, 2024 2:33 pm Naturalnie przed zakupem komunikowałem się z Kamilem współtwórcą BoneIO, który zapewniał mnie, że będzie soft supla dla BoneIO. Na początku mowa była o sofcie dedykowanym, co miało miejsce. A w późniejszym czasie miało powstać wsparcie z poziomu Gui Generic. Niestety soft dedykowany jest mocno ograniczony w zasadzie tylko przekaźniki on/off i kilka krańcówek na sztywno.
Soft dedykowany to nie tylko on/off a również sterowanie roletami. Na chwilę go tworzenia supla nie oferowała nic innego co było można wykorzystać :) Nie wiem czego ty oczekujesz od tego sprzętu ale wg mnie to już sporo. Wielokrotnie Ci tłumaczyłem, że nie ma sensu tego wyklikiwać w GUI bo z przekaźnika nie zrobisz sterowania krańcówką czy przyciskiem - tak został zaprojektowany sprzęt!
edm wrote: Thu Oct 17, 2024 2:33 pm W stosunku do pierwszego softu dedykowanego w GG doszła możliwość obsługi 1Wire i I2C, a reszta pozostała na sztywno, bez możliwości edycji / zmian. Dobrze to ujął @YoMan "Droga ozdoba rozdzielni :( trochę impas :(".
Proszę podaj konkretny przykład zmiany która spowoduje, że nie będzie to droga ozdoba rozdzielnia 8-)
https://gui-generic-builder.supla.io/
krycha88

Yepestis wrote: Thu Oct 17, 2024 4:14 pm
pzygmunt wrote: Wed Apr 06, 2022 3:48 pm Jak dostarczycie nam egzemplarz testowy to możemy przygotować przykładowy firmware/kod do tego.
Nawet Przemek deklarował że może przygotować jakiś firmware ale chyba nic z tego nie wyszło.
Kod dedykowany pod ten sprzęt jest publiczny można sobie dowolnie go modyfikować.
krycha88

edm wrote: Thu Oct 17, 2024 2:33 pm
Pomimo wysokich wymagań z twojej stronu wrzuciłem to co obiecałem. W builderze dodatkowo musisz zaznaczyć SUPLA_INA219 i oczywiście jest to opcja przypisana na sztywno w boneIO bo jest na adresie 0x40 i Wire1 a nie innym. Dawno nie aktualizowałem boneIO więc nie wiem czy coś się nie posypało musisz sobie zrobić kopię softu aby później nie było płaczu.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

... chyba nieopatrznie swoim postem wsadziłem kij w mrowisko .... a ja tylko chciałem się zapytać ... ;)
YoMan
Been thanked: 2 times

klew wrote: Thu Oct 17, 2024 2:37 pm Czego za taką kwotę oczekujesz od softu?
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, lecz mam awarię ogrzewania z którą się muszę uporać.
Wracając do pytania. To zależy od możliwości i chęci osoby tworzącej soft.
Na pewno brakuje mi obsługi rolet, termostatów (mowa o termostacie w takim sensie jak np. do sp111 gosund wgrać GG i wybrać termostat), powiadomień?, nie wiem czy to tylko opcja po stronie cloud czy również jest zaimplementowana w soft urządzenia. Możliwość wyboru połączenia WiFi, Lan z poziomu konfiguracji również byłaby mile widziana ale nie konieczna. Kwestia dogadania jakby to miało funkcjonować. Rolet, termostatów potrzebuję kilka a pozostałe przekaźniki normalne on/off. Przed ostateczną decyzją funkcji softu wolałbym się lepiej przygotować i wtedy uzgodnić co jest możliwe.
Co do kwoty. Może znajdą się zainteresowani do partycypowania w kosztach?. Może team BoneIO?. Wtedy kwota będzie większa.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D

Return to “Projekty użytkowników”