Problem z logowaniem w aplikacji

XnIcRaM

Mam kilka lokalizacji jedną z lokalizacji udostępniłem pracownikowi, żeby mógł wejść na teren firmy itp. Ma stworzony identyfikator który jest przypisany do odpowiedniej lokalizacji. Problem w tym że od jakiegoś czasu w niewyjaśnionych okolicznościach aplikacja Supli zniknęła z jego telefonu, tak jakby się sama usunęła, być może sam przez pomyłkę odinstalował choć twierdzi że na pewno nie ale to nie jest istotne a przynajmniej kiedyś nie było teraz okazuje się mega problematyczne. Po ponownym zainstalowaniu Supli (na tym samym telefonie) na ekranie podaje identyfikator, przypisane do niego hasło oraz adres serwera i nie wiem dlaczego to nie wystarcza choć kiedyś tak działało bez problemu. Obecnie muszę w supli włączyć rejestrację nowych smartfonów (choć ten nie jest nowy i już od dawna jest dodany) a dodatkowo co już jest kompletnym ****** trzeba podać MOJE główne hasło do Supla Cloud, gdzie tu bezpieczeństwo? Dlaczego muszę teraz jeszcze udostępniać główne hasło? Da się to gdzieś wyłączyć/zmienić?
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Włącz w cloud rejestrację aplikacji na czas jej dodawania nie będziesz musiał podawać hasła, po dodaniu możesz wyłączyć.

Screenshot_20241018_213149_Chrome.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Nie wiem co tam się stało u tego pracownika, ale wcale nie trzeba podawać hasła do konta, identyfikatora dostępu oraz hasła do niego. Wystarczy adres e-mail konta w Supli.

1. Włącz w Cloud rejestrację smartfonów.
2. Na telefonie pracownika zainstaluj na świeżo aplikację.
3. Wprowadź w aplikacji na tel pracownika email konta.
4. Na swoim telefonie/komputerze zaloguj się do cloud i wejdź w smartfony.
5. Przypisz odpowiedni identyfikator dostępu dla smartfona pracownika.
6. Odśwież na smartfonie pracownika aplikację lub zamknij ją/ubij i uruchom ponownie.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
XnIcRaM

Yepestis wrote: Fri Oct 18, 2024 7:33 pm Włącz w cloud rejestrację aplikacji na czas jej dodawania nie będziesz musiał podawać hasła, po dodaniu możesz wyłączyć.
Włączyłem rejestrację w cloud ale i tak trzeba było podać hasło, nie musiałem podawać adresu email ale konieczne było hasło. Czy może ważna jest tu kolejność i jeśli najpierw włączę rejestrację a dopiero później podejmę próbę logowania w nowo zainstalowanej aplikacji to nie będzie wołało o hasło?

Komu to w ogóle przeszkadzało jak było wcześniej? Podejrzewam że jak wszędzie tak i tutaj próbują za mnie dbać o moje bezpieczeństwo, według mnie w totalnie beznadziejny sposób, mogło być stosunkowo łatwo i dobrze to teraz jak dla mnie jest nie potrzebnie skomplikowane i dużo mniej bezpiecznie. Nie wiem kto pracuje nad rozwojem supli albo raczej kto decyduje co zostanie wprowadzone a co nie ale z mojego punktu widzenia to ktoś kto kompletnie się do tego nie nadaje. Wiele usprawnień które mogłby być wprowadzone już lata temu nadal nie istnieją a z kolei wiele niepotrzebnych rzeczy jest co chwilę wprowadzane/zmieniane. Całość jest coraz mniej intuicyjna i coraz bardziej niepotrzebnie skomplikowana. Ogólnie jestem rozczarowany jak to się wszystko zmienia i bardzo się zastanawiam nad przejściem na coś bardziej przyjaznego. Supla jest ok dopóki nie potrzebuję dodać nowego modułu lub coś zmienić bo za każdym razem jak coś chcę z nią zrobić to jest droga przez mękę. Instrukcje bardzo lakoniczne żeby nie to forum i wujek G. to już pewnie dawno bym się pozbył tego problemu :roll: :( :)
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Ojojoj... ale się wylewa gorycz... niepotrzebnie :P

Wszystko jest tak jak było na początku, a nawet lepiej, a bezpieczeństwo w Supli to priorytet.

Na początku, w pierwszym roku istnienia Supli, aby podpiąć się do swojego konta smartfonem, trzeba było na nim podać id dostępu i hasło.
Rejestracja musiała być wtedy włączona.

W drugim roku istnienia została dodana druga metoda autoryzacji poprzez podanie wyłącznie adresu email konta w Supli. Od wtedy, przypisanie identyfikatora dostępu możliwe jest po stronie Cloud. Daje to możliwość łatwiejszego administrowania dostępem. Możesz zmienić z poziomu Cloud id dostępu dla pracownika/pracowników/domowników bez konieczności podawania im nowego id i hasła.

Aby zachować kompatybilność wsteczną pierwsza metoda autoryzacji musiała zostać, ale nie jest zalecana.

W kolejnych latach w apce doszła możliwość zmiany nazw kanałów i lokalizacji, ale wymagało to autoryzacji podając hasło głównego użytkownika. To hasło nigdzie się nie zapisuje. Apka pamięta je dopóki jej nie zamkniesz. Podobnie jest z dodawaniem nowego smartfona do konta w Supli, gdy masz wyłączoną rejestrację smartfonów. Możesz go dodać podając hasło w apce. Nikt Ci nie każe podawać hasła pracownikowi czy komukolwiek, żeby je wpisał !!!

Ważna jest kolejność czynności które wykonujesz, ale to już napisałem wyżej, może nie przeczytałeś.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

XnIcRaM wrote: Fri Oct 18, 2024 9:43 pm (...) ktoś kto kompletnie się do tego nie nadaje. (...)
Odważne słowa ... jak na kogoś kto miewa problem z dodaniem modułu.

BTW: groźby, że odejdziesz, raczej nie poskutkują ... wręcz przeciwnie. Nikt nie lubi szantażu, zwłaszcza tak słabego.
YoMan

XnIcRaM wrote: Fri Oct 18, 2024 9:43 pm
Yepestis wrote: Fri Oct 18, 2024 7:33 pm Włącz w cloud rejestrację aplikacji na czas jej dodawania nie będziesz musiał podawać hasła, po dodaniu możesz wyłączyć.
Włączyłem rejestrację w cloud ale i tak trzeba było podać hasło, nie musiałem podawać adresu email ale konieczne było hasło. Czy może ważna jest tu kolejność i jeśli najpierw włączę rejestrację a dopiero później podejmę próbę logowania w nowo zainstalowanej aplikacji to nie będzie wołało o hasło?

Komu to w ogóle przeszkadzało jak było wcześniej? Podejrzewam że jak wszędzie tak i tutaj próbują za mnie dbać o moje bezpieczeństwo, według mnie w totalnie beznadziejny sposób, mogło być stosunkowo łatwo i dobrze to teraz jak dla mnie jest nie potrzebnie skomplikowane i dużo mniej bezpiecznie. Nie wiem kto pracuje nad rozwojem supli albo raczej kto decyduje co zostanie wprowadzone a co nie ale z mojego punktu widzenia to ktoś kto kompletnie się do tego nie nadaje. Wiele usprawnień które mogłby być wprowadzone już lata temu nadal nie istnieją a z kolei wiele niepotrzebnych rzeczy jest co chwilę wprowadzane/zmieniane. Całość jest coraz mniej intuicyjna i coraz bardziej niepotrzebnie skomplikowana. Ogólnie jestem rozczarowany jak to się wszystko zmienia i bardzo się zastanawiam nad przejściem na coś bardziej przyjaznego. Supla jest ok dopóki nie potrzebuję dodać nowego modułu lub coś zmienić bo za każdym razem jak coś chcę z nią zrobić to jest droga przez mękę. Instrukcje bardzo lakoniczne żeby nie to forum i wujek G. to już pewnie dawno bym się pozbył tego problemu :roll: :( :)
Nie znajdziesz nic lepszego od supli drogi kolego
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
XnIcRaM

lesny8 wrote: Fri Oct 18, 2024 10:05 pm Ojojoj... ale się wylewa gorycz... niepotrzebnie :P
Znaczy co już nic źle nie można powiedzieć? Można tylko głaskać?
lesny8 wrote: Fri Oct 18, 2024 10:05 pm W kolejnych latach w apce doszła możliwość zmiany nazw kanałów i lokalizacji, ale wymagało to autoryzacji podając hasło głównego użytkownika. To hasło nigdzie się nie zapisuje. Apka pamięta je dopóki jej nie zamkniesz. Podobnie jest z dodawaniem nowego smartfona do konta w Supli, gdy masz wyłączoną rejestrację smartfonów. Możesz go dodać podając hasło w apce. Nikt Ci nie każe podawać hasła pracownikowi czy komukolwiek, żeby je wpisał !!!
Sprawdzę w wolnej chwili ale z tego co kojarzę to i tak musiałem podać i hasło i włączyć aktywację w cloud Smartfon. Hasło się w aplikacji zapamiętuje ale jeśli całą operację przeprowadzam zdalnie no to muszę podać moje hasło komuś "po drugiej stronie" a to już nie jest zbyt bezpieczne, dlatego się zdziwiłem - ale skoro mówisz że się da to sprawdzę żeby wiedzieć na przyszłość.
lesny8 wrote: Fri Oct 18, 2024 10:05 pm Ważna jest kolejność czynności które wykonujesz, ale to już napisałem wyżej, może nie przeczytałeś.
Nie wiem czy zauważyłeś ale właśnie pytałem czy ważna jest kolejność bo co prawda wypunktowałeś swoją odpowiedź ale nigdzie w niej nie napisałeś że kolejność jest bardzo istotna.
XnIcRaM

YoMan wrote: Fri Oct 18, 2024 10:30 pm
XnIcRaM wrote: Fri Oct 18, 2024 9:43 pm (...) ktoś kto kompletnie się do tego nie nadaje. (...)
Odważne słowa ... jak na kogoś kto miewa problem z dodaniem modułu.

BTW: groźby, że odejdziesz, raczej nie poskutkują ... wręcz przeciwnie. Nikt nie lubi szantażu, zwłaszcza tak słabego.
Nikomu nie grożę, tylko napisałem co myślę a już na pewno nie szantażuję a z ciekowości mocny szantaż ktoś lubi?
Proszę cię nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to nic nie pisz najlepiej. Jestem daleki od jakichkolwiek gróźb czy szantaży.
Tak miewa problem z dodaniem modułu, bo może tego nie wiesz ale nie zawsze przebiega to tak bezproblemowo jak być powinno i nie, nie dlatego że "jestem słaby" :lol:
XnIcRaM

ramar4 wrote: Sat Oct 19, 2024 4:35 am

Nie znajdziesz nic lepszego od supli drogi kolego
Jak każdy tego typu system ma swoje plusy i minusy dla różnych osób/zastosowań znaczenie tych samych plusów i minusów może być inne dlatego też to że dla ciebie coś jest najlepsze to nie znaczy że tak będzie dla każdego.

Return to “Ogólna dyskusja”