Sonoff Dual R3 Lite.
-
Paweł 1776
Witam wszystkich serdecznie, mam takie zapytanie odnośnie sterownika Dual R3 Lite, mam sterownik podłączony do rolet z oprogramowaniem supla wszystko działa okej jest możliwość otwarcia furtki, bramy garażowej, bramy wjazdowej ale teraz zakupiłem sterowniki z aplikacją ewelink i mam pytanie czy mogę sterować bramami garażową i wjazdową bez aplikacji supla?Docelowo będę wgrywał app.supla,ale tak z ciekawości pytam bo nie widzę w ustawieniach urządzenia takiej możliwości, chyba że coś źle robię .Pozdrawiam.
-
Gitman
A powiedz mi w jaki sposób otwierasz bramę i furtkę tym sonoffem skoro ma 230V na wyjściu ?
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Jedyne sensowne rozwiązanie to zewnętrzny przekaźnikGitman wrote: Sat Oct 19, 2024 12:57 pm A powiedz mi w jaki sposób otwierasz bramę i furtkę tym sonoffem skoro ma 230V na wyjściu ?
-
Paweł 1776
W tej chwili mam podłączoną furtkę do bram nie zastosowałem jeszcze ale widzę że można zmienić funkcję na bramę wjazdową lub garażową a do furtki idzie przez transformator 230V na 11,5V,a jak podłączyłem to nie pamiętam musiałbym w puszce zobaczyć 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Gitman
-
Paweł 1776
Wiem że na wyjściu ma nie być napięcia dlatego pytam 
-
Paweł 1776
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź .djalex wrote: Sat Oct 19, 2024 5:53 pmA to akurat wiem że należysz do tych którzy wiedzą co i jak trzeba robić![]()
-
Gitman
Ja ci nie odpowiem na to pytanie bo nie znam ewelinka ani możliwości urządzenia z tym softem. Każde urządzenie które miałem z softem działającym na ewelink ani razu nie odpaliłem bo mnie to jakoś nie ciekawiło tylko odrazu było czyszczenie pamięci i wgrana supla jak chcesz znać odpowiedź idź na forum ewelink i tam pytaj (nawet nie wiem czy jest takowe) albo czekaj na odpowiedź może ktoś dodatkowo używa i ci odpowie. Zapytałem jak masz to podłączone bo ja osobiście bym nie wybrał tego modułu do sterowania bramą czy furtką.Paweł 1776 wrote: Sat Oct 19, 2024 11:25 am Witam wszystkich serdecznie, mam takie zapytanie odnośnie sterownika Dual R3 Lite, mam sterownik podłączony do rolet z oprogramowaniem supla wszystko działa okej jest możliwość otwarcia furtki, bramy garażowej, bramy wjazdowej ale teraz zakupiłem sterowniki z aplikacją ewelink i mam pytanie czy mogę sterować bramami garażową i wjazdową bez aplikacji supla?Docelowo będę wgrywał app.supla,ale tak z ciekawości pytam bo nie widzę w ustawieniach urządzenia takiej możliwości, chyba że coś źle robię .Pozdrawiam.
Twoje pytanie jest mało precyzyjne. Na początku myślałem, że sterujesz modułem roletowym wykorzystując jego przyciski do "action trigger" wyzwalając jakiś moduł bramowy, ale czytając dalej, to już się trochę pogubiłem.Paweł 1776 wrote: Sat Oct 19, 2024 11:25 am ..... mam sterownik podłączony do rolet z oprogramowaniem supla wszystko działa okej jest możliwość otwarcia furtki, bramy garażowej, bramy wjazdowej ale teraz zakupiłem sterowniki z aplikacją ewelink i mam pytanie czy mogę sterować bramami garażową i wjazdową bez aplikacji supla?Docelowo będę wgrywał app.supla,ale tak z ciekawości pytam bo nie widzę w ustawieniach urządzenia takiej możliwości, chyba że coś źle robię .Pozdrawiam.
Pytasz o ewelinka na forum Supli, więc odpowiedzi raczej nie uzyskasz. Fabrycznie Sonoff Dual R3 nie jest przewidziany do sterowania bramami i ewelink też tego nie udostępnia.
Piszesz, że masz tego sonoff-a już osuplowanego i sterujesz nim furtką; czy tam jest soft do rolet, czy soft "bramowy"?
Stosowanie tego modułu do otwierania bramy nie jest dobrym pomysłem, bo bardzo mocno komplikuje wykonanie układu (dedykowany soft, zastosowanie dodatkowych przekaźników), aczkolwiek możliwe, ale na pewno nie wspierane przez producenta.
Optymalnym urządzeniem do sterowania bramami, furtkami są zamelowskie SBW.
Jeżeli umiesz sobie wgrać Suplę, to możesz zastosować budżetowe sonoff-y (?); SV i RE5V1C, albo inne "samoróbki"
Robiąc coś pamiętaj, że najważniejsze jest bezpieczeństwo!!!
Dlatego Sonoff Dual R3 nie jest dobrym rozwiązaniem (230V).
Dokładniej opisz rzeczywisty stan Twojego sterowania, wtedy prędzej możesz uzyskać odpowiedź.