Problem z reakcjami - termostat

Rafal_P

Witam wszystkich
Próbuję ustawić za pomocą reakcji termostat dla ogrzewania w łazience.
Mam Suplę THW oraz ROW-01. Pierwszy mierzy temperaturę, drugi potrafi załączyć podłączony do niego grzejnik.
Jednak po ustawieniu reakcji nie dochodzi do załączenia.
Docelowo chciałbym w wybranych godzinach (18-22) włączać grzejnik jeżeli temperatura spadnie poniżej 23 stopni i wyłączać go kiedy temperatura wzrośnie do 25 stopni.
Na razie próbuję po prostu ustawić, żeby grzejnik się włączył.

Czy ktoś byłby mi w stanie pomóc i wskazać co robię nie tak?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Patryk

Rafal_P wrote: Sat Oct 19, 2024 7:23 pm Na razie próbuję po prostu ustawić, żeby grzejnik się włączył.

Czy ktoś byłby mi w stanie pomóc i wskazać co robię nie tak?
Na tej zasadzie.
Pierwsza Reakcja na włączanie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Patryk

Druga Reakcja na wyłączanie:
Rafal_P

Dzięki. Zaprogramuję i sprawdzę jak działa. Dziś rano się obudziłem i grzejnik włączony, ale warunki niespełnione. Więc nie wiem.
A harmonogram tej reakcji? Na zielono mają być zaznaczone te godziny, w których ma obowiązywać dana reakcja?
Patryk

TYLKO dla Reakcji "włączenia" ustaw godziny (scren poniżej), zwracając dodatkowo uwagę na poszczególne dni tygodnia.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Za regulację temperatury powinien odpowiadać dedykowany termostat, który zadziała nawet jak nie będzie sieci.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Dodam jeszcze, że Reakcje nie są do tego przeznaczone i nie działają dobrze jako "termostaty".
Problem jest taki, że reakcje są uruchamiane tylko w momencie zmiany stanu warunku. Jeśli wyłączysz reakcję harmonogramem, to reakcja się nie uruchomi i jej późniejsze włączenie nie odpali reakcji, nawet jak warunek wygląda na spełniony.

Dodatkowo trzeba pamiętać, że Rekacje są realizowane przez serwer, więc jeśli jakiekolwiek urządzenie stanie się offline, to to nie zadziała.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Rafal_P

Rozumiem, choć nie bardzo wiem w takim razie do czego dokładnie służą reakcje.
Gdzie zaprogramuję termostat?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Reakcje służą do wielu rzeczy i na siłę uruchomisz na tym coś z próbuje regulować temperaturą ale tak na prawdę powinieneś użyć urządzenia które ma dedykowany soft do termostatu działający niezależnie od tego czy chmura jest dostępna czy nie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Rafal_P wrote: Mon Oct 21, 2024 7:50 pm Rozumiem, choć nie bardzo wiem w takim razie do czego dokładnie służą reakcje.
Gdzie zaprogramuję termostat?
Trzeba skompletować parę rzeczy, ESP, przekaźnik, OLED jeśli chcesz, zasilacz, jakaś obudowa i wygenerować soft np. z Gui-Generic.

Jeśli chcesz gotowca to Zamel GKW-01.

P.S Akurat mam nowego GKW na sprzedaż w dobrych pieniądzach :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “Pomoc”