MQTT lokalnie + supla cloud dla ESP32

uncle-saddam

Na wstępie chciałbym powitać wszystkich ponieważ jestem na forum nowy. Nie mniej jednak korzystam już z rozwiązań Supla i oprogramowania do sterowników.

Obecnie konfiguruję sterownik pomiaru temperatur i sterowania ON/OFF oparty na czujnikach DS18B20 i Sonoff Basic R2. Tu nie mam pytań wgrałem soft wszystko działa, odczyty są widoczne na Supla Cloud.

Chciałem nawiązać do tematu: viewtopic.php?t=13070

Już wiem że równoczesne wysyłanie postów na MQTT lokalnego serwera (w razie awarii Internetu) i supla cloud jest możliwe dla urządzeń Supla opartych o ESP32.

Moje pytanie brzmi czy jest taka opcja aby uruchomić funkcyjność MQTT równolegle dla lokalnego serwera MQTT i cloud na na urządzeniach operatach o ESP32 jak np. wemos, nodemcu, Sonoff Basic R4. Tak jak napisałem powyżej nie chodzi mi o integrację a funkcjonalność która zapewni kontakt z moim brokerem w razie awarii Internetu

Próbował sam do tego dojść przeszukałem wątki i Internet ale nie widzę takich opcji w trybie konfiguracji po wgraniu softu z buildera na płytkę z ESP32.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Adam
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

uncle-saddam wrote: Mon Oct 21, 2024 8:43 am Moje pytanie brzmi czy jest taka opcja aby uruchomić funkcyjność MQTT równolegle dla lokalnego serwera MQTT i cloud na na urządzeniach operatach o ESP32 jak np. wemos, nodemcu, Sonoff Basic R4. Tak jak napisałem powyżej nie chodzi mi o integrację a funkcjonalność która zapewni kontakt z moim brokerem w razie awarii Internetu
supla-device (na której oparty jest GG) ma wsparcie dla lokalnego MQTT, ale jest ono przygotowane wyłącznie dla kompilacji opartych bezpośrednio o esp-idf (lub RTOS SDK dla ESP8266) - z czego GG nie korzysta.
Także lokalnego MQTT na buildach z GG nie ma (tak samo jak na buildach z PIO, czy Arduino IDE).
Ogólna logika, wiadomości itd. jest przygtowona uniwersalnie, ale brakuje ostatniego komponentu, który zapewni połączenie z brokerem i przesyłanie wiadomości.

Jeśli zależy Ci na dostępie lokalnym (który jak praktyka pokazuje, w 99% przypadków jest zbędny), to możesz postawić sobie własny serwer Supli.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Na ESP32 możesz mieć chmurę i mqtt lokalne, a co za tym idzie możesz korzystać z mqtt lokalnego i zdalnego jednocześnie o ile wiesz co robisz. Przykładowo próba podpięcia obu źródeł do HA skończy się pojawieniem duplikatów encji.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
uncle-saddam

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Ja ze swojej strony chciałbym aby do mojego rozwiązania (Open Hub) trafiały dane tylko lokalnie po mqtt (u mnie broker mosquito), supla cloud stosuję jako drugą równoległą instancję. W ten sposób zawsze mam wgląd w te dane niezależnie od kondycji danego rozwiązania serwer/cloud.

"Na ESP32 możesz mieć chmurę i mqtt lokalne, a co za tym idzie możesz korzystać z mqtt lokalnego i zdalnego jednocześnie" czy to da się uzyskać instalując jakiś firmware np. na sonoff r4 / lub Wemos z esp32 itp. czy tylko wtedy jak postawię swój serwer supla ?

Na tą chwilę potrzebuję głównie pomiarów temperatur przez DS18B20 ewentualnie jako dodatek sterowanie przekaźnikiem.

Adam
klew

uncle-saddam wrote: Mon Oct 21, 2024 9:57 am
"Na ESP32 możesz mieć chmurę i mqtt lokalne, a co za tym idzie możesz korzystać z mqtt lokalnego i zdalnego jednocześnie" czy to da się uzyskać instalując jakiś firmware np. na sonoff r4 / lub Wemos z esp32 itp. czy tylko wtedy jak postawię swój serwer supla ?
Odpowiedź masz tutaj: viewtopic.php?p=188108#p188108

Nie ma gotowej implementacji. Ale soft jest otwarty, więc można samemu dopisać jeśli komuś brakuje.
Można też czekać, aż będzie to oficjalnie dodane, ale można się też tego nie doczekać ;P
uncle-saddam

Dzięki,

zatem mamy komplet. Taka funkcjonalność z tego co wynika z poprzedniego wątku jest w THW-01 także gdyby pojawiła się dla innych urządzeń typu sonoff było by super.

Może też ktoś już się mierzył z dopisaniem takiej funkcjonalności w otwartym oprogramowaniu to zachęcam do zabrania głosu.

Nie ukrywam że przekopałem sporo informacji i trudno namierzyć szczegóły stąd pomysł na ten post. Być może ktoś inny też się z tym zderzył i skorzysta :).

Jeszcze raz wielkie dzięki za przesłane wskazówki i odpowiedzi.

Adam
klew

uncle-saddam wrote: Mon Oct 21, 2024 10:26 am zatem mamy komplet. Taka funkcjonalność z tego co wynika z poprzedniego wątku jest w THW-01 także gdyby pojawiła się dla innych urządzeń typu sonoff było by super.

Może też ktoś już się mierzył z dopisaniem takiej funkcjonalności w otwartym oprogramowaniu to zachęcam do zabrania głosu.

Nie ukrywam że przekopałem sporo informacji i trudno namierzyć szczegóły stąd pomysł na ten post. Być może ktoś inny też się z tym zderzył i skorzysta :).
THW jest oparte o esp-idf i tam ta funkcjonalność jest gotowa.
Ogólnie wszystkie gotowe urządzenia z Suplą są oparte o esp-idf (lub starsze SDK) i większość ma to włączone.
Lokalne MQTT jest dodane przede wszystkim z myślą o osobach, które nie chcą używać serwerów Supli, ale chciałyby używać nasze urządzenia np. z Home Assistant.
Dlatego "gotowe" urządzenia to mają, a DIY tego nie ma. Z DIY z założenia korzystają osoby, które chcą korzystać z Supli (bo gdyby nie chciały, to by Supli nie wgrywały :) ).

Twój use case jest jak najbardziej zasadny, ale też jest dość niszowy. Dlatego też zapytań o taką funkcję jest bardzo mało i ewentualny priorytet na dodanie jest odpowiednio niski. A lista rzeczy do zrobienia jest baaardzo długa ;)
uncle-saddam

Właśnie o to mi chodziło żeby uzyskać taką odpowiedzi, teraz mam pełną jasność i wiem jaki obrać kierunek.
Dodatkowo jeśli taka opcja kiedyś wejdzie to będzie super i na pewno z niej skorzystam.

Jeszcze raz wielkie dzięki za szybkie i wyczerpujące odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Adam
magx2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

uncle-saddam wrote: Mon Oct 21, 2024 9:57 am Ja ze swojej strony chciałbym aby do mojego rozwiązania (Open Hub)
Wiesz że jest addon OH+Supla?
Supla ❤️ Open HAB - https://github.com/magx2/openhab-supla

Return to “Pomoc”