Termostat to osobne urządzenie. THW i ROW można używać w tym stylu, ale musisz rozumieć jak działają reakcje i odpowiednio je ustawić. Mają też ograniczenia, których łatwo się nie przeskoczyRafal_P wrote: Mon Oct 21, 2024 7:50 pm Rozumiem, choć nie bardzo wiem w takim razie do czego dokładnie służą reakcje.
Gdzie zaprogramuję termostat?
Problem z reakcjami - termostat
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Rafal_P
Panowie, ale chwila. Żeby dokupić termostat to akurat najprostsze, ale najkosztowniejsze w moim wypadku rozwiązanie. Mam przecież wszystko co potrzeba do zrobienia tej funkcjonalności. Jest gdzieś jakaś dokumentacja do Reakcji? Bo to, że ich mogę nie rozumieć to jedno, ale to czy one działają to drugie. Na razie ustawiłem wszystko jak kolega wyżej radził i nie działa. A jak będę chciał dodatkowo za pomocą wilgotności z THW sterować wentylacją to mam dokupić higrostat?
Widziałem w aplikacjach, że jest termostat, ale po pierwszej próbie (również negatywnej) wyłączyłem i chciałem się skupić na reakcjach.
Widziałem w aplikacjach, że jest termostat, ale po pierwszej próbie (również negatywnej) wyłączyłem i chciałem się skupić na reakcjach.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Czego nie rozumiesz w Reakcjach?Rafal_P wrote: Tue Oct 22, 2024 7:50 pm Panowie, ale chwila. Żeby dokupić termostat to akurat najprostsze, ale najkosztowniejsze w moim wypadku rozwiązanie. Mam przecież wszystko co potrzeba do zrobienia tej funkcjonalności. Jest gdzieś jakaś dokumentacja do Reakcji? Bo to, że ich mogę nie rozumieć to jedno, ale to czy one działają to drugie. Na razie ustawiłem wszystko jak kolega wyżej radził i nie działa. A jak będę chciał dodatkowo za pomocą wilgotności z THW sterować wentylacją to mam dokupić higrostat?
Musisz pamiętać o tych rzeczach:
1. Reakcja odpala się wyłącznie w momencie zmiany stanu warunku określonego w reakcji
2. Oba warunki w jednej reakcji dotyczą tylko tej reakcji, przy której są napisane. Ten drugi "i nie wykonuj ponownie aż..." to forma histerezy dla tej reakcji.
3. Aby coś włączyć, potrzebna jest jedna reakcja
4. Aby coś wyłączyć, potrzebna jest kolejna reakcja
5. Harmonogram aktywności działa tak, że jeśli w danym czasie reakcja jest wyłączona, a spełni się jej warunek, to się nie uruchomi akcja. Następnie jeśli reakcja zostanie ponownie uruchomiona, to akcja nadal nie będzie uruchomiona (mimo spełnionego warunku, bo patrz punkt 1)
6. Aby reakcja zadziałała, to oba urządzenia muszą być online. Jeśli ROW nie będzie online, to akcja nie wykona się ponownie.
7. Sterowanie ręcznie ROW-em nie wpływa na reakcje. Jeśli włączysz lub wyłączysz ręcznie, to taki stan pozostanie dopóki albo Ty, albo Rekacja go nie zmienicie.
Teraz Twój przykład i możliwe sytuacje, gdzie to nie zadziała. Chcesz włączać wyjście gdy temperatura spadnie poniżej 23 i wyłączać, gdy wzrośnie powyżej 25 - wszystko między 18:00 a 22:00.
Jeśli dodasz rekację:
1. włącz ROW, gdy temperatura < 23 i ustawisz jej harmonogram 18:00 do 22:00
2. wyłącz ROW, gdy temperatura > 25 i ustawisz harmonogram aktywności 18:00 do 22:00
To to w kilku sytuacjach będzie działać niezgodnie z Twoimi oczekiwaniami. Np. gdy o 17:55 temperatura spadnie do 20 stopni, to o 18:00 reakcaja nie zadziała. Bo jej warunek był spełniony o 17:55, a wtedy była wyłączona.
Podobnie jeśli o 22:00 ROW będzie nadal włączony, a temperatura będzie wynosić 24,9, to o 22:05 gdy temperatura osiągnie 26 stopni, ROW nie zostanie wyłączony, bo rekacja jest już nieaktywna.
Ogólnie lepiej by było, gdyby akcja 2 była bez ograniczenia czasowego. Albo gdyby dodać zwykły harmonogram wyłączający ROW po 22:00.
Ale na poprawne załączanie nie mam pomysłu.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Rafal_P
@YoMan: gdzie je znajdę?
@klew: zakładając, że wszystkie urządzenia są cały czas dostępne w sieci i mają łączność z chmurą supli, temperatura jest poniżej 23 stopni, ustawiam reakcję i przekaźnik się nie załącza. Mogę ręcznie podnieść temperaturę włączając przekaźnik, powinien się wyłączyć po przekroczeniu 25 stopni. I jak temperatura w tej sytuacji spadnie poniżej 23 to powinno się załączyć, a nie robi tego.
Oczywiście zakładam, że w międzyczasie nie było przerwy w komunikacji, ale jak rozumiem musiałaby ona się zbiec w czasie z przekroczeniem temperatury "w dół" z 23.1 na 22.9. Czy tak?
@klew: zakładając, że wszystkie urządzenia są cały czas dostępne w sieci i mają łączność z chmurą supli, temperatura jest poniżej 23 stopni, ustawiam reakcję i przekaźnik się nie załącza. Mogę ręcznie podnieść temperaturę włączając przekaźnik, powinien się wyłączyć po przekroczeniu 25 stopni. I jak temperatura w tej sytuacji spadnie poniżej 23 to powinno się załączyć, a nie robi tego.
Oczywiście zakładam, że w międzyczasie nie było przerwy w komunikacji, ale jak rozumiem musiałaby ona się zbiec w czasie z przekroczeniem temperatury "w dół" z 23.1 na 22.9. Czy tak?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Pamiętaj, że aby warunek zadziałał to wcześnie reakcja nie może być na "holdzie" czyli jeśli ustawiłeś załączenie po przekroczeniu określonej temperatury to ustawiasz też w rekacji warunek, który musi zostać spełniony aby reakcja ponownie zadziałała. Co więcej jeśli teraz jest 30 stopni, a ustawiłeś, że reakcja ma zadziałać od 29 to nie zadziała. Najpierw musi spaść poniżej, a później przejść z 28 na min 29.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Patryk
@Rafal_P
Pokaż scren-a jak to ustawiłeś.
Pokaż scren-a jak to ustawiłeś.
-
Rafal_P
Proszę
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.