[A] Wersja 24.10.02

mipolansk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 18 times

RomanG wrote: Tue Oct 22, 2024 6:22 pm Dobry wieczór! :)
Chciałem zgłosić niepełne wyświetlanie komunikatu błędu napędu rolety. Telefon; Samsung S10E.
Przy okazji zapytam; co mogło być przyczyną takiego komunikatu? Silnik z elektronicznymi krańcówkami.
Dziękuję! ;)
Pewnie krańcówka wyłączyła silnik i nie było poboru prądu więc urządzenie zgłosiło błąd.
Dzięki za zgłoszenie, ale widzę, że tam i tak mało miejsca mamy. Coś pomyśle nad tym.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

klew wrote: Tue Oct 22, 2024 5:44 pm Nie ma
A nie zdarzało Ci się myśleć żeby zrobić żeby był? ;)
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

mipolansk wrote: Tue Oct 22, 2024 6:27 pm Pewnie krańcówka wyłączyła silnik i nie było poboru prądu więc urządzenie zgłosiło błąd.
A mnie się wydawało, że to jest całkiem normalny stan, kiedy krańcówka wyłącza silnik. Chyba, że ten błąd jest wywołany przez jakiś ekstra algorytm, który kontroluje czas całkowitego cyklu rolety, a roleta jednak dużo wcześniej zatrzymała się. Hmm... Może tak było?!
mipolansk wrote: Tue Oct 22, 2024 6:27 pm Dzięki za zgłoszenie, ale widzę, że tam i tak mało miejsca mamy. Coś pomyśle nad tym.
Dziękuję! :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

zzrr wrote: Tue Oct 22, 2024 6:27 pm
klew wrote: Tue Oct 22, 2024 5:44 pm Nie ma
A nie zdarzało Ci się myśleć żeby zrobić żeby był? ;)
Zdarzało mi się myśleć ;)

Teoretycznie masz do dyspozycji wszystkie istniejące kanały i widoki z nimi związane. Jest tam sporo przycisków. Jednoprzyciskowe są bramy (wysuwany otwórz/zamknij), lub furtki (wysuwany "otwórz").
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

RomanG wrote: Tue Oct 22, 2024 6:59 pm A mnie się wydawało, że to jest całkiem normalny stan, kiedy krańcówka wyłącza silnik. Chyba, że ten błąd jest wywołany przez jakiś ekstra algorytm, który kontroluje czas całkowitego cyklu rolety, a roleta jednak dużo wcześniej zatrzymała się. Hmm... Może tak było?!
"problem z silnikiem/nieoczekiwane zatrzymanie" jest zgłaszane wtedy, gdy wg sterownika roleta powinna jeszcze pracować, ale sterownik wykrył brak poboru prądu.
Nie powinno się tak zdarzać, chyba, że czymś innym z pominięciem Supli, sterujesz tą roletą.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

klew wrote: Tue Oct 22, 2024 7:41 pm

Zdarzało mi się myśleć ;)

Teoretycznie masz do dyspozycji wszystkie istniejące kanały i widoki z nimi związane. Jest tam sporo przycisków. Jednoprzyciskowe są bramy (wysuwany otwórz/zamknij), lub furtki (wysuwany "otwórz").
No tylko że jak się przesunie pasek przycisku furtki to jest 'Otwórz" a to się jakoś ma nijak do funkcji "wyłącz syrenę", wyłącz alarm" itp. Może w samej aplikacji by dało radę zmieniać ten opis przycisku. Ale taki normalny "CLICK" bez żadnego wysuwania byłby super. albo na belce np trzy takie przyciski "CLICK" , przesadziłem? :P no dobra... chociaż jeden ;)
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

klew wrote: Tue Oct 22, 2024 7:43 pm ......
Nie powinno się tak zdarzać, chyba, że czymś innym z pominięciem Supli, sterujesz tą roletą.
Roleta jest sterowana tylko poprzez mSRW i autonomicznie zatrzymywana przez krańcówki. Nic innego nie ma.
Roleta - po tym zdarzeniu - była w górnym położeniu i nie można jej było wysterować. Otworzyłem kasetę i sprawdziłem płaszcz rolety. Był w porządku.
Resetowanie napędu realizowane jest poprzez podanie napięcia na oba kierunki, co chciałem zrobić załączając
łączniki "góra" i "dół" jednocześnie.
Nie miało to sensu (po czasie to do mnie dotarło), bo "po drodze" jest mSRW, który raczej nie podaje obu kierunków w tym samym czasie. O dziwo, roleta po tym zabiegu ruszyła i działa normalnie.
W sumie, to nie mam pojęcia, co się wydarzyło! :shock:
...ale działa! :D
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Mam dziwny problem, nie mogę się zalogować na nowe konto w apce, mówi, że błędne hasło lub mail. Tymi samymi danymi na cloud się loguje bez problemu. Może ktoś zweryfikować dodanie nowego konta do apki?
YoMan
Been thanked: 1 time

Dodałem nowe konto, podając email, a uprawnienia przyznając przez cloud, czyli nie podając hasła w apce i poszło normalnie.
Później usunąłem telefon, wywaliło w apce i tym razem wpisałem hasło w apce, przy wyłączonej rejestracji w cloud i też poszło bez problemu.
Last edited by kiler88 on Fri Oct 25, 2024 10:40 am, edited 1 time in total.
mipolansk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 18 times

YoMan wrote: Fri Oct 25, 2024 10:30 am Mam dziwny problem, nie mogę się zalogować na nowe konto w apce, mówi, że błędne hasło lub mail. Tymi samymi danymi na cloud się loguje bez problemu. Może ktoś zweryfikować dodanie nowego konta do apki?
Świeżo założone konto bez żadnych urządzeń i zalogowałem się bez problemu.

Return to “Android”