Supla Scripts Powiadomienia 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Gucio2607.
Posty: 473
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

ndz lut 18, 2018 2:47 pm

Wojtek znowu nie moge wejść w jedno z powiadomien
Screenshot_2018-02-18-14-41-51.png
Screenshot_2018-02-18-14-41-51.png (242.39 KiB) Przejrzano 2444 razy
jak mozesz to usun prosze to powiadomienie
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
andras
Posty: 302
Rejestracja: pt gru 30, 2016 5:51 pm

ndz lut 18, 2018 3:30 pm

Witam

Mam takie pytanie , dlaczego w scriptach nie widać drugiego
kanału sterownika H801 , nie można go dodać w scenach ani powiadomieniach .
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr lut 21, 2018 8:39 pm

Witam musiałem zmodyfikować jedno z urządzeń a mianowicie usunąć :( do którego miałem podpięte powiadomienie i teraz nie mam możliwości ani edytować ani usunąć to powiadomienie.
Pozdrawiam
Wojtek
Gucio2607.
Posty: 473
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

śr lut 21, 2018 10:34 pm

co robię nie tak że powiadomienie jest nadal pokazywane po 21?
Mam ustawione tak aby było pokazywane pomiedzy 7 a 21 gdy temperatura spadnie ponizej 40°C a i tak wyskakuje po 21?
Screenshot_2018-02-21-22-22-52.png
Screenshot_2018-02-21-22-22-52.png (201.56 KiB) Przejrzano 2325 razy
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1834
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

czw lut 22, 2018 8:07 am

wojtas567 pisze:
śr lut 21, 2018 8:39 pm
Witam musiałem zmodyfikować jedno z urządzeń a mianowicie usunąć :( do którego miałem podpięte powiadomienie i teraz nie mam możliwości ani edytować ani usunąć to powiadomienie.
Tak, to jest do poprawki: https://github.com/fracz/supla-scripts/issues/31
Póki co możesz mi wysłać na priv identyfikator tego zgłoszenia (link z paska adresu albo nazwa + Twój login) to je usunę.
Gucio2607. pisze:
śr lut 21, 2018 10:34 pm
co robię nie tak że powiadomienie jest nadal pokazywane po 21?
Mam ustawione tak aby było pokazywane pomiedzy 7 a 21 gdy temperatura spadnie ponizej 40°C a i tak wyskakuje po 21?
Wynika to z przyjętych dla powiadomień założeń, tak jak pisałem tu:
fracz pisze:
wt lut 06, 2018 8:12 am
[...] Co więcej, pomimo tego że powiadomienie sprawdza stan bramy co 15 minut to gdy warunek jest spełniony - robi to częściej żeby jak najszybciej wykryć że w końcu bramę zamknięto. Stąd sprawdzanie Twoich otwartych drzwi co minutę.
Czyli jeśli przed 21 miałeś poniżej 40 st to będzie sprawdzać "często" aż nie wzrośnie nawet jeśli będzie po 21. Dopiero gdy warunek zostanie zaspokojony, powiadomienie też się uspokoi, zniknie, i ewentualnie pokaże się następnym razem dopiero po sprawdzeniu o 7 rano.

Teraz widzę że ten pomysł nie do końca zawsze się sprawdza - muszę dodać możliwość konfiguracji tego zachowania. https://github.com/fracz/supla-scripts/issues/32
andras
Posty: 302
Rejestracja: pt gru 30, 2016 5:51 pm

czw lut 22, 2018 8:59 am

Powtórzę pytanie , bo chyba umknęło :)


Mam takie pytanie , dlaczego w scriptach nie widać drugiego
kanału sterownika H801 , nie można go dodać w scenach ani powiadomieniach .
Sterownik H801 ma dwa kanały , 1 sciemniacz i oswietlenie RGB , oraz kanał 2 sciemniacz ,
w cloudzie tak jest a w sciptach ten kanał nie widoczny .
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt lut 23, 2018 8:15 am

Witam, czy da się ustawić takie powiadomienie, żeby np. co 15 min wyświetlało aktualną temperaturę z danego czujnika?? I jak ewentualnie powinien wyglądać taki warunek??
andras
Posty: 302
Rejestracja: pt gru 30, 2016 5:51 pm

pt lut 23, 2018 8:41 am

W warunku nic nie wpisujesz , w powiadomieniu treść {{id kanału|temperature|number:1}}
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt lut 23, 2018 8:58 am

andras pisze:
pt lut 23, 2018 8:41 am
W warunku nic nie wpisujesz , w powiadomieniu treść {{id kanału|temperature|number:1}}
Działa, wielkie dzięki. Wpisywałem właśnie tak ale dawałem to w warunku :]

Napotkałem jeszcze jeden problem chciałbym aby temperatura była wyświetlana ale tylko w pewnym zakresie (np. mniejsza od 65 ale wieksza od 35)

wpisałem taki warunek {{xxxx|temperature|compare:>,35,} {{xxxx|temperature|compare:<,65}} ale temperature pokazju cały czas, bez względu na to jaka jest temperatura. Co robię nie tak??
Oczywiście te xxxx to ID urzadzenia.
Jeki87
Posty: 85
Rejestracja: śr cze 21, 2017 10:29 am

pt lut 23, 2018 7:36 pm

Szybkie pytanie czy powiadomienia wyskakują przy zablokowanym telefonie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”