Brama w stanie otwartym wg harmonogramu.

mgi

Cześć. Na osiedlu posiadamy bramę z napędem faac 741 i podpiętym SBW-02. Napęd ustawiony jest do działania w tzw trybie automatycznym, czyli z aplikacji ją otwieramy a ona zamyka się automatycznie po 30 s od Pelego otwarcia. Z racji dużego osiedla doszliśmy do wniosku, że najlepiej aby brama w pewnych godzinach była stale otwarta. Samym harmonogramem na sbw-02 niestety nie da rady tak ustawić, bo chyba nie da się ustawić załączenia przekaźnika na kilka godzin. Jakieś pomysły jak to najlepiej zrealizować? Był pomysł na automatyzację z kontaktronem aby sbw załączał się jak tylko brama wyjdzie z całkowitego otwarcia,ale powoduje to kilku cm Ruch bramy po czym ruch odwrotny (po uruchomieniu przekaźnika) i tak co 30s. Pojawiły się obawy o szybkie uszkodzenie napędu.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

w cloud masz gotową opcję:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Po pierwsze co zamyka bramę po tych 39 sekundach? Sterownik bramy czy Supla?
Masz krańcówki zamknięcia i otwarcia bramy?
Można zrobić to tworząc scenę: opóźnienie 30 sekund, zamknij bramę.
Do tego dodajesz reakcję w czujniku pełnego otwarcia aby uruchamiał scenę i ustawiasz w jakich godzinach ma to działać.

Jeżeli sterownik bramy ma włączone auto zamykanie, to trzeba wyłączyć tą funkcję.

Edit:
Nie używam automatycznego zamykania ale widzę że kolega wyżej dał lepsze rozwiązanie. Tylko pytanie czy od pełnego otwarcia działa czas.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
YoMan

Lector wrote: Sun Oct 27, 2024 7:07 pm Edit:
Nie używam automatycznego zamykania ale widzę że kolega wyżej dał lepsze rozwiązanie. Tylko pytanie czy od pełnego otwarcia działa czas.
nie wiem dokładnie ale ten czas i tak jest przybliżony do 1min z powodu specyfiki crontab. Jak dla mnie wystarcza "około 15 min"
YoMan

Lector wrote: Sun Oct 27, 2024 7:07 pm Po pierwsze co zamyka bramę po tych 39 sekundach? Sterownik bramy czy Supla?
Do tego dodajesz reakcję w czujniku pełnego otwarcia aby uruchamiał scenę i ustawiasz w jakich godzinach ma to działać.

Jeżeli sterownik bramy ma włączone auto zamykanie, to trzeba wyłączyć tą funkcję.

Edit:
Do tej pory zamykał bramę sterownik bramy. Nie chcieliśmy tego przełączać bo skutkowało by to tym, że nikt nie zamykał by bramy po wyjeździe (jak pisałem brama na osiedlu kilkudziesięciu domów). Ale faktycznie można by zrobić zamykanie przez suple i na to ustawić harmonogram w konkretnych godzinach. Czyli musimy zmienić ustawienia sterownika bramy na otwórz/zamknij
YoMan

mgi wrote: Sun Oct 27, 2024 8:37 pm
Lector wrote: Sun Oct 27, 2024 7:07 pm Po pierwsze co zamyka bramę po tych 39 sekundach? Sterownik bramy czy Supla?

Edit:
Do tej pory zamykał bramę sterownik bramy. Nie chcieliśmy tego przełączać bo skutkowało by to tym, że nikt nie zamykał by bramy po wyjeździe (jak pisałem brama na osiedlu kilkudziesięciu domów). Ale faktycznie można by zrobić zamykanie przez suple i na to ustawić harmonogram w konkretnych godzinach. Czyli musimy zmienić ustawienia sterownika bramy na otwórz/zamknij
skoro już nie chcecie żeby się zawsze zamykała a sterownik nie oferuje takiej opcji to chyba rozwiązanie jest jasne :)
Druga opcja to za pomocą supli odciąć zasilanie sterownika lub napędu według harmonogramu - ale to trochę druciarstwo :)
YoMan

Return to “Pomoc”