Linki bezpośrednie - odczyt LCD 2004

tomazi78

Hej,
temat jest kontynuacją małego projekciku, o którym wspominałem tutaj: viewtopic.php?t=14944
Dzięki pomocy kolegów udało się uruchomić pomiar CO2 w sali wykładowej i mam też podgląd pracy rozdzielni, która jest na poddaszu i czasem zdarzało się, że nie działała i nikt o tym nie wiedział, dopóki nie wszedł na strych. W aplikacji wygląda to tak:

Image

I teraz kolejny krok. Chciałem, żeby te informacje pojawiły się na wyświetlaczu z użyciem linków bezpośrednich. Dla każdej z tych wartości, czyli CO2, działanie rozdzielni i temperatura, utworzyłem linki bezpośrednie. Zmontowałem na WEMOSie D1 + wyświetlacz LCD 2004. Użyłem GuiGeneric. Wstępnie skonfigurowałem, ale oprócz samego świecenia wyświetlacza, nie mam żadnych informacji. Wemos pojawił się w SUPLi, ale nic nie odczytuje. Gdzie robię błąd?

Image

Ustawienia WEMOSa.
Image
Image

Moje pytania:
1. Coś powinienem wpisywać w pola EKRAN 1...4? Mogę jakoś nazwać po swojemu te opisy?
2. W polach RODZAJ odgórnie jest do wyboru tylko kilka opcji i jak wybrałem dla RODZAJ 1 "Temperatur+Wilgotność" to pojawiły mi się w aplikacji te dodatkowe pola, czyli w moim przypadku 3 dodatkowe pola: Temp+Wilg, Odległość, Ciśnienie. Oczywiście ja nie potrzebuje odległości i ciśnienia, ale chciałem zobaczyć co z tym mogę zrobić, więc obecnie to jest. Żebym tego nie widział na telefonie, to wyłączyłem widoczność tych pól w aplikacji.
3. Jak mam odczytać wartość dla pomiaru CO2, który mierzy mi WEMOS z wejścia analogowego 3,3 V poprzez dzielnik napięcia?
4. Jak odczytać wartość kanału ROZDZIELNIA, który podaje tylko informację ON/OFF i działa na kanale otwarcia okna, tylko zamieniłem ikony?
5. Czy te adresy linków bezpośrednich są jakoś inaczej zapisywane w WEMOSie? Ja widzę że każdy wygląda tak samo, jakby za mało miejsca było żeby się zmieściły - czy to złe miejsce gdzie się je wpisuje? (mam te 3 linki zapisane i zapamiętane na komputerze).

Widok w SUPLA Cloud:
Image

Te pomiary chciałbym widzieć na wyświetlaczu (3 szt. zaznaczone czerwonymi ptaszkami):
Image

Dodatkowe pytanie:
Wykres zawartości CO2 ma dość duże rozrzuty pomiaru z uwagi pewnie na dzielnik, bo zamiast zakresu 0-10V, mam zakres 0-2V.
1. Co na wykresie oznaczają te wartości OTWARCIE/ZAMKNIĘCIE?
2. Rozumiem, że wartość 471 jest brana ze średniej OTW/ZAM, a co to jest 451-486? Mogę jakoś wyłączyć te informacje z wykresu, a zostawić tylko wartość 471?
Image

Trochę dużo tych pytań, ale powoli może uda się pomóc?
Last edited by tomazi78 on Tue Oct 29, 2024 6:48 am, edited 3 times in total.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Co do pierwszej części to źle linki. Powinny mieć postać xxxx/xxxxxx /read
Pkt 3 - pomiar analogowy jako GPM sensor
dodatkowe 1: wartość na początku i na końcu 10 min okresu
Dodatkowe 2: najniższa i najwyzsza wartość w 10min okresu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Wybór w WEMOSie mam bardzo ograniczony więc nie wiem co mam wybrać, żeby odczytać inne wartości niż Temp i wilgotność

Image

punkt 3 - GMP sensor - gdzie mam to włączyć?
YoMan

tomazi78 wrote: Mon Oct 28, 2024 10:52 pm Wybór w WEMOSie mam bardzo ograniczony więc nie wiem co mam wybrać, żeby odczytać inne wartości niż Temp i wilgotność

Image

punkt 3 - GMP sensor - gdzie mam to włączyć?
to nie wemos jest ograniczony tylko soft GG. Takie ma opcje i koniec.
YoMan

rozumiem, że to soft, tylko co można zrobić żeby to odczytać na wyswietlaczu?
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Tam jest wartość średnia, min, max, otwarcie, zamknięcie.
Otwarcie to wartość na początku okresu, a zamknięcie to wartość na końcu.
Supła zapisuje dane co 10 min dla tego typu kanału
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
tomazi78

YoMan wrote: Mon Oct 28, 2024 10:30 pm Co do pierwszej części to źle linki. Powinny mieć postać xxxx/xxxxxx /read
Linki poprawiłem.

GMP sensor - bez ingerencji w soft się nie obejdzie?
YoMan

tomazi78 wrote: Tue Oct 29, 2024 6:21 am
YoMan wrote: Mon Oct 28, 2024 10:30 pm Co do pierwszej części to źle linki. Powinny mieć postać xxxx/xxxxxx /read
Linki poprawiłem.

GMP sensor - bez ingerencji w soft się nie obejdzie?
Nie, ale możesz złożyć podanie u @krycha88 poparte załącznikiem z tej strony 😉
https://buycoffee.to/gui-generic-and-builder
YoMan

Pojawił się inny problem.
Mój LCD2004 4x20 I2C nie wyświetla NIC oprócz tego że podświetla się na niebiesko. Wrzuciłem teraz coś prostszego, czyli jeden link bezpośredni u siebie w domu, czyli pomiar z MEW01 3-fazowy. Soft jest z GG z obsługą wyświetlacza HD44780 4x20. WEMOS widać, że odczytuje wartości, ale nic nie wyświetla się na wyświetlaczu

Image
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

W GG dla LCD2004 zrobione jest tylko wyświetlanie wartości z czujników temperatury, nie pamiętam czy coś jeszcze tam się wyświetla.
Wiesze wsparcie posiada OLED.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “Pomoc”