Najpierw opisze przypadek. Przyszła mi potrzeba zrobienia wyłącznika światła (tak przyjmijmy dla uproszczenia), który były sterowany Suplą jak i pilotem IR. Zrobiłem sobie właściwą płytkę, napisałem soft - działa bez problemu (nawet jest opcja uczenia kolejnych pilotów i takie tam).
I tu pojawia się POMYSŁ, gdyż mam kilka wyłączników ze ściemnianiem z Zamela - może zrobić taki "hub", który przyjmowałby polecenia za pomocą IR i mógł sterować rozmaitymi urządzeniami (w tym wypadku poziomem oświetlenia).
Niestety teraz pojawia się PROBLEM (choć mam nadzieję, że jednak wyzwanie) - jak sterować z jednego urządzenia innym poprzez cloud nie używając "direct link"? Z direct linko biedy radzę sobie jak mam odczytać zdalny termometr, czy tez coś załączyć lub sprawdzić stan - ale sterowanie takie "jakby analogowe'" to już nie bardzo mi się podoba. Takie to nieeleganckie.
A zatem PYTANIE - w jaki sposób mogę podpiąć się, w ramach tego samego konta pod zupełnie inne urządzenie i nim sterować. Jakieś API chyba istnieje bo przecież aplikacje na telefony sterują różnymi urządzeniami. Jak skorzystać z takiego API w ramach oprogramowania urządzenia? Może jest inne, trickowe, obejście?
Ktoś z Was ma podobny POMYSŁ/PROBLEM/PYTANIE i szuka rozwiązania? Może ktoś znalazł? (szukajka forumowa mi nie pomogła, ale zawsze mogłem przeoczyć)
Pozdrawiam