Wemos D1 mini + DS18B20 jak połączyć

Rafal3010

Witam.

Na początku zaznaczę, że jestem zupełnie laikiem w temacie elektroniki, wiec odpowiedź może być prosta. Sytuacja jest taka, że zakupiłem kiedyś gotowca Wemos D1 mini + czujnik DHT11 i to działało OK. Obecnie ze względu na nowe potrzeby (potrzebuję dłuższego kabla i dokładniejszych pomiarów) zakupiłem DS18B20. Po prostej podmiance niestety odczyt temperatury nie działa. Konfiguracja w Supla i odczyt temperatury jest jak na zdjęciach. Wszystko podłączone jest w prosty sposób tak jak poprzedni termometr.

Pytanie jest proste. Co robię źle?

Z góry dzięki za jakieś rady.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Rafal3010 wrote: Wed Oct 30, 2024 9:48 pm Witam.

Na początku zaznaczę, że jestem zupełnie laikiem w temacie elektroniki, wiec odpowiedź może być prosta. Sytuacja jest taka, że zakupiłem kiedyś gotowca Wemos D1 mini + czujnik DHT11 i to działało OK. Obecnie ze względu na nowe potrzeby (potrzebuję dłuższego kabla i dokładniejszych pomiarów) zakupiłem DS18B20. Po prostej podmiance niestety odczyt temperatury nie działa. Konfiguracja w Supla i odczyt temperatury jest jak na zdjęciach. Wszystko podłączone jest w prosty sposób tak jak poprzedni termometr.

Pytanie jest proste. Co robię źle?

Z góry dzięki za jakieś rady.
Na pewno brakuje rezystora między żółtym a czerwonym przewodem o wartości 4,7 k
YoMan

Tak, dzięki wielkie. Pewnie w tym problem. Zdobędę taki rezystor i sprawdze.

Return to “Pomoc”