Dziwne zachowanie supla na sonoffie
-
Witam szanowne grono . Posiadam sonoffa z wgraną suplą ver opr. GG 5.9.11 . Sonoff ma wyjście na czujniki temperatury i podpięte aktualnie 3 czujniki . Sonofa mam podpiętego do palnika na pellet. Na supli mam ustawione reakcje kiedy temp będzie niższa lub równa 21stopni wtedy włączaj palnik i druga reakcja gdy temp będzie równa lub wyższa 23 stopnie wyłączaj palnik . Śmigało to sterowanie bezproblemowo kawał czasu ale coraz częściej gdy np . odpalę palnik poprzez suplę ręcznie (pomimo tego że temp nie spadła jeszce poniżej 21) palnik się odpala I po minucie supla go wyłącza (pomimo tego zadana temp. 23 stopnie nie została osiagnieta) Wcześniej odpalałem tak czasami palnik "recznie" i wszytsko śmigało, palnik dobijał temp do 23 i supla go wyłączała. O co chodzi koledzy??
-
Wyglada jakby temp skakała. Moze lut sie zrywa, moze jakis kondensator dogorywa swoich dni, moze .....Ceemack wrote: ↑Thu Oct 31, 2024 3:50 pm Witam szanowne grono . Posiadam sonoffa z wgraną suplą ver opr. GG 5.9.11 . Sonoff ma wyjście na czujniki temperatury i podpięte aktualnie 3 czujniki . Sonofa mam podpiętego do palnika na pellet. Na supli mam ustawione reakcje kiedy temp będzie niższa lub równa 21stopni wtedy włączaj palnik i druga reakcja gdy temp będzie równa lub wyższa 23 stopnie wyłączaj palnik . Śmigało to sterowanie bezproblemowo kawał czasu ale coraz częściej gdy np . odpalę palnik poprzez suplę ręcznie (pomimo tego że temp nie spadła jeszce poniżej 21) palnik się odpala I po minucie supla go wyłącza (pomimo tego zadana temp. 23 stopnie nie została osiagnieta) Wcześniej odpalałem tak czasami palnik "recznie" i wszytsko śmigało, palnik dobijał temp do 23 i supla go wyłączała. O co chodzi koledzy??
Ustaw scenę na reakcje z opóźnieniem i druga która przerywa te pierwsza ... takie trochę wygładzenie działania aczkolwiek to nie jest dobre i ładne rozwiązanie, takie trochę druciarstwo.
YoMan
-
Nie dodałem że wtedy gdy supla sama załącza i wyłącza palnik ( na podstawie zadanych temp) to wszystko jest ok. Problem wystepuje tylko gdy odpalę go ręcznieYoMan wrote: ↑Thu Oct 31, 2024 5:50 pmWyglada jakby temp skakała. Moze lut sie zrywa, moze jakis kondensator dogorywa swoich dni, moze .....Ceemack wrote: ↑Thu Oct 31, 2024 3:50 pm Witam szanowne grono . Posiadam sonoffa z wgraną suplą ver opr. GG 5.9.11 . Sonoff ma wyjście na czujniki temperatury i podpięte aktualnie 3 czujniki . Sonofa mam podpiętego do palnika na pellet. Na supli mam ustawione reakcje kiedy temp będzie niższa lub równa 21stopni wtedy włączaj palnik i druga reakcja gdy temp będzie równa lub wyższa 23 stopnie wyłączaj palnik . Śmigało to sterowanie bezproblemowo kawał czasu ale coraz częściej gdy np . odpalę palnik poprzez suplę ręcznie (pomimo tego że temp nie spadła jeszce poniżej 21) palnik się odpala I po minucie supla go wyłącza (pomimo tego zadana temp. 23 stopnie nie została osiagnieta) Wcześniej odpalałem tak czasami palnik "recznie" i wszytsko śmigało, palnik dobijał temp do 23 i supla go wyłączała. O co chodzi koledzy??
Ustaw scenę na reakcje z opóźnieniem i druga która przerywa te pierwsza ... takie trochę wygładzenie działania aczkolwiek to nie jest dobre i ładne rozwiązanie, takie trochę druciarstwo.