Cześć!
Od kilku dni próbuje wymyślić rozwiązanie problemu ładowania akumulatorów z nadwyżki energii, której nie zużywam w domu, a trafia ona do sieci energetycznej. Oczywiście mowa tu o produkcji prądu z forowoltaiki. Zależy mi na takim rozwiązaniu, że mój MEW pokazuje, że do sieci leci 400W, więc chciałbym mieć urządzenie/sterownik/regulator, który na wyjściu podaje mi 230V i 1,7A. Kiedy jednak moc oddawana będzie inna to wtedy otrzymam inne wartości, na przykład oddawać będę 3kW Wtedy na wyjściu tego urządzenia będę miał 230V i 13A. Wtedy do sieci trafi 0W, a całość spożytkuję u siebie. Chodzi o maksymalny możliwy do pobrania prąd czyli podłączając dowolne urządzenie to nie weźmie ono nie więcej jak te przykładowo 13A.
Czy jest jakiś ogranicznik poboru prądu, który nie rozłącza a po prostu nie pozwala pobrać większego prądu? Regulowany płynnie za pomocą mewa albo może jakiegoś przekładnika?
Ładowanie akumulatorów nadwyżką energii z fotowoltaiki
-
d.smolag
Te dostępne w Polsce tak i ceny zaczynają się od kilku tysięcy wzwyż, mi raczej zależy na rozwiązaniu za dwie stówki...