Ktoś pisał ze mu SBW działa na 36V, no ale Zamel zaleca 12-24V.
Inne zasilanie rozwiąże sprawę i będzie wiadomo czy winne zasilanie czy moduł.
Unifi + Supla + Somfy
-
NadmuchanyBalon
Finalnie winowajcą była supla. Wymieniłem na nowe SBW-01 i wystartowało od razu. Skorzystałem również z kontaktronów Satela. B4-M przy bramie jako informacja o stanie zamknięcia (IN1) oraz B3 na szynie jako informacja o stanie otwarcia (IN2). Niby działa, ale wolałbym się upewnić w 100%, czy dobrze wszystko skonfigurowałem. Oba kontaktrony zgodnie z dokumentacją techniczną mają typ czujki (poza polem magnetycznym) = NO. Czujnik otwarcia bramy 13188 (numer kanału 2) zaznaczyłem, żeby miał odwróconą logikę. Brama jest aktualnie zamknięta, ale oba czujniki mają ikony jakby były zamknięte. Oczywiście otwieranie z telefonu działa z supli, z asystenta google, z google home. Podczas otwierania z supli pokazuje się ikona o częściowym otwarciu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Po Twoim komentarzu domniemam, że Twoją intencją nie było uzyskanie stanu pośredniego w aplikacji. Jeśli tak to wystarczy Ci wskazanie czujnika otwarcia bez czujnika pośredniego otwarcia. Innymi słowy w kanale sterującym zmień czujnik pośredniego otwarcia na "brak". Funkcję drugiego czujnika zmień na "brak" tak aby nie pokazywał się w aplikacji.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
NadmuchanyBalon
Czyli na dobrą sprawę drugi czujnik nie był w ogóle potrzebny? Chciałem osiągnąć informację o pełnym zamknięciu i pełnym otwarciu, ale z tego co widzę, to masz rację i nie mogłem tego osiągnąć... Czy może lepiej zostawić ten stan pół otwarcia? A co z pozostałą konfiguracją samego SBW-01? Czy weryfikację stanu bramy mam zmienić?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
jeżeli chodzi o "pełne" otwarcie to osiągniesz tą informację montując kontaktron blisko pełnego otwarcia i traktując go jako czujnik otwarcia pośredniego. Wówczas dopóki się nie otworzy do 100% to masz informację o częściowym otwarciu
YoMan
-
pzygmunt
Dwa czujniki mają tylko sens jeśli zmieniają swój stan w skrajnych pozycjach bramy czyli jeden np na pełnym otwarciu, a drugi na pełnym zamknięciu. Jeśli możesz takie stany uzyskać to w aplikacji będziesz widział 3 stany. Całkowicie otwarte, całkowicie zamknięte, częściowo otwarte sygnalizowane ikonką 50% co niekoniecznie jest zgodne z prawdą bo to może być 1% jak i 99%.
-
winek1986
Może podpowiesz jak to ustawić w cloud aby mieć 3 stany , mając dwa czujniki .pzygmunt wrote: Mon Nov 11, 2024 9:50 am Dwa czujniki mają tylko sens jeśli zmieniają swój stan w skrajnych pozycjach bramy czyli jeden np na pełnym otwarciu, a drugi na pełnym zamknięciu. Jeśli możesz takie stany uzyskać to w aplikacji będziesz widział 3 stany. Całkowicie otwarte, całkowicie zamknięte, częściowo otwarte sygnalizowane ikonką 50% co niekoniecznie jest zgodne z prawdą bo to może być 1% jak i 99%.
-
NadmuchanyBalon
Mam tak zrobione kontaktrony. Jeden na szynie napędu w miejscu, kiedy już całkowicie się zatrzymuje, a drugi na bramie gdzie styka się dopiero przy całkowitym zamknięciu.pzygmunt wrote: Mon Nov 11, 2024 9:50 am Dwa czujniki mają tylko sens jeśli zmieniają swój stan w skrajnych pozycjach bramy czyli jeden np na pełnym otwarciu, a drugi na pełnym zamknięciu. Jeśli możesz takie stany uzyskać to w aplikacji będziesz widział 3 stany. Całkowicie otwarte, całkowicie zamknięte, częściowo otwarte sygnalizowane ikonką 50% co niekoniecznie jest zgodne z prawdą bo to może być 1% jak i 99%.
-
pzygmunt
Czujnik otwarcia ustawiasz tak by zaraz po otwarciu bramy jego styki się rozwarły. Czujnik pośredniego powinien zmienić stan przy całkowitym otwarciu bramy i w nim zwykle trzeba odwrócić logikę.
-
NadmuchanyBalon
Dla potomnych wrzucam zdjęcia swoich kontaktronów. Realizacja na taśmie dwustronnej 3M. Satel B-3 oraz B-4M.
Dla celów wyszukiwarki dodaje hasła: kontaktron, kontraktrony, krańcówka, krańcówki, czujnik otwarcia bramy garażowej.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.