Nowa instalacja w mieszkaniu - jak zaprojektować?

matt

Cześć,

z góry przepraszam jeśli część tematów już była poruszona na forum. Elektryk ze mnie żaden więc będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.

Mam w całym mieszkaniu przerabianą instalację elektryczną, większość z punktów na załączonym obrazku będzie dopiero wykonywana. To co chciałbym docelowo osiągnąć to sterowanie światłem i gniazdkami (i łącznie elementów w grupy, np "salon"). Docelowo całość będzie się odbywać przez Alexę i tutaj widzę dwa wyjścia:
- Sonoff + eWeLink Alexa skill,
- Supla (Zamel albo Sonoff) + integracja z Alexą (pewnie powstanie :) lub sam napiszę odpowiedni skill do Alexy).

Zastanawiam się w którą stronę iść, jak to zaprojektować i jak rozmawiać z elektrykiem, aby zrozumiał jak całość wykonać.

Do sterowania:
- światło 1 (włącznik schodowy po obu stronach kanapy),
- światło 2 (jak wyżej),
- światło 3,
- światło 4,
- led + led1,
- włącznik gniazdka i kinkietu na balkonie
- kilka gniazdek (3 lub 4, mogą być do nich podłączone różne sprzęty w przyszłości).

W razie potrzeby spokojnie z czegoś mogę zrezygnować.
Konieczne jest aby po włączeniu/wyłączeniu z poziomu aplikacji można było włączyć/wyłączyć fizycznym przyciskiem na ścianie.

Jak to ogarnąć? Na co zwrócić uwagę?

Dzięki za każdą pomoc.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Montuj głębokie puszki to raz, a dwa w puszkach pod włączniki oświetlenia zadbaj aby były dostępne przewody L + N.
I w sumie to wszystko.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
matt

Może jeszcze napiszę jaki był mój pierwszy pomysł.
Zamel row 02 do puszki po prawej stronie kanapy dla świateł 1 i 2 (tutaj nie wiem czy jest to wykonalne, a jeśli jest to jak to wykonać, jeśli chodzi o włącznik schodowy po drugiej stronie kanapy). Po jednym zamel row 01 w każde inne miejsce. Ma to sens?

Jeśli dałoby się to wykonać przy pomocy Sonoff to byłoby super, ze względu na mniejsze koszty :)
matt

Dzięki @pzygmunt. A jeśli chodzi o te włączniki schodowe - nie będzie z nimi problemów?
pzygmunt

Jak szukasz stabilności i sprzętu z gwarancją to Zamel, jak nie ma to dla Ciebie znaczenia to z Sonoff-em też to zrealizujesz tylko wtedy potrzebujesz puszki z kieszenią.

Włączniki schodowe jak najbardziej możesz podłączyć i do sonoff-a i do Zamela
matt

Dzięki. Zdecydowałem, że eWeLink odpada - nie chcę się łączyć z Chińską siecią i być od niej uzależniony. Ze względów bezpieczeństwa, jakości wykonania, wsparcia i gwarancji wolę wesprzeć Polską firmę. Tak więc wybór padł na Supla lokalnie na malinie i wszędzie Zamel. Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze :)

Teraz pytanie, jak najlepiej podłączyć ROW-02 z przełącznikami schodowymi? Chodzi mi o włączniki 1-2 po obu stronach kanapy z mojego rysunku. Będę wdzięczny za schemat.

Edit: Znalazłem taki schemat - viewtopic.php?f=31&t=2017#p8791 czy to najlepsze rozwiązanie? I jak to będzie wyglądać w przypadku ROW-02 i włączników podwójnych?
pzygmunt

Możesz użyć schematu z włącznikami schodowymi albo zastąpić je monostabilnymi (dzwonkowymi) i wtedy masz jeszcze łatwiej.
Możesz też zamiast raspberry użyć QNAP-a jub Synology i wtedy masz od razy centrum multimediów, dysk sieciowy, Suplę i inne w jednym.

Osobiście użyłbym dzwonkowych choćby dlatego, że masz prostszą instalację i przyciski zawsze są w tej samej pozycji. Co do ROW-02 - ta sama zasada.
maffiu

Lub punkt centralny i do każdego włącznika dorzucić w bonusie po skrętce co da pewna swobodę przyszłych modyfikacji

Return to “Pomoc”