Witam.
Od niedawna mam częste błędy ESOCKETTIMEDOUT przy requestowaniu do serwera pobrania danych z endpoint oraz
wysyłania żądań zmiany stanu w przełącznikach ROW
Czy coś się zmieniło ostatnio w ustawieniach serwera co może mieć wpływ na występowanie w/w błędów których wcześniej nie było ?
Częsty błąd ESOCKETTIMEDOUT przy requestowaniu do serwera
-
Tak w ogóle czy coś się zmieniło w temacie requestowania do serwera, by można było hurtowo zmienić stan na przykład 5 różnych ROWów w jednym zapytaniu dla jednej "lokalizacji" zamiast pięciu linków bezpośrednich (np. wysyłając JSON z listą ID i zmian stanu dla nich lub coś w tym stylu) ?
-
-
Możesz utworzyć link do grupy. Swoją drogę do czego tego używasz ? Może warto przesiąść się na MQTT ?ronpaul wrote: Tue Nov 05, 2024 8:52 am zamiast pięciu linków bezpośrednich (np. wysyłając JSON z listą ID i zmian stanu dla nich lub coś w tym stylu) ?
-
A z innej beczki - endpoint zwraca mi JSON o rozmiarze 60kB. Można go jakoś ograniczyć parametrami tak by nie zawierał rzeczy mi niepotrzebnych ?
https://XXX.supla.org/api/v2.4.0/channe ... lude=state
Sprawdzanie stanów ROW'ów (wł/wył) są mi potrzebne oraz pomiary z MEW'ów wraz identyfikatorami urządzeń
bez innych rzeczy typu nazwy urządzeń i innych parametrów skojarzonych z JSON dla danego urządzenia itp.
Link do grupy mnie nie urządza, bo mogę mieć wiele scenariuszy wł/wył w zależności od ID danego ROW'a.
Aktualnie steruję nimi poprzez linki bezpośrednie wysyłane cyklicznie co 10 minut dla w sumie 10 ROW'ów
https://XXX.supla.org/api/v2.4.0/channe ... lude=state
Sprawdzanie stanów ROW'ów (wł/wył) są mi potrzebne oraz pomiary z MEW'ów wraz identyfikatorami urządzeń
bez innych rzeczy typu nazwy urządzeń i innych parametrów skojarzonych z JSON dla danego urządzenia itp.
Link do grupy mnie nie urządza, bo mogę mieć wiele scenariuszy wł/wył w zależności od ID danego ROW'a.
Aktualnie steruję nimi poprzez linki bezpośrednie wysyłane cyklicznie co 10 minut dla w sumie 10 ROW'ów
-
Może aktualne problemy wynikają z serwera ?
Ten z którym się łączę to srv48.supla.org
Ten z którym się łączę to srv48.supla.org
-
Gdyby tak było to mielibyśmy więcej zgłoszeń tego typu. Nasz monitoring też nie zgłasza nam tego typu problemów. Tylko MTR-em możesz sprawdzić gdzie jest problem. Z takim problemem jak opisujesz miałem do czynienia dwukrotnie. W obu przypadkach były to problemy z urządzeniami sieciowymi dostawcy internetu. Musiałem to jednak udowodnić. W pierwszym przypadku wymagało to zbudowania własnego narzędzia diagnostycznego. W drugim wystarczył MTR.