problem z przewodem RJ-45
-
byniom
- Been thanked: 1 time
Mam router Funbox i do niego mam połączony switch. Ze switchem mam podłączony po przewodzie jeden przedłużacz wifi Tp=link RE505 ale chcę dołozyć drugi przedłużacz wifi tp-link RE200 też żeby był połaczony ze switchem. Pojawia mi się problem bo jak wtyczki do przewodu rj45 zrobiłem że są podłączone tak samo to nie ma internetu w tym dodatkowym przedłużaczu (przewód sprawdzony testerem to tych kabli) choć jest skonfigurowany że ma się łączyć po kablu. Natomiast jak zrobię przewód krzyżowy to wywala mi też ten pierwszy przedłużacz który jest podłączony do switcha i nie mam internetu , po rozłączeniu kabla na tym co dokładam internet wraca. Ileś razy sprawdzałem kolorystykę , ileś wtyczek już założyłem i nadal to samo. Macie jakieś pomysły jak taki przewód ma podłączyć do wtyczek ? Jaki przewód powinien być między switchem a tym przedłużaczem wifi ? prosty czy skrosowany ?
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Każdy w miarę nowy switch powinien sobie to automatycznie wykryć. Wszystko łączysz ze sobą zwykłymi kablami Cat.5e.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
byniom
Już opanowałem temat a le nie wiem co było przyczyną. Zmieniłem ten końcowy wzmacniacz z RE200 na TL-WA850RE i ten zadziałał choć wszystko ustawiałem w poprzednim tak samo . Wygląda na to że ten obecny może się łączyć ze switchem a ten który nie działa to nie dość że nie działał po kablu to jeszcze zrywało mi połączenia na wszystkim co ze switchem było połączone po kablach.
-
maly_13
a jakie ip czasami nie takie samo
w użyciu: supla, nettemp...
-
byniom
Nie, IP ustawione w automacie ale nie wiem czy problem nie polegał na tym że najpierw podłączyłem pod skrętkę a potem w ustawieniach zmieniałem żeby działał po przewodzie i może wtedy następował jakiś konflikt . Zmieniłem na inny ale najpierw zmieniłem ustawienia a potem podłączyłem przewód , potem już nie sprawdzałem na tym pierwszym czy też tak zadziała . W wolnej chwili sprawdzę żeby mieć pewność.
-
maly_13
i chyba sam sobie odpowiedziałeś dhcp czy z ustawień fabrycznych
w użyciu: supla, nettemp...
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nie chodzi o krosowanie w sensie switch klient bo już tak nie trzeba robić (urządzenia sobie raczą z tym od dawna) ale zastosowanie jednego z przyjętych standardów. Zaciśnięcie przewodów w dowolnej kolejności z zachowaniem takiej samej kolejności po drugiej stronie ale bez zachowania standardu może skutkować tym, że odpowiednie pary nie będą się wzajemnie ekranować przez co na dłuższych odcinkach nie wskoczysz nawet na 10 Mbps.
Obetnij wtyczki i zaciśnij obie strony wg. jednego z przyjętych standardów. Chodzi o kolejność kolorów. Czyli jeśli wybierzesz np. T586A to z obu stron:
1. zielono biały
2. zielony
3. pomarańczowo biały
4. niebieski
5. niebiesko biały
6. pomarańczowy
7. brązowo biały
8. brązowy
Obetnij wtyczki i zaciśnij obie strony wg. jednego z przyjętych standardów. Chodzi o kolejność kolorów. Czyli jeśli wybierzesz np. T586A to z obu stron:
1. zielono biały
2. zielony
3. pomarańczowo biały
4. niebieski
5. niebiesko biały
6. pomarańczowy
7. brązowo biały
8. brązowy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.