[A] Wersja 24.11 -> 24.12
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
No właśnie ciekawe, ja mam 4 termometry wifi od Twojego imiennika i pokazuje tylko na 1 - najnowszy, więc pewnie to kwestia softu - pozostałe mają state oprogramowanie pewnie z przed roku albo trochę więcej a 1 mam świeżynkę i na nim jest bateryjkaRobert Błaszczak wrote: Fri Nov 08, 2024 5:10 pmMam Xiaomi z bramką na RPi. A Tobie na którym pokazuje?Pietras81 wrote: Fri Nov 08, 2024 3:41 pmCześć a co.masz za termometry bo ja mam 3 sztuki i tylko na jednym pokazuje. Wiec tez się zastanawiałem z czego to wynika.Robert Błaszczak wrote: Fri Nov 08, 2024 3:31 pm Na Galaxy S24 na kanale T/H nie pokazuje baterii (na żadnym rozmiarze belki):
Screenshot_20241108_142936_SUPLA.jpg
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
No to bez @klew raczej nic nie wymyślimy. Podejrzewam, że to kwestia wersji protokołu może tu mieć znaczenie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Powinno wystarczyc to:
Code: Select all
Sensor->getChannel()->setFlag(SUPLA_CHANNELSTATE_FIELD_BATTERYLEVEL);YoMan
-
Robert Błaszczak
Dla Supla Device for Linux definicja kanału wygląda tak:YoMan wrote: Fri Nov 08, 2024 8:02 pm Powinno wystarczyc to:Code: Select all
Sensor->getChannel()->setFlag(SUPLA_CHANNELSTATE_FIELD_BATTERYLEVEL);
- type: ThermHygroMeterParsed
name: T/H - salon
parser:
type: Simple
refresh_time_ms: 5000
temperature: 0
humidity: 1
battery_level: 2
multiplier_temp: 1
multiplier_humi: 1
multiplier_battery_level: 1
source:
type: File
file: "/home/pi/MiTemperature2/A4:C1:38:B0:71:51.txt"
expiration_time_sec: 120
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
Jak SD4Linux podniosłeś na RPi do wersji aktualnej (SDK 24.11.01-dev) i apke masz 24.11-BETA3, to sprawdź jeszcze czy widzisz w Cloud, w 'Moja Supla' przy tym urządzeniu (SuplaDevice RPi), właśnie tą wersję oprogramowania (SDK 24.11.01-dev)?Robert Błaszczak wrote: Fri Nov 08, 2024 7:52 pm No to bez @klew raczej nic nie wymyślimy. Podejrzewam, że to kwestia wersji protokołu może tu mieć znaczenie.
Jeśli nie, to zrób sobie restart usługi, albo restart RPi
sudo systemctl restart supla-device.service
Kliknięcie w 'i' pomija serwer i info leci bezpośrednio z urządzenia do klienta(apki). W kod nie patrzyłem jeszcze, ale pewnie wtedy jest update dla tego kanału w bazie, żeby pokazywał symbol baterii. Proto na pewno ma znaczenie, bo na drugim RPi czytam te same termometry, ale do Supli dane lecą jeszcze przy użyciu starej wersji SD4Linux (SDK 22.12.01-dev). Te kanały ikonki z baterią nie mają pomimo tego, że info ze stanem baterii jest przesyłane.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
Robert Błaszczak
Bingo. Kliknięcie w (i) każdego termometru spowodowało pojawienie się ikonki baterii.
Ja przy update RPi i SD4Linux zawsze restartuje malinkę, więc ten etap miałem za sobą.
@lesny8, dzięki.
Ja przy update RPi i SD4Linux zawsze restartuje malinkę, więc ten etap miałem za sobą.
@lesny8, dzięki.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
mipolansk
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 18 times
Ciekawe czy ta informacja będzie się sama odświeżać, czy nie będzie tak że się odświeży dopiero po kliknięciu w ikonkę (i). Ale to musimy poczekać aż klew wróci, to z nim to posprawdzam.Robert Błaszczak wrote: Sat Nov 09, 2024 6:19 am Bingo. Kliknięcie w (i) każdego termometru spowodowało pojawienie się ikonki baterii.
@lesny8, dzięki.
-
Robert Błaszczak
Niestety nie odświeża się sama. Dopiero kliknięcie w (i) powoduje zmianę ikony.mipolansk wrote: Sat Nov 09, 2024 7:10 am Ciekawe czy ta informacja będzie się sama odświeżać, czy nie będzie tak że się odświeży dopiero po kliknięciu w ikonkę (i). Ale to musimy poczekać aż klew wróci, to z nim to posprawdzam.
Michał, na RPi działa sobie proces, który do plików tekstowych (każdy czujnik w osobnym pliku) nadpisuje wartości odczytane czujników przez Bluetooth LE. Zawartość takiego pliku wygląda tak:
22.1
58.0
45
Łatwo więc zatrzymać proces odczytu czujników przez BLE i ręcznie edytować wartości w danym pliku. O ile temperatura i wilgotność się zmieniają, to już poziom baterii niestety nie. Odświeżenie ikony baterii następuje - jak się spodziewałeś - po kliknięciu w (i).
Ps.
Belki z kanałem T/H w aplikacji wyglądają już bardzo dobrze. Dzięki.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak