Zaproszenie do testów Auraton/Supla

edm
Been thanked: 2 times

Sąsiad szuka oszczędności i poprosił mnie wsparcie. Posiada kocioł gazowy dwu funkcyjny i ogrzewanie grzejnikowe.
Patrzę na rozwiązania Auraton/Supla i nasuwają się pytania.
Interesuje nas sterowanie z poziomu supla. Rozumiem, że stosując AURATON Box - Gateway Systemu SUPLA uzyskamy termostat / możliwości sterowania (harmonogramy itd.) takie same jak w supla. Chodzi mi o to że nie będzie to jakaś nakładka Auraton lecz termostat ten sam co w supla. Możliwość sterowania z aplikacji supla itd.

Czy zestaw X sztuk AURATON Radiator Controller - Głowica elektroniczna SMART + 1 sztuka AURATON Box - Gateway Systemu SUPLA wystarczy do sterowania ogrzewaniem grzejnikami?.
Jak działa AURATON Radiator Controller - Głowica elektroniczna SMART. Czy posiada czujnik temperatury zewnętrznej i np. jak w pomieszczeniu zostanie osiągnięta zadana temperatura 22 stopnie to termostat zakręci całkowicie grzejnik?. Jeśli tak to jak się sprawdza czujnik temperatury zewnętrznej, który jest w termostacie zaraz przy grzejniku. Grzejnik potrafi oddawać sporo ciepła np. 60 stopni, nie zafałszuje to odczytu temperatury w pomieszczeniu?.

Pytając dalej o działanie w/w termostatu. Działa on zero jedynkowo czyli tylko OFF = całkowite zamknięcie, ON = całkowite otwarcie. Czy może po osiągnięciu zadanej temperatury np. 22 stopnie, przykręci się termostat, ale nie całkiem tak żeby był jakiś obieg w CO.

Wyczytałem że zestaw można rozszerzyć o zastosowanie AURATON Heat Monitor - Termostat bezprzewodowy SMART. Pytanie co to daje poza fizycznym wyświetlaniem temperatury na wyświetlaczu. Wyświetlana, odczytywana temperatura będzie pochodzić z AURATON Radiator Controller - Głowica elektroniczna SMART czy trzeba dokupić AURATON Temperature Sensor Indoor - Bezprzewodowy wewnętrzny czujnik temperatury SMART. A może AURATON Heat Monitor - Termostat bezprzewodowy SMART posiada wbudowany czujnik temperatury?.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

edm wrote: Mon Nov 11, 2024 8:06 am Sąsiad szuka oszczędności i poprosił mnie wsparcie. Posiada kocioł gazowy dwu funkcyjny i ogrzewanie grzejnikowe.
Patrzę na rozwiązania Auraton/Supla i nasuwają się pytania.
Interesuje nas sterowanie z poziomu supla. Rozumiem, że stosując AURATON Box - Gateway Systemu SUPLA uzyskamy termostat / możliwości sterowania (harmonogramy itd.) takie same jak w supla. Chodzi mi o to że nie będzie to jakaś nakładka Auraton lecz termostat ten sam co w supla. Możliwość sterowania z aplikacji supla itd.

Czy zestaw X sztuk AURATON Radiator Controller - Głowica elektroniczna SMART + 1 sztuka AURATON Box - Gateway Systemu SUPLA wystarczy do sterowania ogrzewaniem grzejnikami?.
Jak działa AURATON Radiator Controller - Głowica elektroniczna SMART. Czy posiada czujnik temperatury zewnętrznej i np. jak w pomieszczeniu zostanie osiągnięta zadana temperatura 22 stopnie to termostat zakręci całkowicie grzejnik?. Jeśli tak to jak się sprawdza czujnik temperatury zewnętrznej, który jest w termostacie zaraz przy grzejniku. Grzejnik potrafi oddawać sporo ciepła np. 60 stopni, nie zafałszuje to odczytu temperatury w pomieszczeniu?.

Pytając dalej o działanie w/w termostatu. Działa on zero jedynkowo czyli tylko OFF = całkowite zamknięcie, ON = całkowite otwarcie. Czy może po osiągnięciu zadanej temperatury np. 22 stopnie, przykręci się termostat, ale nie całkiem tak żeby był jakiś obieg w CO.

Wyczytałem że zestaw można rozszerzyć o zastosowanie AURATON Heat Monitor - Termostat bezprzewodowy SMART. Pytanie co to daje poza fizycznym wyświetlaniem temperatury na wyświetlaczu. Wyświetlana, odczytywana temperatura będzie pochodzić z AURATON Radiator Controller - Głowica elektroniczna SMART czy trzeba dokupić AURATON Temperature Sensor Indoor - Bezprzewodowy wewnętrzny czujnik temperatury SMART. A może AURATON Heat Monitor - Termostat bezprzewodowy SMART posiada wbudowany czujnik temperatury?.
Nie wiem dokładnie o co Ci chodzi w pierwszym akapicie, ale tak: sterowanie odbywa się poprzez aplikację Supła i wszystkie funkcjonalności pozostają takie same.

Zestaw: Auraton Box + głowice RC wystarczy od biedy do sterowania grzejnikami. Głowica RC posiada wbudowany czujnik temperatury, jednak nie zaleca się sterowania grzejnikami przy pomocy tego czujnika, gdyż pomiar odbywa się zbyt blisko grzejnika i będzie przekłamany zwłaszcza gdy tak jak piszesz temperatura wody w instalacji wynosi 60st. Zaleca się aby pomiar temperatury do sterowania głowicą brany był albo z regulatora Auraton Heat Monitor, albo z termometru Auraton Temperature Sensor Indoor. Głowica nie działa zero-jedynkowo według histerezy tylko płynnie wesług algorytmu PID. Algorytm decyduje o procentowym otwarciu głowicy, jednak nigdy nie jest tak, że zawsze zostawia głowicę trochę otwartą cyt.: „żeby był jakiś obieg w CO”. Do sterowania pracą pieca służy sterownik Auraton Heater Controller, który włącza piec gdy chociaż jedna z głowic jest nawet minimalnie otwarta, żeby dogrzac to pomieszczenie. Wyłącza on piec gdy wszystkie głowice są całkowicie zamknięte.
[email protected]

Mmof wrote: Mon Nov 11, 2024 7:25 am Już pytałem o to ale nie otrzymałem odpowiedzi chyba że ją przeoczyłem czy będzie opcja wyłączenia PID w RC bo raczej wolał bym używać jej 0/1 ?
W systemie Auraton Smart była/jest taka możliwość. Same urządzenia Auraton nie mają takiego ograniczenia. Bump - podbijam pytanie. W miarę możliwości proszę o odpowiedź kolegów z Supli.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

A jak to jest w przypadku systemu mieszanego? Mam 4 obiegi i dodatkowo grzejniki. Co wtedy załącza/ wyl piec?
Drugie pytanko ille głowic RC obsłuży 1 HM?
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

[email protected] wrote: Mon Nov 11, 2024 9:12 am
Mmof wrote: Mon Nov 11, 2024 7:25 am Już pytałem o to ale nie otrzymałem odpowiedzi chyba że ją przeoczyłem czy będzie opcja wyłączenia PID w RC bo raczej wolał bym używać jej 0/1 ?
W systemie Auraton Smart była/jest taka możliwość. Same urządzenia Auraton nie mają takiego ograniczenia. Bump - podbijam pytanie. W miarę możliwości proszę o odpowiedź kolegów z Supli.
Właśnie o to chodzi że na chwilę obecną nie mogę wyłączy, chyba że coś źle mam ustawione ale raczej nie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
[email protected]

lukasz06 wrote: Mon Nov 11, 2024 9:14 am A jak to jest w przypadku systemu mieszanego? Mam 4 obiegi i dodatkowo grzejniki. Co wtedy załącza/ wyl piec?
W systemie mieszanym piec może włączać/wyłączać listwa Auraton Floor Heating Controller pod warunkiem jej przewodowego połączenia z piecem poprzez bezpotencjałowe styki NO-COM. Ten sam kanał pieca wspomnianej listwy można wykorzystać zarówno gdy którakolwiek ze stref grzewczych podłogówki wymaga grzania, ale też gdy którakolwiek z głowic zgłosi zapotrzebowanie na grzanie. Gdy nie ma możliwości przewodowego połączenia listwy od podłogówki z piecem, wtedy do włączania/wyłączania kotła powinno użyć się sterownik Auraton Heater Controller.
[email protected]

Mmof wrote: Mon Nov 11, 2024 9:18 am
Właśnie o to chodzi że na chwilę obecną nie mogę wyłączy, chyba że coś źle mam ustawione ale raczej nie.
Chodziło mi o to, że w aplikacji Auraton Smart jest możliwość ustawienia, aby głowice nie pracowały według PID tylko według histerezy. W Supli na chwilę obecną nie da się wyłączyć algorytmu PID.
edm
Been thanked: 2 times

[email protected] wrote: Mon Nov 11, 2024 8:55 am Zestaw: Auraton Box + głowice RC wystarczy od biedy do sterowania grzejnikami. Głowica RC posiada wbudowany czujnik temperatury, jednak nie zaleca się sterowania grzejnikami przy pomocy tego czujnika, gdyż pomiar odbywa się zbyt blisko grzejnika i będzie przekłamany zwłaszcza gdy tak jak piszesz temperatura wody w instalacji wynosi 60st. Zaleca się aby pomiar temperatury do sterowania głowicą brany był albo z regulatora Auraton Heat Monitor, albo z termometru Auraton Temperature Sensor Indoor. Głowica nie działa zero-jedynkowo według histerezy tylko płynnie wesług algorytmu PID. Algorytm decyduje o procentowym otwarciu głowicy, jednak nigdy nie jest tak, że zawsze zostawia głowicę trochę otwartą cyt.: „żeby był jakiś obieg w CO”. Do sterowania pracą pieca służy sterownik Auraton Heater Controller, który włącza piec gdy chociaż jedna z głowic jest nawet minimalnie otwarta, żeby dogrzac to pomieszczenie. Wyłącza on piec gdy wszystkie głowice są całkowicie zamknięte.
Czyli rozpatrując na przykładzie 1 pomieszczenia. Potrzebujemy 1 x AURATON Radiator Controller + 1 x AURATON Heat Monitor lub AURATON Temperature Sensor Indoor. Rozumiem, że AURATON Heat Monitor ma wbudowany czujnik temperatury zewnętrznej. No i 1 szt. AURATON Box tj. bramka supla dla urządzeń ze wszystkich pomieszczeń.

Rozumiem, że głowice / algorytm PID działa tak że "jak już nie ma co grzać, warunki spełnione" to głowice termostatyczne w końcu całkowicie zakręcą grzejniki.

Zastanawiam się czy konieczne jest stosowanie AURATON Heater Controller. Kocioł Ariston CLAS B PREMIUM EVO (chyba inne też) ponoć działa tak że jak zakręcimy całkowicie wszystkie termostaty na grzejnikach, czyli nie ma obiegu CO to piec sam się wyłączy. Rozumiem, że AURATON Heater Controller tylko sprawdza stan głowić ON / OFF i włącza lub wyłącza piec jak pisałeś. W kotle jest chyba do tego dedykowany zacisk FLOOR/ TA2 lub TA1. Aczkolwiek to już specyfika pieca i raczej pytanie nie do Ciebie.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dodamy możliwość wyboru algorytmu jeśli urządzenia i protokół komunikacyjny na to pozwalają.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
[email protected]

lukasz06 wrote: Mon Nov 11, 2024 9:14 am A jak to jest w przypadku systemu mieszanego? Mam 4 obiegi i dodatkowo grzejniki. Co wtedy załącza/ wyl piec?
Nie ma ograniczeń jeśli chodzi o liczbę głowic sterowanych przez jednego HM’a czy też TS’a.

Return to “Nowości”