PNW-01, łaczenie, utrata sygnału

Przycisk nożny
robgold

Witajcie,

Mam dwa PNW-01 wykorzystywane do różnych funkcji w zależności od potrzeb jako "mobilne Suple" po domu.

Zauważyłem, że moduł te dość często potrafi się rozłączać pomimo dobrej jakości sygnału i zdarza im się po takim rozłączeniu szukać wi-fi godzinami. Raz jeden z nich doszedł do wniosku, że ma mnie gdzieś i czekał aż go zresetuje ręcznie.
Jest to jakiś znany problem z PNW ?

Sytuacja jest o tyle dziwna, że w tej samej sieci pracują ROW 01, ROW 02, SBW i parę innych modułów. Te "dopuszkowe" nigdy tego problemu nie miały nawet jeśli pracują z zasięgiem na poziomie 30%

PNW-01 Firmware 2.8.61
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Szczerze to nie spotkałem się z tego typu problemem jeżeli chodzi o PNW-01. Jak stare są te urządzenia?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
robgold

Jednego mam kilka miesięcy drugi ma z dwa miesiące. Oba pochodzą z Leroy Merlin.
Są to jakieś zapasy. Podejrzewam, ze mogą być z jednej dostawy z ROW-02 czyli rok 2022.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja bym najpierw szukał czy problem nie jest po stronie domowej sieci Wi-Fi.
Testowo możesz z telefonu udostępnić wifi i pnw ustawić na to wifi i sprawdzić czy problem nadal występuje
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
robgold

To nie wina sieci. Akurat siec mam pewną. Wszystko logowane, sprawdzane. Wygląda to tak jak by po "zagrzaniu" się PNW antena WiFi kompletnie traciła dopasowanie. Co ciekawe nie jest to powtarzalne. Czasem działa wiele wiele dni a potem nagle "ciach" i już się nie połączy bez resetu.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

robgold wrote: Mon Nov 18, 2024 9:52 pm To nie wina sieci. Akurat siec mam pewną. Wszystko logowane, sprawdzane. Wygląda to tak jak by po "zagrzaniu" się PNW antena WiFi kompletnie traciła dopasowanie. Co ciekawe nie jest to powtarzalne. Czasem działa wiele wiele dni a potem nagle "ciach" i już się nie połączy bez resetu.
Mogę zaproponować, abyś przesłał do nas urządzenia. Spróbujemy zdiagnozować problem. Niestety nie jestem w stanie rozwiązać problemu na odległość.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
robgold

Obecnie ten PNW leży i czeka na "choinkę" po testuje go przez święta i jeśli dalej będzie mieć takie "fochy" to podeśle do Was.
Co ciekawe ten drugi jest podłączony do sieci i wygląda na to, że jak się "wygrzał" to mu przeszło.

Odpowiadając na pytania - nie nie robiłem żadnych zmian w sieci WiFi.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

robgold wrote: Mon Nov 25, 2024 1:04 pm Odpowiadając na pytania - nie nie robiłem żadnych zmian w sieci WiFi.
Na to akurat z reguły nie mamy wpływu ;).
Mamy sąsiadów, oni mają Wi-Fi. Przejeżdżające samochody, przechodzący ludzie - też często chodzi za nimi Wi-Fi.
Poza tym są inne sieci na tym samym paśmie co Wi-Fi: Bluetooth, ZigBee, Thread.
Do tego dochodzą jeszcze zagadnienia z propagacją sygnału - telefony są w różnych miejscach, przedmioty i meble czasem też przestawiamy.

Także zmiennych niezażnych od nas jest sporo.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL PNW-01”