Witam,
kupiłem SONOFF BASIC R2 z wgraną suplą, ale w konfiguracji nie ma soft wgranego modułu 1wire.
Zakładając dostawanie się do tego Sonoffa tylko po wifi - jak można osiągnąć dodanie samego modułu 1wire w Supli?
Da się dograć taki moduł tylko, czy trzeba wgrać cały soft z włączoną opcją 1wire i czy da się to zrobić poprzez wifi?
Ewentualnie - mam już pare sonoffów z wgranym 1wire. Czy da się zgrać cały firmware z takiego sonoffa z 1xwire i potem go wgrać - do tego mojego nowo zakupionego?
Ale chodzi mi tylko o rozwiązanie poprzez wifi - bo nie mam na razie możliwości podłączania się do supli przez konwerter do płytki.
Za wszelkie rady z odnośnikami do dokumentacji - będę niezmiernie wdzięczny.
Dziękuję i pozdrawiam,
Rafał
SONOFF BASIC R2 - dodanie 1wire lub skopiowanie innego sonoffa
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Wszystko zależy od tego, jaki masz tam soft wgrany obecnie.
Prawdopodobnie jest to GG ( https://gui-generic-builder.supla.io/ ) i go można aktualizować zdalnie przez Wi-Fi.
Natomiast pamiętaj, że Sonoff Basic to urządzenie pracujące na 230 V. Podłączanie tam czegokolwiek na niskie napięcie, co będzie poza obudową (np. termometry), może nie być bezpieczne (np. przy takiej konstrukcji urządzenia, producent mógł, ale nie musiał zapewniać odpowiedniej izolacji między układami na 230 V i na 3,3 V, bo fabrycznie tam nie ma niczego co by wystawało poza obudowę i groziło porażeniem prądem).
Robiąc tego typu przeróbki, bierzesz na siebie pełną odpowiedzialność za bezpieczne działanie tego urządzenia, włączając w to odpowiedzialność za szkody na majątku, zdrowi i życiu innych osób.
Poza tym w przypadku jakiejkolwiek awarii, dajesz drogę wyjścia do wykręcenia się od wypłacenia odszkodowania firmie ubezpieczeniowej.
Prawdopodobnie jest to GG ( https://gui-generic-builder.supla.io/ ) i go można aktualizować zdalnie przez Wi-Fi.
Natomiast pamiętaj, że Sonoff Basic to urządzenie pracujące na 230 V. Podłączanie tam czegokolwiek na niskie napięcie, co będzie poza obudową (np. termometry), może nie być bezpieczne (np. przy takiej konstrukcji urządzenia, producent mógł, ale nie musiał zapewniać odpowiedniej izolacji między układami na 230 V i na 3,3 V, bo fabrycznie tam nie ma niczego co by wystawało poza obudowę i groziło porażeniem prądem).
Robiąc tego typu przeróbki, bierzesz na siebie pełną odpowiedzialność za bezpieczne działanie tego urządzenia, włączając w to odpowiedzialność za szkody na majątku, zdrowi i życiu innych osób.
Poza tym w przypadku jakiejkolwiek awarii, dajesz drogę wyjścia do wykręcenia się od wypłacenia odszkodowania firmie ubezpieczeniowej.
Najlepsze suple dla Twojego domu