edit; Trochę kosztowne jest to rozwiązanie!
Supla SRW-01 + przycisk fizyczny
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Nie dokładnie to "narysowałeś": ROW ma być przed przyciskiem a nie za. Zresztą niekoniecznie to musi być ROW, mogą być tańsze alternatywy np Sonoff mini, Shelly itp itd. Wtedy na wyjściu można równolegle podłączyć dowolną ilość przycisków.RomanG wrote: Wed Nov 13, 2024 7:50 am Grafikiem na pewno nie jestem, ale ideę chyba przekazałem.
edit; Trochę kosztowne jest to rozwiązanie!![]()
W zasadzie ideowo to różnicy nie ma, ale dla bezpieczeństwadjalex wrote: Wed Nov 13, 2024 11:32 amNie dokładnie to "narysowałeś": ROW ma być przed przyciskiem a nie za. Zresztą niekoniecznie to musi być ROW, mogą być tańsze alternatywy np Sonoff mini, Shelly itp itd. Wtedy na wyjściu można równolegle podłączyć dowolną ilość przycisków.RomanG wrote: Wed Nov 13, 2024 7:50 am Grafikiem na pewno nie jestem, ale ideę chyba przekazałem.
edit; Trochę kosztowne jest to rozwiązanie!![]()
Z drugiej strony, to tak sobie myślę - jeżeli obwód jest kontrolowany przez "różnicówkę" - to nie lepiej mieć tę kontrolę na jak największym (najdłuższym) odcinku obwodu przed załączeniem?
...ale to szczegół!
ROW-01 ma tę przewagę (pomijam kwestię ceny), że "wychodzi" z niego styk beznapięciowy i dla większości jest bardziej przyjazny do podłączenia. W skrajnych przypadkach można go zasilić nawet z innej fazy.
Nie jestem jakimś specem, ale czytając pytania przypuszczam, że w niektórych przypadkach właściwsze jest podanie rozwiązania najprostszego i - przede wszystkim - bezpiecznego.
Być może teraz @stefanakord poprosi o wyjaśnienie rozwiązania z Sonoff-em.
-
stefanakord
Rozwiązań dużo dziękuję za wszystkie 
Mam wolnego ROW-01 i dlatego naciska m to rozwiązanie.
Zerknijcie na schemat czy dobrze myślę
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozwoliłem sobie zmienić Twój schemat.
Łącznik S2 otwierałby bramę według harmonogramu ustawionego na ROW-01 oraz po załączeniu ROW-01 łącznikiem S3 - poza harmonogramem (o ile potrzebny) W tym przypadku S3 powinien być dostępny tylko dla administratora.
Łącznik S1 zamykałby bramę zawsze.
Łącznik S4 (o ile potrzebny) otwierałby bramę zawsze, więc dostęp do niego musiałby mieć tylko administrator.
Można to zrobić inaczej - w zależności od żądanej funkcjonalności.
Gdyby "coś", to koledzy mnie zweryfikują.
edit;
S3 i S4 opcjonalnie według powyższych założeń. Posiadają taką samą funkcjonalność. Może ich nie być.
Zmieniłem też schemat, bo był błąd.
Łącznik S2 otwierałby bramę według harmonogramu ustawionego na ROW-01 oraz po załączeniu ROW-01 łącznikiem S3 - poza harmonogramem (o ile potrzebny) W tym przypadku S3 powinien być dostępny tylko dla administratora.
Łącznik S1 zamykałby bramę zawsze.
Łącznik S4 (o ile potrzebny) otwierałby bramę zawsze, więc dostęp do niego musiałby mieć tylko administrator.
Można to zrobić inaczej - w zależności od żądanej funkcjonalności.
Gdyby "coś", to koledzy mnie zweryfikują.
edit;
S3 i S4 opcjonalnie według powyższych założeń. Posiadają taką samą funkcjonalność. Może ich nie być.
Zmieniłem też schemat, bo był błąd.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by RomanG on Wed Nov 20, 2024 1:04 pm, edited 2 times in total.
-
djalex
Wg tego schematu efekt taki jakby ROW nie było wogóle tzn przycisk podłączony pod SRW i tak działałby cały czas. Pytanie po co przycisk podłączony pod ROW i kto miałby do niego dostęp? Następna kwestia to ta żeby faza trafiająca na IN w SRW była ta sama z której sam jest zasilany.stefanakord wrote: Mon Nov 18, 2024 8:48 am Rozwiązań dużo dziękuję za wszystkie
schemat_SRW-01_ROW-01.jpg
-
stefanakord
Poprawiłem schemat, żeby był bardziej zrozumiały i dodałem rozwiązanie kolegi RomanG z małą aktualizacją.
Myślę, że teraz wszystko jest poprawne i rozwiązanie będzie działać zgodnie z zamysłem.
Myślę, że teraz wszystko jest poprawne i rozwiązanie będzie działać zgodnie z zamysłem.
-
djalex
Źle, baaaaardzo źle. Kolega @RomanG bardzo dobrze ci to namalował. Przycisk z ograniczonym dostępem musi "iść" przez przekaźnik w ROW a nie być podłączonym do wejścia ROW bo wtedy będzie zawsze otwierał. Harmonogram ustawiony na ROW nie blokuje jego wejść!!!! Gdyby była tak funkcjonalność to miałby ją każdy moduł i nie potrzeba by tego obchodzić.
-
djalex
Powiem jeszcze więcej, przez takie podłączenie to uruchomiony przez harmonogram przekaźnik w ROW otworzyłby bramę.stefanakord wrote: Wed Nov 20, 2024 7:30 am Poprawiłem schemat, żeby był bardziej zrozumiały i dodałem rozwiązanie kolegi RomanG z małą aktualizacją.
schemat_SRW-01_ROW-01.jpg