Odłączenie pieca/pompy od FHC
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
W FHC nie da się odłączyć włącznika ciepła i pompy. FHC na to nie pozwala. Można conajwyżej ustawić inny włącznik (np. na HC), ale ten wbudowany nadal będzie działał.Beholder wrote: Tue Nov 19, 2024 8:23 am @klew jest coś na rzeczy bo u mnie na FHC nie mogę odłączyć przełącznika źródła ciepła. Zapisuję i pokazuje wyłączone, ponownie wchodzę w termostat na FHC i mam znowu ustawione.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Przydałby się jakiś komunikat w cloud albo brak możliwości ustawienia na "wyłączony".klew wrote: Tue Nov 19, 2024 8:47 am W FHC nie da się odłączyć włącznika ciepła i pompy. FHC na to nie pozwala. Można conajwyżej ustawić inny włącznik (np. na HC), ale ten wbudowany nadal będzie działał.
-
klew
Tutaj koszt takiej funkcji przewyższa potencjalne zyskiBeholder wrote: Tue Nov 19, 2024 1:33 pmPrzydałby się jakiś komunikat w cloud albo brak możliwości ustawienia na "wyłączony".klew wrote: Tue Nov 19, 2024 8:47 am W FHC nie da się odłączyć włącznika ciepła i pompy. FHC na to nie pozwala. Można conajwyżej ustawić inny włącznik (np. na HC), ale ten wbudowany nadal będzie działał.
Box koryguje takie ustawienie, jeśli ktoś przestawi na "wyłączony".
Dodatkowo w instrukcji FHC jest napisane:
"Zarówno dla wyjścia pieca, jak i pompy „włącznik” jest sterowany na zasadzie logicznej sumy reakcji użytkownika oraz działania algorytmu. Włączyć piec manualnie można zawsze(o ile nie przekraczamy temperatury zabezpieczenia), natomiast wyłączyć tylko kiedy algorytm grzewczy nie wymusza jego załączenia – sterowanie temperaturami dla stref 1-8."
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
A czy w wcześniejszej wersji nie było można odłączyć pompy i źródła od kanału ?klew wrote: Tue Nov 19, 2024 1:40 pm
Tutaj koszt takiej funkcji przewyższa potencjalne zyski. Są różne urządzenia z różnymi funkcjami i zachowaniem. Cloud to nie jest miejsce na dokumentowanie każdego wyjątku i zachownia.
"Zarówno dla wyjścia pieca, jak i pompy „włącznik” jest sterowany na zasadzie logicznej sumy reakcji użytkownika oraz działania algorytmu. Włączyć piec manualnie można zawsze(o ile nie przekraczamy temperatury zabezpieczenia), natomiast wyłączyć tylko kiedy algorytm grzewczy nie wymusza jego załączenia – sterowanie temperaturami dla stref 1-8."
Bo na 99% wydaje mi się iż tak szło zrobić co mi się bardzo spodobało bo nie każdy kanał musi wywalać np pompę
I już miałem to wykorzystać w następnej instalacji
-
klew
FHC nie ma takiej opcji. Niezależnie od tego co byśmy w Supli ustawili.cinas wrote: Tue Nov 19, 2024 2:34 pmA czy w wcześniejszej wersji nie było można odłączyć pompy i źródła od kanału ?klew wrote: Tue Nov 19, 2024 1:40 pm
Tutaj koszt takiej funkcji przewyższa potencjalne zyski. Są różne urządzenia z różnymi funkcjami i zachowaniem. Cloud to nie jest miejsce na dokumentowanie każdego wyjątku i zachownia.
Bo na 99% wydaje mi się iż tak szło zrobić co mi się bardzo spodobało bo nie każdy kanał musi wywalać np pompę
I już miałem to wykorzystać w następnej instalacji
Nie było tutaj żadnych zmian.
-
cinas
Pewnie
Z podłogówką
Mamy ustawioną temperaturę w pomieszczeniu 22' temperatura obniżania i 23' temperatura zamknięcia
Kanał 1 czujnik temperatury 1 temperatura 22' - tu uruchamiamy pompę i potrzeba grzania
Kanał 2 czujnik temperatury 1 temperatura 23' - tu mamy uruchomiamy tylko pompę i podłączony siłownik na rozdzielaczu do wyjścia kanału 2
Styk potrzeba grzania steruje drugim sterownikiem który obsługuje zawór 3d i jak mamy " potrzebę grzania " to zwór ustawi temperaturę czynnika np 26' a jak osiągnie pierwszy próg obniży temperaturę czynnik np o 3' dopiero osiągniecie drugiego progu zamknie nam głowicę na rozdzielaczu
Mam też identycznie zrobione z grzejnikami gdzie na zaworach grzejnikowych mam założone siłowniki od podłogówki na 24V - i tu działa jeszcze lepiej bo grzejniki szybciej reagują
Instalacja MIX grzejnik i podłogówka w jednym pomieszczeniu wtedy 1 temperatura uruchamia grzejnik i podłogę a druga temperatura tylko podłogę , a sygnały potrzeba grzania i pompa sterują odpowiedniki sterownikami od podłogówki i od grzejników
Mam tak zrobione ponieważ wolę instancję przewodową jest bardziej niezawodna nie ma ograniczeń odległości czy zakłóceń od bezprzewodowej
Z podłogówką
Mamy ustawioną temperaturę w pomieszczeniu 22' temperatura obniżania i 23' temperatura zamknięcia
Kanał 1 czujnik temperatury 1 temperatura 22' - tu uruchamiamy pompę i potrzeba grzania
Kanał 2 czujnik temperatury 1 temperatura 23' - tu mamy uruchomiamy tylko pompę i podłączony siłownik na rozdzielaczu do wyjścia kanału 2
Styk potrzeba grzania steruje drugim sterownikiem który obsługuje zawór 3d i jak mamy " potrzebę grzania " to zwór ustawi temperaturę czynnika np 26' a jak osiągnie pierwszy próg obniży temperaturę czynnik np o 3' dopiero osiągniecie drugiego progu zamknie nam głowicę na rozdzielaczu
Mam też identycznie zrobione z grzejnikami gdzie na zaworach grzejnikowych mam założone siłowniki od podłogówki na 24V - i tu działa jeszcze lepiej bo grzejniki szybciej reagują
Instalacja MIX grzejnik i podłogówka w jednym pomieszczeniu wtedy 1 temperatura uruchamia grzejnik i podłogę a druga temperatura tylko podłogę , a sygnały potrzeba grzania i pompa sterują odpowiedniki sterownikami od podłogówki i od grzejników
Mam tak zrobione ponieważ wolę instancję przewodową jest bardziej niezawodna nie ma ograniczeń odległości czy zakłóceń od bezprzewodowej
-
klew
Dość skomplikowane
Na razie nie planujemy rozbudować możliowści FHC o wyłącznie tego automatycznego sterowania.
Temat do rozważenia, jeśli prośba o taką funkcję będzie się powtarzać od innych osób.
Ewentualne obejście tego problemu można zrobić montując 2xHC i na nich sterować pompą/zaworem/piecem. Ale to bezprzewodowo
-
cinas
Wiem iż obejść można na kilka sposobów
np
Połączenie do każdego wyjścia na siłownik mostka prostowniczego ( które ma być inaczej sterowne ) i mostkujemy wyjścia z mostków prostowniczych i zapinamy przekaźnik 230V prądu stałego
Podłączamy transoptory na 230V do wyjścia ...
Ale aby wykorzystać potencjał FHC na maxa fajnie by było sterować wyjściem pompy i grzania
np
Połączenie do każdego wyjścia na siłownik mostka prostowniczego ( które ma być inaczej sterowne ) i mostkujemy wyjścia z mostków prostowniczych i zapinamy przekaźnik 230V prądu stałego
Podłączamy transoptory na 230V do wyjścia ...
Ale aby wykorzystać potencjał FHC na maxa fajnie by było sterować wyjściem pompy i grzania