Skromnymi, ponieważ używam póki co:
– Boxa
– jednego zaworu
– jednego wewnętrznego czujnika temperatury
Przez 6 lat używałem systemu Danfoss Link (głowice + sterownik Link CC, powieszony na ścianie). Jest to zatem jakieś porównanie.
Pierwsze odczucie, takiego typowego "build quality" jest zdecydowanie na rzecz Danfossa. Po prostu wygląda to lepiej. Niemniej to tylko wizualia i nijak mają się do działania całości. Danfoss ma też dużo cichszy siłownik/silniczek.
Nie jest też tak, że AURATON–owy jest bardzo głośny. Jest głośniejszy, ale po jednym dniu używania – zacząłem dostrzegać plusy – wiem, że coś się dzieje i głowica reguluje zawór. Auraton wygrywa zdecydowanie lepszym sposobem montażu na zaworze. To, co zrobił lata temu Danfoss, to nieśmieszny żart. Auraton zrobił to zdecydowanie lepiej, projektując blokujący pierścień. Mam nadzieję, że ten plastik wytrzyma odpowiednio długo. Nie wiem jaka jest przewidziana liczba cykli zablokowania głowicy na zaworze, ale też nie robi się tego codziennie.
W przypadku Danfossa, nie miałem zewnętrznego czujnika temperatury i bazowałem tylko na tym, wbudowanym w głowicę. Nie działało to dobrze, nie było też źle… można powiedzieć, że było średnio (pozdrawiam fanów Kapitana Bomby). Porównując to do głowicy AURATON–a – jest tak samo średnio. Wbudowany czujnik, po prostu nie jest w stanie zebrać właściwej temperatury pomieszczenia, bo jest zbyt blisko źródła ciepła (grzejnika). Myślę, że używanie tych głowic, bez dodatkowego czujnika temperatury mija się z celem. Dodatkowy czujnik jest must-have.
Warto dodać, że dodanie zewnętrznego czujnika temperatury do głowicy sprawia, że zaczyna to działać idealnie. Nareszcie mam w pokoju taką temperaturę, jaką ustawię. Wiem, że dla wielu nie ma się czym podniecać, ale jeśli przez 6 lat używałem Danfossa, nie mając takiego czujnika – uwierzcie – mam się z czego cieszyć.
Sam proces instalacji Boxa do istniejącego u mnie clouda, przebiegł całkowicie bezproblemowo. Dosłownie kilka minut i Box z głowicą już działał.
Miałem drobny problem ze sparowaniem wewnętrznego czujnika temperatury, ale z mojej winy, bo zbyt długo trzymałem przycisk z tyłu obudowy. Instrukcja nie wspominała ile sekund. Warto poprawić w kolejnej rewizji.
Obsługa AURATON w cloud bardzo prosta i intuicyjna, choć nad jedną rzeczą zastanawiałem się długo.
Mianowicie brakuje tutaj tooltipa:

Dopiero na drugi dzień domyśliłem się, że jest to procent otwarcia zaworu. Może warto dodać taki tooltip?
Myślę, że może być więcej takich pytań od innych użytkowników.
Wyżej ikonka kalendarza i płomienia mają tooltipy, co jest intuicyjne.
Mam też uwagę do edycji harmonogramu ogrzewania. Być może jest to już poprawione/zgłoszone:

Nie widać jaki mam obecnie dzień. Widać to w aplikacji na iOS, ale w cloud na WWW niestety nie.
Proponuję bieżący dzień oznaczyć boldem.
To samo dotyczy edycji danego bloku czasowego. Oznaczyłem przykładowo 12:00 - 12:59. Zdecydowanie pomogłoby oznaczenie bieżącego rzędu godzinowego, pod kursorem, np. boldem. W tym sensie, aby godzina 12:00 - 12:59 była pogrubiona, jeśli kursor znajduje się aktualnie w tym rzędzie.
Zapytam jeszcze, czy moglibyście dodać do przyszłego FW zewnętrznego czujnika temperatury, możliwość ustawienia interwału odczytu? Obecnie jest 10 minut. Gdyby dało się ustawić na 5 minut, to rozumiem, że bateria wytrzyma dwukrotnie krócej, ale to i tak da nam długi czas działania czujnika. Może są oprócz mnie inni użytkownicy, dla których 10 minut to trochę długi interwał?
A na koniec powiem – serdecznie dziękuję ekipie AURATON i Supla. Panowie – kawał fenomenalnej roboty! Oby tak dalej.