FHC z pompą ciepła Saunier Duval - jak podłączyć?

Soki6

Cześć, chciałbym zapytać jak najlepiej rozwiązać połączenie FHC z pompą ciepła? Mam pompę Saunier Duval i do niej dedykowany panel sterujący, na którym ustalam harmonogram i zadaję temperaturę pomieszczenia. Panel jest jeden umieszczony na parterze, w domu są dwie kondygnacje z ogrzewaniem podłogowym. Listwę FHC umieściłem na piętrze i zawory Vela póki co również tylko na piętrze. Pompą obiegową od pompy steruje panel od pompy ciepła uwzględniając krzywe grzewcze (nie ma innego wyjścia). Oznacza to, że mogę sobie sterować ogrzewaniem na piętrze, ale tylko w granicach tego co uruchomi sterownik pompy na parterze, czyli tak naprawdę tylko ograniczać za wysoką temp. na piętrze, ale jak jest za niska to nie dogrzeję bo Auraton mi nie uruchomi grzania na pompie. Teoretycznie pompa ma dwa niezależne obwody, ale drugi jest wykorzystany do pompy obiegowej ciepłej wody…
Czy da się to zrobić lepiej nie ingerując w sterownik pompy? Czy zastosowanie czujnika temperatury mierzącego temperaturę na rurze wody coś może pomóc? Jaki to powinien być czujnik?
Mam nadzieję, że nie brzmi to zbyt zawile. 😅
Czy w planach jest możliwość integracji termometrów Supla? Kupiłem THW i się okazało, że nie można go wykorzystać. :)
FHC mam zamontowane na piętrze i chciałbym do niego podłączyć również zawory Vela na parterze, czy jest ograniczenie w długościach przewodów do zaworów? Jaki przekrój przewodu zastosować do tego?
Czy zawory Vela mogą pracować na częściowym otwarciu? Zauważyłem tylko stany całkowicie otwarte albo zamknięte. Czy będzie możliwość ręcznego ustawienia stanu, np. otwarcie zaworu na 18%…
flowerek

zawory są 0/100.
nie wiem jaką masz pompę.
ja męcze teraz podobny temat z pompą SD Ha5-5 stb z buforem 200l. - to taka "lodówka" w pomieszczeniu kotłowi w której jest pompa i bufor.
Wsparcie Saunier Duval podpowiedziało, ze na płycie głownej pompy jest styk S20 w którym jest zworka. Należy ja wyjąć i podpiąć do styku bezpotencjałowego "żródło ciepła" w systemie sterowania strefowego.
Działa to jak styk termostatu pokojowego w kotle gazowym, czyli daje pompie info że jest/nie ma zapotrzebowania na ciepło. Pompa na tej postawie włącza/wyłącza pompę obiegową czynnika grzewczego oraz decyduje o tym czy ładować/nie bufor - w szczególności czy używac grzałek.
Jeszcze tego nie podłączyłem bo mam przypadek gdzie pompa jest na gwarancji (więc ja nie moge) a autoryzowany lokalny serwis pomp Saunier Duval "nie realizuje " takiej usługi integtracji z systemem sterowania strefowego (w praktyce podłączenie kabelka :D )
Odesłali mnie do doradcy technicznego na rejon...a ten na feriach...
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)

Return to “AURATON Multizone Controller / Floor Heating Controller”