Auraton - Porady Waldka z technicznego
-
[email protected]
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 18 times
Zgodnie z Waszymi sugestiami od czwartku dorzucamy do Boxów taki zbiór porad. Co o tym myślicie? Czy coś jeszcze byście dodali? 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Bardzo fajne. Zastanawiam się tylko, czy nie dodać wersję opisu dla ogrzewania grzejnikowego ale dla użytkowników ogrzewanych z miejskiej sieci ciepłowniczej. Bo teraz ktoś może pomyśleć, że taki zestaw nie nadaje się do mieszkań w blokach.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
QLQ
Też uważam jak Robert , że bardzo fajny poradnik i podzielam jego zdanie. Bo faktycznie laik może odnieść wrażenie, że nie nadaje się do mieszkania w bloku.
Plus do tego przejściówka do glowicy tego typu do Waszej smart.
U nas w Koszalinie jedna z największych spółdzielni co najmniej w 10 blokach 10cio piętrowych używa tych głowic....ja musiałem się naszukać, poprzerabiać aby głowicę założyć na grzejnik
.
U nas w Koszalinie jedna z największych spółdzielni co najmniej w 10 blokach 10cio piętrowych używa tych głowic....ja musiałem się naszukać, poprzerabiać aby głowicę założyć na grzejnik
.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
[email protected]
Proszę wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. Czy w takim przypadku, gdy ktoś mieszka w bloku i pozyskuje ciepło do grzejników z jakiejś centralnej kotłowni to po prostu nie ustawia w ogóle „Włącznika źródła ciepła lub chłodu”..?QLQ wrote: Sat Nov 23, 2024 7:07 pm Też uważam jak Robert , że bardzo fajny poradnik i podzielam jego zdanie. Bo faktycznie laik może odnieść wrażenie, że nie nadaje się do mieszkania w bloku.
.
20241123_200247.jpg
Czy Twoja głowica to typ Danfoss RTD-N? Jaką przejściówkę zastosowałeś, że głowica się skalibrowała i pracuje poprawnie?
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Dokładnie tak. Ale też nie potrzebuje posiadać sterownika urządzenia grzewczego, bo nie ma czym sterować. A w takim przypadku instrukcja może być myląca.[email protected] wrote: Sat Nov 23, 2024 8:01 pm Proszę wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. Czy w takim przypadku, gdy ktoś mieszka w bloku i pozyskuje ciepło do grzejników z jakiejś centralnej kotłowni to po prostu nie ustawia w ogóle „Włącznika źródła ciepła lub chłodu”..?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
QLQ
Taką przerobioną, bo te redukcje doRTD-N mają jeszcze 2mm "luzu" i głowica się nie kalibruje...po prostu piszczy po założeniu obudowy, że się nie skalibrowała.[email protected] wrote: Sat Nov 23, 2024 8:01 pmProszę wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. Czy w takim przypadku, gdy ktoś mieszka w bloku i pozyskuje ciepło do grzejników z jakiejś centralnej kotłowni to po prostu nie ustawia w ogóle „Włącznika źródła ciepła lub chłodu”..?QLQ wrote: Sat Nov 23, 2024 7:07 pm Też uważam jak Robert , że bardzo fajny poradnik i podzielam jego zdanie. Bo faktycznie laik może odnieść wrażenie, że nie nadaje się do mieszkania w bloku.
.
20241123_200247.jpg
Czy Twoja głowica to typ Danfoss RTD-N? Jaką przejściówkę zastosowałeś, że głowica się skalibrowała i pracuje poprawnie?
.
RTD-N? ""Czy Twoja głowica to typ Danfoss
Yyy nie wiem ale przejściówki do RTD-N są nieużyteczne w moim przypadku
.
.. a co mam MEC ustawić? A tak w ogóle to gdzie jest takie ustawienie żrodla jak piszesz?Czy w takim przypadku, gdy ktoś mieszka w bloku i pozyskuje ciepło do grzejników z jakiejś centralnej kotłowni to po prostu nie ustawia w ogóle „Włącznika źródła ciepła lub chłodu”..?
-
[email protected]
No i właśnie po to jest ta ulotka, o której mowa, żeby nie trzeba było mówić każdemu, gdzie takie coś jest.QLQ wrote: Sat Nov 23, 2024 8:33 pmTaką przerobioną, bo te redukcje doRTD-N mają jeszcze 2mm "luzu" i głowica się nie kalibruje...po prostu piszczy po założeniu obudowy, że się nie skalibrowała.[email protected] wrote: Sat Nov 23, 2024 8:01 pmProszę wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. Czy w takim przypadku, gdy ktoś mieszka w bloku i pozyskuje ciepło do grzejników z jakiejś centralnej kotłowni to po prostu nie ustawia w ogóle „Włącznika źródła ciepła lub chłodu”..?QLQ wrote: Sat Nov 23, 2024 7:07 pm Też uważam jak Robert , że bardzo fajny poradnik i podzielam jego zdanie. Bo faktycznie laik może odnieść wrażenie, że nie nadaje się do mieszkania w bloku.
.
20241123_200247.jpg
.RTD-N? ""Czy Twoja głowica to typ Danfoss
... a co mam MEC ustawić? A tak w ogóle to gdzie jest takie ustawienie żrodla jak piszesz?Czy w takim przypadku, gdy ktoś mieszka w bloku i pozyskuje ciepło do grzejników z jakiejś centralnej kotłowni to po prostu nie ustawia w ogóle „Włącznika źródła ciepła lub chłodu”..?
-
QLQ
Hmmm.[email protected] wrote: Sat Nov 23, 2024 9:05 pmNo i właśnie po to jest ta ulotka, o której mowa, żeby nie trzeba było mówić każdemu, gdzie takie coś jest.QLQ wrote: Sat Nov 23, 2024 8:33 pmTaką przerobioną, bo te redukcje doRTD-N mają jeszcze 2mm "luzu" i głowica się nie kalibruje...po prostu piszczy po założeniu obudowy, że się nie skalibrowała.[email protected] wrote: Sat Nov 23, 2024 8:01 pm
Proszę wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. Czy w takim przypadku, gdy ktoś mieszka w bloku i pozyskuje ciepło do grzejników z jakiejś centralnej kotłowni to po prostu nie ustawia w ogóle „Włącznika źródła ciepła lub chłodu”..?
.RTD-N? ""Czy Twoja głowica to typ Danfoss
... a co mam MEC ustawić? A tak w ogóle to gdzie jest takie ustawienie żrodla jak piszesz?Czy w takim przypadku, gdy ktoś mieszka w bloku i pozyskuje ciepło do grzejników z jakiejś centralnej kotłowni to po prostu nie ustawia w ogóle „Włącznika źródła ciepła lub chłodu”..?![]()
Jakoś się nie da wg opisu Władka:
. .
Opis Wladka się trochę nie zgadza z tym co mam w Cloud w glowicy sterowanej zewnętrznym termometrem...
.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
To mi wygląda na starszą wersję Clouda. Prywatny serwer?QLQ wrote: Sat Nov 23, 2024 9:48 pm Opis Wladka się trochę nie zgadza z tym co mam w Cloud w glowicy sterowanej zewnętrznym termometrem...
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
QLQ
No tak...Wasz prywatny svr5
Edit @klew: wysłałem dane prv