Obsługa warunków kanału termostatu

uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Czy w będzie można stosować warunki dla kanału termostaty?
Warunek dotyczy kilku kanałów, jeżeli którykolwiek włączony to przekaźnik włączony, jeżeli wszystkie wyłączone przekaźnik wyłączony. Może da się uzyskać taki efekt w inny sposób?
Duch__
Been thanked: 6 times

Na jakim module chcesz to zrobić? Ja to opracowałem sprzętowo do wysterowania do pieca.
uchnast.michal

Duch__ wrote: Tue Nov 12, 2024 3:58 pm Na jakim module chcesz to zrobić? Ja to opracowałem sprzętowo do wysterowania do pieca.
Chciałem zastąpić obecną płytkę es8266 pracująca pod kontrolą termostatów supla scripts
Kupiłem Esp32 z 8 przekaźnikami. Termostat samodzielnie działa super ale wiem jak zrobić by włączać piec gdy którykolwiek z termostatów załącza się w tryb grzania.

https://a.aliexpress.com/_EJhVYQz

Klew wspominał, że planowana jest jest obsługa drugiego przekaźnika dla kanału termostatu ale chłopaki mają tyle pracy...
Duch__

Ja u siebie zrealizowałem za pomocą diod 1n4007. Dowolny kanał działa, to załącza przekaźnik od pieca.
IMG20241112181049.jpg
IMG20241108193513.jpg
Sprzętowo moim zdaniem pewniejsze. Programowo może się wysypać i piec się załączy nie otwierając obwodów.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
uchnast.michal

Duch__ wrote: Tue Nov 12, 2024 5:12 pm Ja u siebie zrealizowałem za pomocą diod 1n4007. Dowolny kanał działa, to załącza przekaźnik od pieca
Ciekawe!
Dzięki za info. Fajnie to wymyśliłeś, proste a skuteczne:)

Edit
Po głębszym zastanowieniu, takie rozwiązanie nie zmieni stanu kanału.
Mam dwa wirtualne przekaźniki Temp. wewn. i Temp. zewn. Jeżeli oba są włączone to dopiero wtedy włącza się piec. Temp. wewn. to alternatywa termostatów w pomieszczeniach, Temp. zewn. to termostat dla temperatur na zewnątrz. Mam ustawione, że gdy temp. zwen. wyższa niż 10st. to piec nie włącza się nawet gdy wewnątrz jest chłodniej. Wiem, że uzależnienie od Internetu nie jest dobrym rozwiązaniem ale mam innej możliwości z uwagi na odległość pieca od listwy i brak jakichkolwiek okablowania:/ Osobny moduł w piecu reaguje z zależności od tego co jest w sterowniku listwy.
Edit 2
Znalazłem. W supla srcipts by dodać warunki dla termostatu należy podać np. state(xxxxx).heating, tak jak action w mqtt.
Edit 3
Wyzwalacz działa ale nie zmienia stanu dla zadanego kanału:( Powiadomień Pushover też nie wysyła. Ciekawe dlaczego?!
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Duch__ wrote: Tue Nov 12, 2024 5:12 pm Ja u siebie zrealizowałem za pomocą diod 1n4007. Dowolny kanał działa, to załącza przekaźnik od pieca.

Sprzętowo moim zdaniem pewniejsze. Programowo może się wysypać i piec się załączy nie otwierając obwodów.
Jak wysterujesz tymi diodami kanał input ( może być równolegle z przekaźnikiem ) na wemosie a opcjonalnie to wejście aktywuje wyjście i uruchomi przekaźnik to masz w supli stan pompy :)
Duch__

Stan pompy otrzymuję zdalnie przez UDP. Dodatkowo steruje ją przez sygnał PWM z pominięciem internetu / serwera supla. Jeśli pompa nie ruszy to piec się nie załączy. Wszystko w sieci lokalnej z zabezpieczeniami na wypadek braku wifi.
fracz
Has thanked: 4 times

uchnast.michal wrote: Tue Nov 12, 2024 9:03 pm Edit 2
Znalazłem. W supla srcipts by dodać warunki dla termostatu należy podać np. state(xxxxx).heating, tak jak action w mqtt.
Edit 3
Wyzwalacz działa ale nie zmienia stanu dla zadanego kanału:( Powiadomień Pushover też nie wysyła. Ciekawe dlaczego?!
Znalazłeś super :) Samorozwijające się narzędzie. state(xxx).heating lub state(xxx).cooling pokażą czy termostat działa czy nie. Natomiast potem automat nie wychwytuje zmian, ponieważ skrypty nie "znają" jeszcze tej funkcji urządzenia. Sprawdzę możliwość dodania jest w skryptach i dam znać.
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

No i to fajnie też za tym czekam.
Już pisałem o braku obsługi termostatu jakiś czas temu.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
fracz
Has thanked: 4 times

Wsparcie dodane, na dniach powinno być zaktualizowane na scripts.supla.io

https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... tag/v4.5.8

Return to “SUPLA Scripts”