supla-device 24.11.03 (oraz 24.11.04)

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Maciek663 wrote: Tue Nov 26, 2024 5:44 am
klew wrote: Mon Nov 25, 2024 9:45 pm
Duch__ wrote: Mon Nov 25, 2024 7:41 pm Jak rozumieć działanie nadrzędnego termostatu?
To jest forma grupowania termostatów - w sensie sterowania nastawami.
Do termostatu można przypisać "termostat nadrzędny". Ogólnie kilka termostatów może mieć jeden "nadrzędny".
Ten "nadrzędny" będzie używany do ustawiania nastawy temperatury i trybu pracy do podrzędnych. Także nastawa będzie wspólna, a także programy tygodniowe i tryb (on/off, ręczny, program).
Dodatkowo w apce widać na liście tylko termostat nadrzędny. Pozostałe są widoczne w "liście" wewnątrz termostatu nadrzędnego.
Czyli jak dobrze rozumiem termostat nadrzędny nie używa swojego termometru i nie wystawia wyjścia tylko przekazuje "nastawy" do podrzędnych które już indywidualnie sterują "strefami" w zależności od temperatur? Czy są jakieś zależności, że np. termostat nadrzędny steruje też wyjściem jeśli przykładowo przynajmniej jeden podrzędny "grzeje"?
Każdy termostat sam steruje swoim wyjściem niezależnie.
Ta funkcja ustawia tylko nastawy.

Wspólne załączanie wyjścia można zrobić dodając kanał relay z funkcją włącznika pieca lub pompy
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Ok, rozumiem.
To fajnie by było jakby w przyszłości można ustawić "korektę nastawy" w Cloud dla termostatów podrzędnych, często jest tak, że w np. w łazience chcemy grzać o 2 st wyżej niż w pozostałych pomieszczeniach.
Wspólne załączanie wyjścia można zrobić dodając kanał relay z funkcją włącznika pieca lub pompy
W GG już można czy tylko supla-dev?
klew

Maciek663 wrote: Tue Nov 26, 2024 6:19 am
Ok, rozumiem.
To fajnie by było jakby w przyszłości można ustawić "korektę nastawy" w Cloud dla termostatów podrzędnych, często jest tak, że w np. w łazience chcemy grzać o 2 st wyżej niż w pozostałych pomieszczeniach.
W GG już można czy tylko supla-dev?
Chyba powinno się dać. Te funkcje są już jakiś czas dostępne.
Jedyne ograniczenie jest takie, że termostaty i przekaźniki muszą być na tym samym urządzeniu w Supli
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Ok, dziękuję!
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Nowa biblioteka chyba jeszcze nieaktywna w Arduino. Trzeba ręcznie wrzucić
YoMan

Ja dziękuję za to:
SuplaDevice & StatusLed: Dodano obsługę identyfikacji urządzenia calcfg. Urządzenie wykona 3 szybkie mignięcia powtórzone 5 razy jako sekwencję identyfikacyjną.

Dzieki temu jesli w skrzynce mam 4 urządzenia - to bede wiedział wiecej. Czasami nie warto pompować jednego urządzenia w dodatki - lepiej wrzucić do drugiego obok np. czytanie falownika - zawsze update można zrobić selektywnie.

Daj przykład proszę @Klew jak to wykorzystaĆ.
klew

Fryga wrote: Thu Nov 28, 2024 1:30 pm Ja dziękuję za to:
SuplaDevice & StatusLed: Dodano obsługę identyfikacji urządzenia calcfg. Urządzenie wykona 3 szybkie mignięcia powtórzone 5 razy jako sekwencję identyfikacyjną.

Dzieki temu jesli w skrzynce mam 4 urządzenia - to bede wiedział wiecej. Czasami nie warto pompować jednego urządzenia w dodatki - lepiej wrzucić do drugiego obok np. czytanie falownika - zawsze update można zrobić selektywnie.

Jeśli w programie masz dodane "Supla::StatusLed", to nic więcej nie musisz robić.
Po aktualizacji, w Cloud - przy urządzeniu, pojawi się przycisk "identyfikuj urządzenie". Jak klikniesz, to urządzenie pomiga sobie diodą.
SOYER
Been thanked: 2 times

klew wrote: Thu Nov 28, 2024 1:57 pm
Fryga wrote: Thu Nov 28, 2024 1:30 pm Ja dziękuję za to:

Jeśli w programie masz dodane "Supla::StatusLed", to nic więcej nie musisz robić.
Po aktualizacji, w Cloud - przy urządzeniu, pojawi się przycisk "identyfikuj urządzenie". Jak klikniesz, to urządzenie pomiga sobie diodą.
👍Fajne
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

YoMan wrote: Wed Nov 27, 2024 10:52 pm Nowa biblioteka chyba jeszcze nieaktywna w Arduino. Trzeba ręcznie wrzucić
U mnie bez problemu poszła aktualizacja z menadżera bibliotek.
SD-21_11_4.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Robert Błaszczak wrote: Thu Nov 28, 2024 7:24 pm
YoMan wrote: Wed Nov 27, 2024 10:52 pm Nowa biblioteka chyba jeszcze nieaktywna w Arduino. Trzeba ręcznie wrzucić
U mnie bez problemu poszła aktualizacja z menadżera bibliotek.

SD-21_11_4.png
czyli dzisiaj została wrzucona :)
YoMan

Return to “supla-dev”