Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

klew

greg_p wrote: Fri Nov 29, 2024 10:59 am Witam wszystkich, na forum znalazłem wiele cennych porad, które wdrożyłem w życie i za to dziękuję, aktualnie mam do rozwiązania jeden problem, jednym ze sposobów jest warunkowanie na podstawie wartości prądu lub w ostateczności na podstawie mocy elektrycznej, czy jest coś takiego w supli?, np. coś w rodzaju: state(xxxx).phases[0].current?
Są takie warunki w "SUPLA Scripts".
Natomiast od jakiegoś czasu Supla Cloud natywnie wspiera Reakcje, które możesz ustawić na prąd, moc itd.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
Pietras81

greg_p wrote: Fri Nov 29, 2024 10:59 am Witam wszystkich, na forum znalazłem wiele cennych porad, które wdrożyłem w życie i za to dziękuję, aktualnie mam do rozwiązania jeden problem, jednym ze sposobów jest warunkowanie na podstawie wartości prądu lub w ostateczności na podstawie mocy elektrycznej, czy jest coś takiego w supli?, np. coś w rodzaju: state(xxxx).phases[0].current?
Pytanie na jakich urządzeniach chcesz warunkować ?? Np. mając Mew-01 można dowolny przekaźnik załączyć na zasadzie reakcji uzależnionej od odczytu z licznika.
https://pietras-81.aqi.eco/
greg_p

W grę wchodzi licznik z przekaźnikiem z podłączeniem bezpośrednim i drugi licznik (nie musi być przekaźnika), ale z przekładnikiem. Na razie robię wstępne rozeznanie co na czym można zrobić, co da się „osuplować”, czy taki warunek jest w skryptach, jakie są koszty, Itd. Urządzenia: jakiś Sonoff POW, Sonoff Basic + PZEM-004T V3, może coś od Zamela.
Chodzi o coś takiego (zapisać w skryptach i żeby działało):
Włączenie:
Scena 1:
{{Prąd_1 -0,1 =< Prąd_2}} – po … sekundach wykonaj scenę 2;
Scena 2:
{{Prąd_1 -0,1 =< Prąd_2}} – załącz przekaźnik;

Wyłączenie:
Scena 3:
{{Prąd_1 -0,1 > Prąd_2}} – po … sekundach wykonaj scenę 3;
Scena 4:
{{Prąd_1 -0,1 > Prąd_2}} – wyłącz przekaźnik.

Zamiast prądu może być moc.
YoMan

greg_p wrote: Fri Nov 29, 2024 1:45 pm W grę wchodzi licznik z przekaźnikiem z podłączeniem bezpośrednim i drugi licznik (nie musi być przekaźnika), ale z przekładnikiem. Na razie robię wstępne rozeznanie co na czym można zrobić, co da się „osuplować”, czy taki warunek jest w skryptach, jakie są koszty, Itd. Urządzenia: jakiś Sonoff POW, Sonoff Basic + PZEM-004T V3, może coś od Zamela.
Chodzi o coś takiego (zapisać w skryptach i żeby działało):
Włączenie:
Scena 1:
{{Prąd_1 -0,1 =< Prąd_2}} – po … sekundach wykonaj scenę 2;
Scena 2:
{{Prąd_1 -0,1 =< Prąd_2}} – załącz przekaźnik;

Wyłączenie:
Scena 3:
{{Prąd_1 -0,1 > Prąd_2}} – po … sekundach wykonaj scenę 3;
Scena 4:
{{Prąd_1 -0,1 > Prąd_2}} – wyłącz przekaźnik.

Zamiast prądu może być moc.
Co do zasady zrobisz to, a nawet prościej ponieważ bez mnożenia scen.
Scena 1:
{{Prąd_1 -0,1 =< Prąd_2}} – po … sekundach załącz przekaźnik
Taką scenę stworzysz w skryptach jak i natywnie w reakcjach w Cloud . Osobiście polecałbym reakcje w Cloud. Scripts powstały dawno temu, kiedy nie było reakcji i obecnie jedynym uzasadnieniem dla ich stosowania jest sytuacja, kiedy potrzebujesz wykonanie danej sceny uzależnić od jakiegoś warunku.
Co do szczegółów to na zamelu na pewno będzie działać.
YoMan

Zaplanowałem po dwie sceny, jedna sprawdza warunek, jeśli spełniony, odpala po zadanym czasie drugą, druga sprawdza to samo jeśli spełniony wykonuje akcje, dałem też -100mA, to wszystko jako quasi histereza, żeby przy krótkotrwałych wahaniach natężenia prądu, w granicznych zakresach nie przełączało zbyt często. Reakcji jeszcze nie używałem, ale z tego co widzę nie będzie problemu, najważniejsze, żeby było z czego odczytać. Także, dzięki wszystkim za zabranie głosu, jak coś "spłodzę" będę referował, albo dalej dopytywał. :?:
YoMan

greg_p wrote: Fri Nov 29, 2024 6:12 pm Zaplanowałem po dwie sceny, jedna sprawdza warunek, jeśli spełniony, odpala po zadanym czasie drugą, druga sprawdza to samo jeśli spełniony wykonuje akcje, dałem też -100mA, to wszystko jako quasi histereza, żeby przy krótkotrwałych wahaniach natężenia prądu, w granicznych zakresach nie przełączało zbyt często. Reakcji jeszcze nie używałem, ale z tego co widzę nie będzie problemu, najważniejsze, żeby było z czego odczytać. Także, dzięki wszystkim za zabranie głosu, jak coś "spłodzę" będę referował, albo dalej dopytywał. :?:
Można tak lub inne podejscie: Scena odpala się z opóźnieniem po przekroczeniu warunku natomiast druga Scena przerywa wykonanie tej pierwszej jeżeli warunek przestanie być spełniany. Wybor w zasadzie należy do Ciebie, nie potrafię wskazać żadnych argumentów na którąkolwiek stronę
YoMan

Return to “SUPLA Scripts”