Obsługa warunków kanału termostatu
-
A czy oprócz sprawdzenia czy termostat grzeje {{state(ID).heating}} można sprawdzić czy jest on włączony czy wyłączony?
Niespełniony automatyk.
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
-
Zauważyłem pewną "niedogodność". Chyba każda zmiana odczytywaniej temperatury raportowania jest jako zmiana stanu termostatu, przez co historia kanałów jest zasypana kanałami termostatów, pomimo, że nie nie zmieniał trybu.
-
Bardzo ciekawy wątek. Wprawdzie ja nie steruję u mnie obiegami grzania przez suplę, ale podobne zagadnienie mam w sterowaniu pompą w studni podpiętą do zraszaczy. Ponadto część obwodów nawadniania kropelkowego (z wody czystej) mam podpięte nie do pompy a do sieci wodociągowej. Też wszystko na jednym sterowniku 8 kanałów od SmartBOB'a. (opiszę projekt w przyszłym roku jak skończę).
Rozwiązałem to tak (przynajmniej na razie), że każde podlewanie uruchamiam przez złożoną scenę. Dla zraszaczy scena zarządza również zasilaniem pompy. Ponadto pompę załączam później niż zawór pierwszego zraszacza i wyłączam wcześniej niż zawór ostatniego zraszacza, żeby nie zamykać 6 barów w instalacji rozdzielaczy.
Pozdrawiam
Rozwiązałem to tak (przynajmniej na razie), że każde podlewanie uruchamiam przez złożoną scenę. Dla zraszaczy scena zarządza również zasilaniem pompy. Ponadto pompę załączam później niż zawór pierwszego zraszacza i wyłączam wcześniej niż zawór ostatniego zraszacza, żeby nie zamykać 6 barów w instalacji rozdzielaczy.
Pozdrawiam
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, 4xROW-02, ROW-01
SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, 4xROW-02, ROW-01
SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20