Nawodnienie z elektrozaworem master

driver85

Dziś przyszedł czas na mój problem ze sterowaniem nawodnieniem.
To już ostatni element mojej rodziny supli od oświetlenia poprzez rolety, bramy, sceny i teraz nawodnienie.
Posiadam instalację 4 sekcyjna ale ma ona przed sobą tak zwany zawór master który najpierw musi się otworzyć by woda poszła na daną sekcję.

Mam sterownik sonof 4chpro w fazie końcowego podłączania, niestety brakuje mi pomysłu jak poradzić sobie właśnie z tym elektrozaworem master.
Sterownik ma możliwość podpięcia 4 sekcji a 5 element jest elektrozawór master.

Będę wdzięczny za pomoc, dużo kosztowało mnie to pracy i na końcówce nie chcę się poddać.

Docelowo chcę żeby:

- podlewanie było by zależne od pogodny zczytywanej z internetu z mojej lokalizacji z prędkością wiatru i ilością opadów.
- załączanie 5 minuty sekcja przerwa 2 minuty i kolejna sekcja i tak 3 razy.

czekam na pomoc z Waszej strony oby nie do wiosny :)

ps. row 01 który jest widoczny na zdjęciu odpowiada za linie kroplującą która jest z innego zasilania wodnego.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Firmware do Sonoff masz tu viewtopic.php?p=123286#p123286
Tylko trzeba zrobić sterowanie głównego zaworu lub go wywalić.
Sterowanie można zrobić na dwa sposoby.
Do każdego wyjścia podpinasz główny zawór przez diodę (może ktoś podpowie jaki model}.
Zakładasz dodatkowy moduł do sterowania głównego zaworu i robisz dwie sceny w Supla script. Jedna załącza główny zawór jeśli któraś sekcja jest otwarta. Druga jeśli wszystkie sekcje są zamknięte zamknij główny zawór.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
Majewski9999

Cześć, mając sterownik Sonoff na 4 wyjścia trudno będzie Ci sterować niezależnie 5 zaworami. Pozostaje dodatkowy sonoff / wemos / nodeMCU, do których podłączysz dodatkowy zawór, zgrupujesz w Supli zawór główny i zawór zraszający, a całością sterować będzie harmonogram. Jeżeli dołożysz dwa przekaźniki zyskasz dodatkowe korzyści - np. możliwość dołożenia czujnika opadów, który nie załączy podlewania, jak wykryje deszcz.
driver85

sam już nie wiem którą opcję wybrać:

1. Zostawić zawór w pozycji otwartej i nie podłączać go do układu
2. dokupić kolejny moduł sonof plus zasilacz na 24v, kolejne pozycja czerpiąca prądu i zwiększenie gabarytów układu.
3. Kolega pisze coś o jakieś diodzie, rozumie że podczas startu jednej z sekcji zawór by się otwierał a po zakończeniu zamykał - ma ktoś wiedzę już ten przypadek zrobić.

4. Kupić sterownik raindbird na 4 sekcje i sterować np row 01 całość ale to już koszt duży i tak naprawdę inny projekt.

Skłonny jestem do propozycji 3 by już nie przerabiać tego układu.
Pomoże ktoś jak to zrobić.
Duch__
Been thanked: 6 times

Zrób sumator na diodach prostowniczych.
Sebek74

Nie mam dużego doświadczenia, ale się wypowiem bo podobne rozważania przechodzę u siebie :)
Jak rozumiem podłączasz wodę z sieci - u mnie akurat jest ze zbiornika i jest pompa, więc chcąc nie chcąc musze mieć kolejny obwód.
Proponuję rozważyć zagadnienia które podpowiedzą rozwiązanie:
1. nie trzymamy w spoczynku układu rozdzielaczy pod ciśnieniem bo:
* pomyśl co będzie jak zapomnisz odpowietrzyć układu i temperatura spadnie poniżej 0
* ciśnienie robocze na wszystkich złączkach, uszczelnieniach itd jest niższe w toku pracy niż w stanie zamkniętym - w końcu coś może strzelić
2. w rozwiązaniach klasy splinker w home assistant jest rozwiązanie na zagadnienie przełączania zaworów - kolejny zawór otwiera się pierwszy, potem dopiero zamykamy poprzedni- zapewne po to żeby nie spiętrzyć ciśnienia jak w punkcie 1
3. analogicznie jak wyżej - najpierw otwieramy zawór obwodu potem włączamy pompę lub otwieramy mastera
4. analogicznie jak wyżej - najpierw wyłączamy pompę/zamykamy mastera, potem zamykamy ostatni obwód
5. przy włączaniu układu wszystko się trzęsie - związane jest ze zmianami ciśnienia i zapewne powietrzem w układzie - należy wybadać jak to zminimalizować (dobierając czasy przełączeń)
Szanując poprzednika - mimo wszystko ja bym w diody nie szedł.
Pozdrawiam
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
Sebek74

driver85 wrote: Sat Nov 30, 2024 11:04 pm - podlewanie było by zależne od pogodny zczytywanej z internetu z mojej lokalizacji z prędkością wiatru i ilością opadów.
Optymalnie byłoby uzależnić od aktualnej wilgotności gleby, prognoz opadów, temperatury (średniej dziennej lub w najgorętszym momencie dnia) i planu podlewania o danej porze roku (np 2-3 razy w tygodniu a nie codziennie żeby nie rozleniwić trawy). Jak to ogarniesz koniecznie daj znać xD
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
Ara2

driver85 wrote: Sun Dec 15, 2024 11:27 am sam już nie wiem którą opcję wybrać:

1. Zostawić zawór w pozycji otwartej i nie podłączać go do układu
2. dokupić kolejny moduł sonof plus zasilacz na 24v, kolejne pozycja czerpiąca prądu i zwiększenie gabarytów układu.
3. Kolega pisze coś o jakieś diodzie, rozumie że podczas startu jednej z sekcji zawór by się otwierał a po zakończeniu zamykał - ma ktoś wiedzę już ten przypadek zrobić.

4. Kupić sterownik raindbird na 4 sekcje i sterować np row 01 całość ale to już koszt duży i tak naprawdę inny projekt.

Skłonny jestem do propozycji 3 by już nie przerabiać tego układu.
Pomoże ktoś jak to zrobić.
Moim zdaniem powinieneś zrobić to raz i dobrze.
1) Jeżeli nie chcesz wymienić sonoffa 4 ch to wgraj mu soft od kolegii @lukfud. Masz w nim prostą funkcjonalność podlewania z programowym interlockiem ( ten zastosowany transformator obsłuży tylko jeden elektrozawór). Dodatkowo jest obsługa systemu pogodowego podlewa.cz i czujnika deszczu. Oczywiście musisz zrezygnować z obsługi sprzętowej zawóru master. Tu dioda w niczym nie pomoże 24VAC a dodatkowo i tak musiałbyś wymienić trafo na conajmniej 15VA mocy. Reszta systemu może zostać bez zmian.
2) Zmień sterownik na bardziej dopasowany do Twoich oczekiwań i systemu. Staraj się zrobić sterowanie niezależne od internetu, a w szczególności od skryptów, reakcji czy scen.
Dobrym lecz droższym rozwiązaniem są płyty gotowe dla Supla dostosowane do podlewania. Odezwij się do @lukfud
Po pewnym czasie docenisz, że wybrałeś tą drogę. Wiele z tego czego oczekujesz będziesz już miał gotowe łącznie z zaworem master, pogodą, temperaura średnią, obslugą dodatkowej lini realizowana przez ROW.
driver85

Ciągły brak czasu powoduje to że temat odkładam i dla tego odpisuję po czasie.
Wiosna się zbliża więc muszę to ogarnąć zanim przyjdzie.

Po przeczytaniu Waszych wpisów nasuwają mi się następujące rozwiązania.

Problem mojego przypadku jest taki że najpierw kupiłem sterownik i obmyśliłem sobie pomysł a dopiero potem wykonywany był montaż nawodnienia. Wydałem już jakieś pieniądze ale chce to skończyć raz na zawsze.

1. Przemyślenie to dołożenie do zaworu master SONOFF BASIC R2 i do niego transformator 24v, przeraża mnie w tym rozwiązaniu ilość reguł zależności itd, ale koszt by to to działało najmniejszy.

2. Przemyślnie na bogato (szkoda że od razu nie wiedziałem że coś takiego jest) to sterownik ISC 5
https://allegro.pl/oferta/inteligentny- ... 5440461243

ma w zasadzie wszystko co potrzebuję ale swoje kosztuje.

3. Przemyślenie to założenie Rain Bird RC2 omijając zupełnie suple ewentualnie row 01 na początku bu załączał.
https://allegro.pl/oferta/sterownik-naw ... 4358792143

Proszę o Wasze opinie którą drogą byście poszli, z góry dziękuję bo chcę w końcu coś postanowić i zamknąć temat sterowani nawodnienia.

Return to “Ogólna dyskusja”