Brama w HA

byniom
Been thanked: 1 time

Mam taki problem po zintegrowaniu bramy w HA że mogę otworzyć ale nie mogę w trakcie otwierania zatrzymać . Do tej pory w Supla mam tak że po otwarciu bramy kiedy jeszcze się całkiem nie otworzyła mogę ponownie kliknąć i brama się zatrzyma , ponowne kliknięcie ją zacznie zamykać nawet jak nie była otwarta do końca a HA nie mogę tak zrobić , kliknę otwórz i brama się otwiera ale nie mogę w trakcie jaj zatrzymać . W HA ma przycisk "otwórz" ,"zatrzymaj" i " zamknij". Czy brama musi się otworzyć do końca żeby mógł zamknąć bo jak się otworzy to nie mogę jej zamknąć przez HA. Bramą steruję na wemosie z oprogramowaniem GG 24.10.11a
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Domyślne topiki dla HA w autodiscover tworzą encję opartą o akcje "Otwórz" i "Zamknij", a nie o "Otwórz/Zamknij". Dlatego działa to tak jak zaobserwowałeś. Możesz to zmienić tak aby przyciski wykorzystywały akcję "Otwórz/Zamknij" ale wtedy oba przyciski będą działały tak jak w aplikacji czyli będą po prostu klikać przekaźnikiem bez względu na stan otwarcia. Możesz też wpiąć jakiś kanał pod wejście "STOP" w bramie i podpiąć ten kanał pod przycisk "Stop" w HA. On domyślnie nie jest z niczym połączony.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
byniom

Chciałbym aby to działało tak jak do tej pory w supli więc co konkretnie muszę zrobić ?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Może się samo zrobi przy kolejnym wydaniu w postaci dodatkowej encji typu "Przycisk".

https://github.com/SUPLA/supla-core/issues/499
SUPLA.... Nareszcie w domu.
byniom

Dzięki za poradę :) . Nie mam parcia więc poczekam na aktualizację :) bo nie jestem zaawansowany w tych tematach

Return to “Pomoc”