Poprzedni widok aplikacji

KrisLwo

Dzień dobry,
używam tego miernika już dłuższy czas (4 rok). Nie miałem powodu o czymkolwiek pisać. Niestety w okolicach października 2024 zmienił mi się zupełnie wygląd aplikacji. Próbowałem się do niego przyzwyczaić. Niestety dla mnie jest zupełnie nie wygodny. Mniejsza o okno główne, można sobie poprzewijać, poprzesuwać i jakoś z tym funkcjonować. Historia jest obecnie dla mnie zupełnie nie zrozumiała i nie wygodna.
- Zmiana okresu wyświetlania - każdorazowo pobieranie danych (całkowity okres to czas prawie minuta za każdym razem)
- Zmiana okresu agregacji - (przy całkowitym okresie) prawie minuta za każdym razem
Powrót z agregacji miesiące do lata - pobranie całych danych - prawie minuta
- Oglądając ostatnie 30 czy 7 dni nie da się wejść w agregację LATA, trzeba najpierw wydłużyć okres do pełnego zakresu danych (minuta) i zmienić agregację na lata (druga minuta).
- wykres LATA. W zasadzie nie wiadomo jakiego okresu dotyczy. Niby na słupkach są podane lata, ale oś czasu na dole ? Przykładowo rok 2021 oś czasu sugeruje czas od 5 IV do 5 XI, następny rok 2022 zaczyna się 23 lutego a kończy 5 XI itp, itd. Oczywiście w okresie od 1 stycznia do początku wykresu i po jego zakończeniu do 31 grudnia prąd był na bieżąco mierzony. Na agregacji dziennej jest komplet danych.
- wykres agregacja MIESIĄCE, znowu nie do końca wiadomo jakiego okresu dotyczy. Po kliknięciu w słupek napis jest STYCZEŃ ale na osi czasu wykres jest od 5 stycznia do 25 stycznia

Można jakoś wrócić do starej wersji? Była lata świetlne szybsza i czytelniejsza.
robertklepacki94

Masz napewno najnowszą wersję apki(słowo agregacja nie jest już dawno w apce używane) ? To apka na Androidzie czy iOS ? Jaki masz telefon ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
YoMan

KrisLwo wrote: Wed Dec 04, 2024 11:48 am Dzień dobry,
używam tego miernika już dłuższy czas (4 rok). Nie miałem powodu o czymkolwiek pisać. Niestety w okolicach października 2024 zmienił mi się zupełnie wygląd aplikacji. Próbowałem się do niego przyzwyczaić. Niestety dla mnie jest zupełnie nie wygodny. Mniejsza o okno główne, można sobie poprzewijać, poprzesuwać i jakoś z tym funkcjonować. Historia jest obecnie dla mnie zupełnie nie zrozumiała i nie wygodna.
- Zmiana okresu wyświetlania - każdorazowo pobieranie danych (całkowity okres to czas prawie minuta za każdym razem)
z tego co wiem apka zaciąga tylko dane od ostatniego odczytu, czyli jeżeli wczoraj sprawdzałeś to doczytuje tylko 1 dzień
KrisLwo wrote: Wed Dec 04, 2024 11:48 am - Zmiana okresu agregacji - (przy całkowitym okresie) prawie minuta za każdym razem
Powrót z agregacji miesiące do lata - pobranie całych danych - prawie minuta
- Oglądając ostatnie 30 czy 7 dni nie da się wejść w agregację LATA, trzeba najpierw wydłużyć okres do pełnego zakresu danych (minuta) i zmienić agregację na lata (druga minuta).
jak wejść w lata skoro masz zakres 7 dni ?
KrisLwo wrote: Wed Dec 04, 2024 11:48 am - wykres LATA. W zasadzie nie wiadomo jakiego okresu dotyczy. Niby na słupkach są podane lata, ale oś czasu na dole ? Przykładowo rok 2021 oś czasu sugeruje czas od 5 IV do 5 XI, następny rok 2022 zaczyna się 23 lutego a kończy 5 XI itp, itd. Oczywiście w okresie od 1
Faktycznie opis ośki w agregacji rocznej mógłby mieć tylko 2020,2021,2022, etc ...
KrisLwo wrote: Wed Dec 04, 2024 11:48 am stycznia do początku wykresu i po jego zakończeniu do 31 grudnia prąd był na bieżąco mierzony. Na agregacji dziennej jest komplet danych.
- wykres agregacja MIESIĄCE, znowu nie do końca wiadomo jakiego okresu dotyczy. Po kliknięciu w słupek napis jest STYCZEŃ ale na osi czasu wykres jest od 5 stycznia do 25 stycznia

Można jakoś wrócić do starej wersji? Była lata świetlne szybsza i czytelniejsza.
Generalnie masz jakiś problem z telefonem/apką/połączeniem wifi. U mnie zaczytywanie to jest około 1sekundy każdy wykres. Co do czytelności, nie obraź się ale z tego co czytam forum jesteś drugą osobą, która się skarży, że nowa apka jest "gorsza", mniej czytelna. Zakładam zatem, że zgodnie z maksymą "vox populi, vox dei" ten kierunek pozostanie. Może Przemek udostępni ci stary apk ale to z czasem przestanie dobrze działać, wchodzą nowe funkcje, których nie będziesz mieć.
YoMan

Czy jesteś pewien, że on pobiera wszystkie dane od nowa? Wyświetla Ci sie "pobieranie ... x % "? Czy tylko "Odświeżanie"?

Jaki masz telefon (model, wersja systemu)?
KrisLwo

W zasadzie nie wiem czy jest najnowsza. Nie aktualizowałem świadomie. Założyłem że najnowsza - choćby dziś, nastąpiła zmiana wartości wyświetlanej na liście urządzeń ze stanu licznika na moc czynną (suma 3 faz). To chyba się coś zaktualizowało?? Wersja 24.11 z dnia 12.11.2024 22:08 (259).
Android 11. Wyświetla się odświeżanie. Telefon polsko chiński Kruger Matz LIVE 9. Co do zasady wszystko na nim działa sprawnie. Sam z siebie nie wykazuje zacięć przy pracy. Normalnie wszystko działa płynnie.
A może właśnie pomogło by odinstalowanie i ponowna instalacja?
Tak po prawdzie to te opisy osi czasu to kosmetyka. Jakby dane się aktualizowały jak kiedyś (czyli widać było że pobiera tylko nowe - przy korzystaniu często pobieranie trwało ułamek sekundy a po dłuższym czasie mogło dojść do kilku sekund). Przechodzenie między okresami i zakresem agregacji praktycznie natychmiastowe.
Tak, na aplikacji nie pokazuje się słowo "agregacja" tylko "Typ danych". W wiadomości użyłem bo jest chyba bardziej oddające sens problemu??
KrisLwo

ak wejść w lata skoro masz zakres 7 dni ?
Poprzednio się dawało. Po prostu każdy typ danych miał domyślny zakres.
Przy agregacji dni to było chyba 7 dni a przy miesiącu i latach domyślnie cały okres.
Nawet trochę liczyłem że przy miesiącach podczas aktualizacji będzie ten zakres zmieniony na przykładowo rok. Po 4 latach gęsto się zrobiło od słupków. Ale zmiana zakresu danych trwała część sekundy - więc nie było to zbyt uciążliwe.
mipolansk

KrisLwo wrote: Wed Dec 04, 2024 2:43 pm W zasadzie nie wiem czy jest najnowsza. Nie aktualizowałem świadomie. Założyłem że najnowsza - choćby dziś, nastąpiła zmiana wartości wyświetlanej na liście urządzeń ze stanu licznika na moc czynną (suma 3 faz). To chyba się coś zaktualizowało?? Wersja 24.11 z dnia 12.11.2024 22:08 (259).
Android 11. Wyświetla się odświeżanie. Telefon polsko chiński Kruger Matz LIVE 9. Co do zasady wszystko na nim działa sprawnie. Sam z siebie nie wykazuje zacięć przy pracy. Normalnie wszystko działa płynnie.
A może właśnie pomogło by odinstalowanie i ponowna instalacja?
Tak po prawdzie to te opisy osi czasu to kosmetyka. Jakby dane się aktualizowały jak kiedyś (czyli widać było że pobiera tylko nowe - przy korzystaniu często pobieranie trwało ułamek sekundy a po dłuższym czasie mogło dojść do kilku sekund). Przechodzenie między okresami i zakresem agregacji praktycznie natychmiastowe.
Tak, na aplikacji nie pokazuje się słowo "agregacja" tylko "Typ danych". W wiadomości użyłem bo jest chyba bardziej oddające sens problemu??
Jeżeli w aplikacji nie ma jakoś dużo urządzeń i jej przeinstalowanie nie będzie problemem, to bym proponował od tego zacząć. Możliwe, że z czasem zebrało się trochę śmieci w bazie danych i przez to ona tak wolno działa. Ja mimo wszystko spróbuje zdobyć jakiś licznik z dużą ilością danych i sprawdzić jak tam wydajność wygląda.
KrisLwo

Jeżeli w aplikacji nie ma jakoś dużo urządzeń i jej przeinstalowanie nie będzie problemem, to bym proponował od tego zacząć. Możliwe, że z czasem zebrało się trochę śmieci w bazie danych i przez to ona tak wolno działa. Ja mimo wszystko spróbuje zdobyć jakiś licznik z dużą ilością danych i sprawdzić jak tam wydajność wygląda
Reinstalacja nic nie zmieniła w kwestii prędkości. Znalazłem jedynie przyczynę zmiany wartości wyświetlanej na liście urządzeń.
Jeśli to by pomogło, to mogę na priv podać swoje dane. Mam tu tylko ten jeden licznik, więc wielkich tajemnic nie ma. ;)
Patryk

Samsung Galaxy S8.
Android 9
Historia MEW-ki od 03.2020r.
Odświeżanie całej historii zajmuję u mnie ok. 10 sek.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KrisLwo

No i to jest za długo.
1- 10 czy więcej sekund na pierwsze obliczenie - OK. U mnie ten rodzaj wykresu bliżej 15.
Ale już wykres "Bilans agregowany wykresem" ponad 30 (OK mniej niż minuta - ona była trochę na czuja)
2- Dla czego jednak:
- Typ danych miesiące trwa te 30 sek
- zmiana na lata - 30 sek
- powrót na miesiące - 30 sek
Za każdym razem liczymy chyba wszystko od nowa. Z pojedynczych próbek? A przecież skoro bilans za zakończony rok/miesiąc/dzień nie zmieni się, po co go liczyć n- razy?
Tak samo ze startem aplikacji:
jeśli mamy przykładowo okres 7 dni to nie da się w jednym kroku wskoczyć do miesiąca czy lat. Trzeba najpierw załadować próbki dobowe z całego okresu a potem w drugim kroku zmienić typ danych na miesiąc, następne 30 sek, na rok następne i tak liczymy to samo n-razy od nowa.

Return to “ZAMEL MEW-01”