SONOFF BASIC - firmware UNI-PRO

tijo
Been thanked: 1 time

Ja również potwierdzam poprawne działanie softu....to jest to czego potrzeba naszym sonoff-om!!

PS: @Zybi szacun za kawał dobrej roboty!!
wojtas567

Łatwiej mi było zamontować ten czujnik przy gruncie niż na wysokości ok 1m, żeby nie był widoczny :) a nie jest to niestety garaż przy domu :(.
A jak już pytasz to powiem, że ta temperatura jest naprawdę inna niż powietrza i to mierząc na przełomie całego roku :lol:
Pozdrawiam
Wojtek
shimano73
Been thanked: 1 time

wojtas567 wrote: Tue Feb 27, 2018 9:29 pm Łatwiej mi było zamontować ten czujnik przy gruncie niż na wysokości ok 1m, żeby nie był widoczny :) a nie jest to niestety garaż przy domu :(.
A jak już pytasz to powiem, że ta temperatura jest naprawdę inna niż powietrza i to mierząc na przełomie całego roku :lol:
Masz go „wbity” w ziemię ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
wojtas567

shimano73 wrote: Wed Feb 28, 2018 11:10 am
Masz go „wbity” w ziemię ?
nie :D, spoczywa sobie na płycie chodnikowej przy framudze :) drugą zimę tam leży jak coś.
Pozdrawiam
Wojtek
Lucas

@Zybi mam problem z tym softem, właściwie to anomalia, która sprawia, że funkcjonalność, na której mi najbardziej zależy nie działa tak jak bym chciał :(

W jednym Sonoffie przekaźnik działa mi tak jak w poprzednim sofcie, czyli w trybie MEMORY i tutaj nie mam uwag, działa tak jak ma być.

Cyrki mam natomiast w dwóch pozostałych Sonoffach, gdzie przekaźnik jest ustawiony w trybie HIGH, czyli ma się włączać po podaniu zasilania i się włącza, ale niestety nie tylko wtedy...

Gdy urządzenie jest wygaszone, a zrobię z nim cokolwiek w cloudzie, np. zmienię opis albo wystarczy, że kliknę akceptuj zmiany i już przekaźnik się załącza, bo cloud traci na chwilę połączenie z Sonoffem.
To samo dzieje się, gdy Sonoff straci komunikację z WIFI, nawet jak nie ma WIFI, to po kilkunastu sekundach przekaźnik się włącza.
A zasilanie w Sonoffie cały czas jest obecne, zmiana następuje w momencie, gdy Sonoffy tracą połączenie z cloudem.

To niestety powoduje, że nie mogę używać Sonoffów w tym trybie, bo powoduje mi to niekontrolowane włączanie urządzeń, w tym przypadku świateł.
Zybi

Lucas wrote: Fri Mar 02, 2018 6:54 pm @Zybi mam problem z tym softem, właściwie to anomalia, która sprawia, że funkcjonalność, na której mi najbardziej zależy nie działa tak jak bym chciał :(

W jednym Sonoffie przekaźnik działa mi tak jak w poprzednim sofcie, czyli w trybie MEMORY i tutaj nie mam uwag, działa tak jak ma być.

Cyrki mam natomiast w dwóch pozostałych Sonoffach, gdzie przekaźnik jest ustawiony w trybie HIGH, czyli ma się włączać po podaniu zasilania i się włącza, ale niestety nie tylko wtedy...

Gdy urządzenie jest wygaszone, a zrobię z nim cokolwiek w cloudzie, np. zmienię opis albo wystarczy, że kliknę akceptuj zmiany i już przekaźnik się załącza, bo cloud traci na chwilę połączenie z Sonoffem.
To samo dzieje się, gdy Sonoff straci komunikację z WIFI, nawet jak nie ma WIFI, to po kilkunastu sekundach przekaźnik się włącza.
A zasilanie w Sonoffie cały czas jest obecne, zmiana następuje w momencie, gdy Sonoffy tracą połączenie z cloudem.

To niestety powoduje, że nie mogę używać Sonoffów w tym trybie, bo powoduje mi to niekontrolowane włączanie urządzeń, w tym przypadku świateł.
@Lukas objaw taki jest wynikiem działania WATCHDOG-a, który powoduje reset układu przy utracie połączenia lub zmianach w Cloudzie.

Ale już zrobiłem modyfikację, aby wprowadzona funkcjonalność działała tylko przy "power on"
Lucas

Zybi wrote: Fri Mar 02, 2018 8:05 pm @Lukas objaw taki jest wynikiem działania WATCHDOG-a, który powoduje reset układu przy utracie połączenia lub zmianach w Cloudzie.

Ale już zrobiłem modyfikację, aby wprowadzona funkcjonalność działała tylko przy "power on"
@Zybi po poprawce jest wszystko ok. Dzięki.
Lucas

@Zybi, mam pytanie, bo dzieci ostatnio częściej używają lampek nocnych, do których mam wpięte Sonoffy z Twoim softem i mam przez to okazję poobserwować lepiej ich działanie. Po ostatniej poprawce jest super, bo lampki nie włączają się już samoczynnie, ale za to same się wyłączają. Cały czas mowa o przekaźniku w trybie HIGH. Po podaniu zasilania uruchamia się, lampka się świeci, a potem przekaźnik się wyłącza sam. Czas wydaje mi się losowy, czasem po kilku/kilkunastu minutach, czasem po kilkudziesięciu. Kiedy wyłączę/włączę z aplikacji, to wydaje mi się, że już nie następuje samoczynne wyłączenie.
Czy takie zachowanie też będzie związane z działaniem watchdoga, o którym pisałeś wcześniej?
Zybi

Lucas wrote: Tue Mar 27, 2018 6:17 am @Zybi, mam pytanie, bo dzieci ostatnio częściej używają lampek nocnych, do których mam wpięte Sonoffy z Twoim softem i mam przez to okazję poobserwować lepiej ich działanie. Po ostatniej poprawce jest super, bo lampki nie włączają się już samoczynnie, ale za to same się wyłączają. Cały czas mowa o przekaźniku w trybie HIGH. Po podaniu zasilania uruchamia się, lampka się świeci, a potem przekaźnik się wyłącza sam. Czas wydaje mi się losowy, czasem po kilku/kilkunastu minutach, czasem po kilkudziesięciu. Kiedy wyłączę/włączę z aplikacji, to wydaje mi się, że już nie następuje samoczynne wyłączenie.
Czy takie zachowanie też będzie związane z działaniem watchdoga, o którym pisałeś wcześniej?
Zastosuj w Sonoff-ie takie rozwiązanie:

viewtopic.php?f=27&t=3174
Lucas

Zybi wrote: Sun Apr 08, 2018 10:37 am Zastosuj w Sonoff-ie takie rozwiązanie:

viewtopic.php?f=27&t=3174
Jakie kondensatory stosowaliście u Was? U mnie w sklepie z częściami najmniejszy mają 22uF/63V a ten podejrzewam, że nie zmieści się w obudowie Sonoffa Basic. Zastanawiam się, czy jak bym zamówił 22uF/6V3 to udałoby się razem z nim zamknąć obudowę. A może dać tantalowy?
Muszę tak zrobić, bo to samoczynne wyłączanie się Sonoffa coraz bardziej mi przeszkadza...

Return to “Nowości”