Instalacja w nowym domu

masiarek80

Witam,
W niedługim czasie będę kładł instalację pod "inteligentny dom", sterowanie z włączników, odczyt z czujek, np temp. oraz sterowanie bramami ma być przewodowe, by było jak najmniej awaryjne.
I teraz pytanie do użytkowników systemu supla, co wybrać do sterowania takiej instalacji, aby również zminimalizować ryzyko awarii.
Postawić wszystko na raspberry i dodatkowe wej/wyj załatwić poprzez expandery (np na układzie MCP23017) czy z powodzeniem użyć arduino mega + W5100 jako tania opcja dodatkowych wyjść. Czy to się nie zawiesza, w takiej konfiguracji, ja to chodzi?
Nie uśmiecha mi się spanie na wycieraczce ;) jak żona wygoni za takie "udogodnienia".
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz mieć wszystko centralnie podpięte do jednego sterownika czy każdy punkt to osobny sterownik.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
masiarek80

pzygmunt wrote: Thu Mar 01, 2018 1:29 pm Najpierw odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz mieć wszystko centralnie podpięte do jednego sterownika czy każdy punkt to osobny sterownik.
Wiem że systemy rozproszone są w tym przypadku bezpieczniejsze. Bardziej chodziło mi o to czy mogę z powodzeniem używać
arduino jako taniego expandera dla portów, (czy takie arduino pracuje stabilnie nie zawiesza się).
Bo to, że trzeba mieć urządzenie zapasowe to w każdym przypadku jest potrzebne.
pzygmunt

Osobiście szedłbym w rozproszony system. Jak dobrze zbudujesz urządzenie oparte o Arduino to będzie działać stabilnie.
masiarek80

Czyli wystarczy jedno raspberry z cloudem i kilka arduino obsługujące różne strefy (piętra, pokoje)? ,
czy jakość inaczej widzi Pan to rozwiązanie.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
pzygmunt

Może też tak być. Zamiast raspberry polecam QNAP-a.
Seba5120

pzygmunt wrote: Thu Mar 01, 2018 2:51 pm Może też tak być. Zamiast raspberry polecam QNAP-a.
Różnica w szybkości działania na plus! :)

Return to “Pomoc”